TOTO IV (1982): ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟΥΣ!


Η μεγάλη επιτυχία του πρώτου άλμπουμ των Toto, σημάδεψε την καριέρα τους αλλά δεν συνεχίστηκε το ίδιο εμπορικά και με τα δύο επόμενα άλμπουμ τους (Hydra, Turn Back). Ειδικά, η αποτυχία του Turn Back (σ.σ. πούλησε…μόνο 900.000 αντίτυπα) έβαλε σε σκέψεις την Columbia Rec. που τους διαμήνυσε ότι το επόμενο άλμπουμ του, θα ήταν πρόκριμα για το αν συνέχιζαν το συμβόλαιό τους! Όμως από τις πρώτες ημέρες στο studio, είχαν καταλάβει ότι το υλικό που δούλευαν ήταν πολύ καλό και δεν είχαν παρά να ενεργοποιήσουν τη φόρμουλα των πρώτων 2 άλμπουμ τους. Πόσο τυχαίο ήταν ότι το πρώτο τραγούδι που τελείωσαν ήταν η μεγάλη επιτυχία ‘’Rosanna’’ (Νο2 Αμερική, Νο 12 Μ.Βρετανία). Συνθέτης του τραγουδιού είναι ο πιανίστας David Paich και, παρά τις ανακρίβειες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας κατά καιρούς, δεν γράφτηκε για την ηθοποιό Rosanna Arquette, ούτε ήταν αφιερωμένο σε εκείνη. Η οποία Arquette δεν είχε σχέση με τον Steve Lukather αλλά με τον οργανίστα Steve Porcaro!
Ο Paich συνέθεσε τη μουσική και έγραψε τους στίχους, οι οποίοι έχουν να κάνουν με γυναίκες που είχε σχέση κατά καιρούς. Αυτό που δεν μπορούσε να ταιριάξει ήταν ένα γυναικείο όνομα, το οποίο θα ‘κολλούσε’ με τους υπόλοιπους στίχους και θα ήταν ιδανικό για τη χορωδία (ρεφρέν). Όταν ο Steve Porcaro, ‘κολλητός’ του Paich, παρουσίασε το κορίτσι του στα υπόλοιπα μέλη, στο άκουσμα του ονόματός της ο πιανίστας σκέφτηκε ότι θα ήταν κατάλληλο για το τραγούδι του.
Βέβαια, η ίδια η Arquette έκανε αναφορά σε συνεντεύξεις της, ότι το τραγούδι γράφτηκε για εκείνη. Η σχέση της με τον Porcaro δεν κράτησε για πολύ. Κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων για το IV, έκανε κάποιες εμφανίσεις στο στούντιο πριν το ξημέρωμα, φέρνοντας χυμούς και μπύρες στους μουσικούς. Η ιδέα για την ερμηνεία με δύο τραγουδιστές (ντουέτο) ήταν του Bobby Kimball, όταν άκουσε στο στούντιο τον Paich να παίζει κάποια μέρη από την ‘’Rosanna’’ και να τραγουδά παράλληλα. Ο τρίτος αδελφός Mike Porcaro, εμφανίζεται στο video στη θέση του αποχωρήσαντος αυθεντικού μέλους David Hungate, ο οποίος είχε ηχογραφήσει τα μέρη του μπάσου στο IV. Τελικά ο Lukather τραγούδησε τα χαμηλότερη μέρη και ο Kimball τα ψηλότερα.


Στα τύμπανα ο Jeff Porcaro συνδύασε το παίξιμο του John Bohnham (Led Zeppelin) στο ‘’Fool in the Rain’’ και του σπουδαίου Bernard Purdie στο τραγούδι ‘’Home at Last’’ από τον δίσκο ‘Aja’ των Steely Dan με το χαρακτηριστικό ‘Bo Diddley Beat’ (σημ. Ρυθμός που παρουσίασε και κατέστησε δημοφιλή ο Bo Diddley στο ξεκίνημα της καριέρας του).
Το τελευταίο ορχηστρικό μέρος (μετά τα 4 λεπτά και 40 δεύτερα)  προήλθε από τζαμάρισμα των μουσικών αφού είχαν ηχογραφήσει το βασικό μέρος. Ο Porcaro συνέχισε να χτυπά τα τύμπανα,
ακολούθησε ο Paich στο πιάνο και οι υπόλοιποι. Άρεσε σε όλους, και το προσέθεσαν στο τραγούδι.
Στο video πρωταγωνιστεί η Αμερικανίδα Cynthia Rhodes (ηθοποιός, τραγουδίστρια και χορεύτρια) ενώ ένας από τους άνδρες χορευτές είναι ο Patrick Swayze. Οι δυο τους θα πρωταγωνιστούσαν το 1987 στην ταινία ‘’Dirty Dancing’’. Διαβάστε εδώ την ιστορία του τραγουδιού όπως παρουσιασ΄τηκε στη στήλη Έτσι Γράφτηκε

To “Make believe” είναι ένα από τα τραγούδια που ανακαλύπτεις αφού έχεις ακούσει το άλμπουμ 2 και 3 φορές, όπως και η πανέμορφη μπαλάντα (που είναι πολύ μελιστάλακτη για τα γούστα μου) "I Won't Hold You Back", σύνθεση του κιθαρίστα  Steve Lukather όπου στα backing vocals συμμετέχει κι ο μπασίστας των Eagles, Timothy B. Schmit. Το"Waiting for Your Love", σύνθεση των David Paich και Bobby Kimball, είχε γραφτεί από τη δεκαετία του…70! Μη φανταστείτε ότι το IV διαφέρει σημαντικά σε σχέση με το προηγούμενο άλμπουμ τους Turn Back. Όμως έχει 3 κομματάρες (σ.σ. σε αυτές συμπεριλαμβάνω και το "I Won't Hold You Back"(που δεν είναι του γούστου μου) που το απογείωσαν! Τελευταίο άφησα το “Africa” που εξελίχθηκε σαν τη μεγάλη επιτυχία του άλμπουμ (No1 Αμερική, No 3 M.Bρετανία), σύνθεση των Paich-Porcaro που χρονικά ήταν το δεύτερο που ηχογράφησαν για το άλμπουμ. Τόσο η  αρχική ιδέα της μουσικής όσο και των στίχοι ήταν του  Paich, που πειραματιζόταν πάνω σε ένα CS-80, κι έτσι βγήκε το αρχικό riff. Χρειάστηκε 10 λεπτά για να ολοκληρώσει τη μελωδία και τους στίχους, προκαλώντας ακόμα και στον ίδιο έκπληξη!" Είμαι ταλαντούχος, αλλά όχι και τόσο!" δήλωνε μερικά χρόνια αργότερα, εξηγώντας ότι οι στίχοι του αφορούν την αγάπη ενός άνδρα για την Αφρική και δεν έχει να κάνει με το ρομαντισμό. Οι στίχοι του βασίστηκαν σε ένα ντοκιμαντέρ που έδειχνε τη δυστυχία και ταλαιπωρία των Αφρικάνων.


«Και με συγκίνησε και φοβήθηκα και έμειναν μέσα στο μυαλό μου. Προσπάθησα να φανταστώ πώς θα ένιωθα για αυτό αν ήμουν εκεί και τι θα έκανα. Ο Paich, ο οποίος έως τότε δεν είχε πάει ποτέ στην Αφρική, βασίστηκε στις περιγραφές που είδε από στο ντοκιμαντέρ του National Geographic. Το παράδοξο είναι ότι ο Jeff Porcaro που έχει συνσυνθέσει τη μουσική σκέφτηκε να κρατήσει το τραγούδι για ένα προσωπικό του άλμπουμ επειδή ορισμένα μέλη δεν το πίστευαν, θεωρώντας ότι δεν ακούγεται σαν Toto και ήταν επικεντρωμένο στο κύριο single του άλμπουμ, το "Rosanna". Τέλος, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το τραγούδι μπήκε τελευταίο στο άλμπουμ (σ.σ. κλείνει τη β πλευρά), ακριβώς γιατί κανένα από τα μέλη δεν πίστευε ότι ο ήχος του ήταν αντιπροσωπευτικός του συγκροτήματος!

ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
Το 1984 κυκλοφόρησαν το άλμπουμ Isolation.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

2/7/21
 


Ο ΘΟΔΩΡΟΣ ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ TOTO IV

Το οπισθόφυλλο
Το Toto IV είναι ένα από τα άλμπουμ  που αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους του A.O.R. Τα πάντα είναι σοφά και προσεκτικά σχεδιασμένα σε αυτό το άλμπουμ. Ακόμη και κομμάτια που αν τα ακούσεις μεμονωμένα μοιάζουν βαρετά, καθώς εντάσσονται στην ατμόσφαιρα του IV, ακούγονται απολαυστικά.  Ένα γκρουπ αναγνωρισμένων και περιζήτητων session μουσικών παίζουν τα τραγούδια τους με ακρίβεια και επιδεξιότητα, καταφέρνοντας να αιχμαλωτίσουν και να εντυπωσιάσουν τον ακροατή. Η παραγωγή κρυστάλλινη και πλούσια αναδεικνύει τον πλουραλισμό του IV, που προκύπτει από την μίξη του A.O.R. με την pop και την jazz. Από το “Africa” με τα εθιστικά keyboard riffs μέχρι το υπνωτικό R&B του "Waiting for Your Love" και από τη γλυκιά soul μπαλάντα "I Won't Hold You Back" μέχρι τις οργιώδεις εναλλαγές ρυθμού του “Rosanna”, το “Toto IV” αποκαλύπτει την ποιότητα και το μεγαλείο των Toto.


 

 

 

 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Το africa το θεωρω το καλυτερο κομματι pop/rock (και οχι μονο) ολων των εποχων γιατι εχει ολα τα στοιχεια που συνθετουν ενα πολυ μεγαλο κομματι σε τεραστια ποσοτητα .

    - ρυθμο
    - χαρακτηριστικο ριφ (απο τα πληκτρα )
    - ρεφρεν και αρμονιες απο αλλο πλανητη
    - ισοροπια ηχου και ποιοτητα

    Σαν οπαδος(και αρα οχι αντικειμενικος ) , το κορυφαιο αλμπουμ για μενα ειναι το seventh one , αλλα σε κανενα αλμπουμ δεν υπαρχει αλλο κομματι αντιστοιχο του africa .

    Πιο πανω δεν ανεβαινει η ποιοτητα ,τερματιζει το κοντερ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή