FM-INDISCREET (1986): «ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙΣ ΟΣΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕΣ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΟΣΑ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕΣ"

 




Η βρετανική σκηνή του σκληρού ήχου στις αρχές του ογδόντα είχε να επιδείξει στην παγκόσμια μουσική το N. W. O. B. H. M. με συγκροτήματα που δεν χρειάζονται συστάσεις και που έδρασαν επιδραστικά σε όλα τα νέα παιδιά τότε που αρέσκονταν να αφήνουν μακρυά τα μαλλιά τους και να ακολουθούν το αυστηρό "dress code" του "denim and leather". Η Αμερική από την άλλη, στον ίδιο πάντα τομέα, θα ταυτιζόταν εν μέρει στο ενδυματολογικό κομμάτι με μια όμως διαφοροποίηση ως προς τον ήχο όπου τα πλήκτρα θα καμουφλάριζαν την κιθαριστική τραχύτητα και τα τραγούδια θα είχαν μεγάλη αμεσότητα και στον "απαίδευτο" ακροατή. Η επιτυχία των Journey, Bon Jovi, Reo Speedwagon κ. α. θα ρίξει το γάντι στην Γηραιά Αλβιώνα η οποία θα δεχτεί την πρόκληση να παίξει το παιχνίδι των Αμερικάνων, απαντώντας με μελωδίες και πλήκτρα. Θα είναι τελικά οι FM οι βρετανική απάντηση στους Bon Jovi;
Η ιστορία των FM θα μας πάει πολύ πίσω στο χρόνο και συγκεκριμένα στο 1984. Ο μπασίστας Merv Goldsworthy και ο ντράμερ Pete Jupp και οι δυο τους με προϋπηρεσία στους Samson θα έρθουν σε συμφωνία με δύο αδέλφια, τον Steve (φωνάρα!!!) και τον Chris Overland (κιθάρα) προκειμένου να δώσουν σάρκα και οστά στο "αμερικάνικο όνειρό" τους. Συγκρότημα όμως που θέλει να σαλπάρει για Αμερική δεν μπορεί να υπάρξει δίχως πλήκτρα! Ο Philip Manchester θα αποποιηθεί του τόσο βρετανικού ονόματος του και πλέον ως Didge Digital θα ενσωματωθεί με τα πλήκτρα του στον ήχο του συγκροτήματος που από το όνομά του είναι ξεκάθαρο στο που αποσκοπεί. Εγένετο FM! Η νέα μπάντα θα ηχογραφήσει έξι τραγούδια και αμέσως το αγκίστρι της CBS Records θα τους αρπάξει. Ακολουθώντας σε περιοδεία τον Meat Loaf η φήμη τους θα αρχίσει να εξαπλώνεται για να καταλήξουμε έτσι στο 1986 όπου θα κυκλοφορήσει το πρώτο full length άλμπουμ τους με τίτλο Indiscreet. Ένας πάρα πολύ καλός ντεμπούτο δίσκος, με καλογυαλισμένη παραγωγή, υπέροχα τραγούδια και καταπληκτικές μελωδίες με την πλήρη υποστήριξη των πλήκτρων, στοιχεία όλα τους ικανά για να τον κατατάξουν άμεσα στην κατηγορία με τους "must have" δίσκους του Melodic Rock ιδιώματος.
  Στα 39:57 λεπτά διάρκειας του άλμπουμ, ο ακροατής έρχεται σε επαφή με το μουσικό κύμα του "νεορομαντισμού" της εποχής το οποίο αποδίδεται μέσα από ροκ ενορχηστρώσεις διατηρώντας πάντα στα μετόπισθεν το βρετανικό πομπώδες στοιχείο.


  Μεγαλειώδης αρχή με τον ύμνο "That girl"! Απίστευτη σύνθεση με πλήκτρα, καλπάζοντα ρυθμό και μια φωνή που ζεσταίνει κάθε σημείο της ψυχής σου. Τραγούδι που θα διασκευάσουν οι Iron Maiden στο single"Stranger in a strange land" (Μόνο Maiden!). Το συγκεκριμένο τραγούδι στάθηκε μία από τις έξι αιτίες που εξασφάλισαν το δισκογραφικό συμβόλαιο με την Portrait /Epic το 1984. Για τις ανάγκες του Indiscreet κάποια μέρη του τραγουδιού θα τροποιηθούν γι'αυτό αν θέλετε να ακούσετε την αρχική εκδοχή του απευθυνθείτε στους Maiden. Επίσης το project "The Entire Population of Hackney" με μέλη από Maiden (Smith, Mc Brain) και FM (Barnett, Colwell) θα το συμπεριλάβουνε στο setlist των ζωντανών τους εμφανίσεων.
  Σε πολύ ανεβαστικό ύφος και το "The other side of midnight" με την σπαραχτική A.O.R. μπαλάντα "Love lies dying" να ακολουθεί. Το πέπλο της μελωδίας και της νύχτας γίνονται ένα σώμα με την κορυφαία ερμηνευτική απόδοση του Steve Overland να σε περνάει μέσα από στιγμές που καθόρισαν την ζωή σου. Η νύχτα όμως δεν θα τελειώσει τόσο εύκολα...
 "I belong to the night", κομματάρα με "αποπνικτικά" πλήκτρα, όπως μας αρέσουν δηλαδή και με μία απόλυτη διαπίστωση : The night belongs to love!!
Μέρος του Αμερικάνικου ονείρου είναι και τα κορίτσια του. Στο "American girls", οι FM τα υμνούν και μοιράζονται μαζί μας τα χαρακτηριστικά εκείνα που τα κάνουν ξεχωριστά αλλά και τόσο ερωτεύσιμα (αχ!).


Ο κυρίαρχος A.O.R. ήχος θα αποτυπωθεί χωρίς να υπάρξει καμία συνθετική έκπτωση και στα “Hot Wired”, “Face to face”, “Frozen heart” (κυκλοφόρησε και ως single) και :Heart of the matter".
  Το timing για τους FM δεν θα είναι με το μέρος τους αφού ο δίσκος κυκλοφόρησε μία εποχή που το A. O. R. είχε ήδη μορφοποιηθεί από τα Αμερικάνικα μεγαθήρια και είχε αρχίσει να σημειώνει αισθητή πτώση αλλά ο χρόνος μακροπρόθεσμα θα τους αποζημιώσει αφού κάνεις δεν ξέχασε το ποσό σπουδαίο συγκρότημα είναι.

ΣΠΥΡΟΣΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

29/9/21

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment