ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΑΓΩΓΗ ΚΑΤΩ ΤΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ ΤΩΝ NIRVANA “NEVERMIND” 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ!

 

30 ολόκληρα χρόνια μετά την κυκλοφορία του περίφημου άλμπουμ των Nirvana “Nevermind”, το γυμνό μωρό που κολυμπάει στην πισίνα, θυμήθηκε να κατηγορήσει το συγκρότημα για πορνογραφία. Ο 30χρονος πλέον Spencer Elden, κατέθεσε μήνυση κατά της περιουσίας του Kurt Cobain και των άλλων δύο μελών του συγκροτήματος, λέγοντας ότι εκμεταλλεύτηκαν τα ομοσπονδιακά καταστατικά παιδικής πορνογραφίας και τον εκμεταλλεύτηκαν σεξουαλικά.

Ο Elden είπε επίσης ότι υπέστη «σοβαρή ζημιά» από το άλμπουμ αυτό που σημείωσε μεγάλες πωλήσεις, και ισχυρίζεται πως ούτε αυτός ούτε οι κηδεμόνες του συναίνεσαν στη γυμνή φωτογράφιση, σύμφωνα με την μήνυσή του και το συγκρότημα, ο φωτογράφος και η δισκογραφική εταιρεία «εμπορεύτηκαν και εκμεταλλεύτηκαν τη σοκαριστική φύση της φωτογραφίας του για να προωθήσουν τον εαυτό τους και τη μουσική τους σε βάρος τους» ισχυρίζεται στη μήνυσή του. Ο ενάγων, ο οποίος ήταν τεσσάρων μηνών κατά τη διάρκεια της υποβρύχιας φωτογράφησης του 1991, ισχυρίζεται επίσης ότι αναγκάστηκε να συμμετάσχει σε «εμπορικές σεξουαλικές πράξεις» και πως το συγκρότημα πήρε πίσω την αρχική του υπόσχεση πως δε θα φαίνονταν τα γεννητικά του όργανα στο εξώφυλλο του άλμπουμ. «Η μόνιμη βλάβη που έχει υποστεί περιλαμβάνει αλλά δεν περιορίζεται σε ακραία και μόνιμη συναισθηματική δυσφορία με σωματικές εκδηλώσεις, παρεμβολές στη φυσιολογική ανάπτυξη και εκπαίδευση, ισόβια απώλεια εισοδηματικής ικανότητας, απώλεια προηγούμενων και μελλοντικών μισθών, παλαιότερα και μελλοντικά έξοδα για ιατρική και ψυχολογική θεραπεία, απώλεια της απόλαυσης της ζωής και άλλα που θα αποδειχθούν» αναφέρεται στη μηνυτήρια αναφορά κατά των Nirvana. Η φωτογραφία που βλέπετε είναι αναδημιουργία του εξωφύλλου 25 χρόνια μετά, αλλά με σορτς. Η οικογένεια του βρέφους είχε λάβει μόλις 200 δολάρια για τη βουτιά των 15 δευτερολέπτων στην πισίνα, κάτι που συνέβη επειδή ο πατέρας του Elden ήταν φίλος του φωτογράφου και οι Nirvana αν κι είχαν ηχογραφήσει ένα δίσκο, ήταν άγνωστοι.



Δικηγόρος δεν είμαι, ούτε ήθελα ποτέ να γίνω. Τους νόμους της Αμερικής ανά Πολιτεία δεν τους γνωρίζω. Σίγουρα όμως πίσω από την αγωγή του Elden κρύβονται σκοπιμότητες, που βέβαια αποβλέπουν σε μια αποζημίωση. Γιατί σίγουρα μια τέτοια ιστορία δεν θα φθάσει στα δικαστήρια, αφού με το φτωχό μυαλό μου, δεν βρίσκω καμία πορνογραφία και καμία μόνιμη βλάβη, επειδή σε ένα μωρό φάνηκαν τα γεννητικά του όργανα. Θα εισπράξει ένα ποσό από τα τρία μέλη, θα υπογράψει ένα χαρτί αποδοχής χρήσης της φωτογραφίας και το θέμα θα ξεχαστεί. Γιατί ένας «κακός» σχολιαστής, θα έλεγε πικρόχολα «πόσες πήδηξες δείχνοντας αυτή τη φωτογραφία”; Με τη λογική της παιδικής πορνογραφίας (σ.σ που τη βρήκε;) θα έπρεπε να συλληφθούμε όλοι στις παραλίες που βλέπουμε να παίζουν μπροστά μου γυμνά παιδάκια. Για να επιστρέψω στο θέμα, ο Elden είναι σίγουρο ότι δεν κινήθηκε μόνος του μετά από 30 χρόνια κι αφού το 2016 είχε αναπαραστήσει την περίφημη φωτογράφιση, φορώντας σορτς. Άρα το είχε αποδεχτεί και το διασκέδαζε! Τυχόν επιδίκαση ποσού υπέρ του (αν η υπόθεση πάει σε δικαστική αίθουσα και δεν λυθεί εξωδικαστικά), θα δημιουργήσει αλυσίδα αγωγών με οποιονδήποτε έχει εμφανιστεί ακόμα και με τη θέλησή του, αλλά χωρίς υπογραφή σχετικού συμφωνητικού. Προσέξτε, ότι οι γονείς του μικρού τότε Elden, γνώριζαν τον φωτογράφο και δέχτηκαν να τον βοηθήσουν με τη συμμετοχή του μωρού. Εξ΄άλλου τότε οι Nirvanan είχαν κυκλοφορήσει ένα άλμπουμ, το Bleach (1989)και ήταν παγκοσμίως άγνωστοι. Καλό θα είναι, όσοι συμμετέχουν σε φωτογραφήσεις ή video καλλιτεχνών, να έχουν υπογράψει ένα συμφωνητικό ότι αποδέχονται τη συμμετοχή τους στο εν λόγω προϊόν, ώστε να προστατευτούν τα προσωπικά δεδομένα.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

25/8/21

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Φαινόταν από μωρό ο τύπος, ότι κυνηγάει το δολάριο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πιο πολυ θα στεκοταν μια μηνυση για το μουσικο μερος και την ζημια που εκαναν στην αισθητικη της rock οχι μονο αυτοι και καποιοι αλλοι ... Αλλα μετα απο τοσα χρονια ολα εχουν παραγραφει ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά τα λες συμφωνώ έκαναν περισσότερη ζημιά με την μουσική τους παρά με το εξώφυλλο

      Διαγραφή