ΤΟ ΣΑΞΟΦΩΝΟ ΤΟΥ Κου RAPHAEL RAVENSCROFT

Στο σημερινό Ποιος Θυμάται, ξεφεύγουμε από τις συνηθισμένες παρουσιάσεις γνωστών κι άγνωστων συγκροτημάτων και πάμε σε ένα πραγματικά πολύ καλό μουσικό. Τον σαξοφωνίστα Raphael Ravenscroft που έως τον  Ιανουάριο του 1978 ήταν άγνωστος, αλλά ένα εξαιρετικό σόλο του στην επιτυχία του Gerry Rafferty, "Baker Street" εφθασε για να τον κάνει αμέσως γνωστό. Και βέβαια, το τραγούδι σαν σύνθεση, ερμηνεία και στίχοι ήταν πολύ καλό, αλλά το σόλο σαξόφωνο το απογείωσε (κυριολεκτικά!).
O Ravenscroft μπήκε στις ζωές μας, μετά από πρόσκληση του Gerry Rafferty να παίξει σαξόφωνο στο πρώτο προσωπικό του City to City (1978) και το παίξιμό του στο "Baker Street", άλλαξε τόσο την καριέρα του Rafferty όσο και τη δική του! Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2010, το τραγούδι είχες παιχτεί περισσότερες από 5.000.000 στα ραδιόφωνα όλου του κόσμου, βοηθώντας παράλληλα το άλμπουμ να γνωρίσει μεγάλη επιτυχία (Νο 6 Μ.Βρετανία, Νο1 Αμερική!).
Σε συνέντευξή του στο BBC το 2010, ο Ravenscroft είχε πει ότι έλαβε τη νόμιμη αμοιβή για το παίξιμό του, δηλαδή £27.50 ενώ διέψευσε τη φήμη που υπήρχε ότι η επιταγή υπάρχει καρφιτσωμένη στον τοίχο του δικηγόρου του, υπονοώντας ότι δεν δέχτηκε καν να την εισπράξει. Μόνο το "Baker Street", αποφέρει στον συνθέτη του από το ραδιοφωνικό airplay, περισσότερες από £80,000 το χρόνο. Πριν πάει το μυαλό σας στην «εκμετάλλευση» σκεφτείται ότι το τραγούδι είναι σύνθεση και ερμηνεία του Gerry Rafferty και τα αξίζει. Μπορεί κάποιος να πει ότι αυτός συνέθεσε το συγκεκριμένο riff αλλά η αλήθεια είναι ότι είχε γραφτεί πριν 10 χρόνια από τον Steve Marcus για το κομμάτι "Half a Heart"(1968), ενώ σε demo από τις ηχογραφήσεις, ακούγεται ο Rafferty να παίζει το ίδιο σόλο στην κιθάρα.
Το παίξιμό του στο συγκεκριμένο σόλο έχει χαρακτηριστεί σαν το πιο γνωστό σόλο σαξόφωνο στη μουσική  κι σαν ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σόλο σαξόφωνα στην pop μουσική.



Παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος ο Ravenscroft θεωρεί ότι ήταν φάλτσος και δεν του αρέσει το παίξιμό του, λέγοντας ότι είναι εκνευριστικά επίπεδο!!! Παρ ότι στις συνεντεύξεις που τον καλούν, του προτείνουν να παίξει εκεί στο σόλο, αυτός αρνείται, αλλά η τελευταία φορά που το έπαιξε ήταν σε μια φιλανθρωπική εκδήλωση στο Exeter.
 Ο Ravenscroft συνεργάστηκε με τον Rafferty από το 1977 έως το 1982 και στα άλμπουμ του Night Owl (1979) και Snakes and Ladders (1980), ενώ συμμετείχε  στην κηδεία του με το κομμάτι "Forgiveness" που βασίζεται στο σαξόφωνο.
Εκτός από τη συνεργασία του μες τον Gerry Rafferty, o Raphael Ravenscroft έπαιξε με τους
Pink Floyd στο άλμπουμ The Final Cut, τους ABBA, Marvin Gaye, America, Maxine Nightingale, Daft Punk, Kim Carnes, The Only Ones, Mike Oldfield, Chris Rea, Robert Plant, Brand X, Hazel O'Connor, Roger Waters (στο άλμπουμ The Pros and Cons of Hitch Hiking) και Bonnie Tyler, εννοείται με πολύ διαφορετικής αμοιβή από τα £27.50. Το 1979 κυκλοφόρησε το προσωπικό του άλμπουμ Her Father Didn't Like Me, Anyway, ενώ το 1987 συνσυνέθεσε το βασικό θέμα για την τηλεοπτική σειρά Crossroads.
Έχει εκδώσει το βιβλίο The Complete Saxophone Player που αναφέρεται σε τεχνικές του σαξόφωνου. Η κόρη του Scarlett Raven είναι ζωγράφος. Ο Raphael Ravenscroft έφυγε από τη ζωή στον Οκτώβριο του 2014 σε ηλικία 60 ετών από καρδιακή προσβολή.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

25/10/21

 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου