“STONE COLD CRAZY“: ΟΙ LED ZEPPELIN ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΤΩΝ QUEEN

Το "Stone Cold Crazy" είναι ένα από τα 13 τραγούδια του τρίτου άλμπουμ των Queen, Sheer Heart Attack (1974) το οποίο μάλιστα δεν κυκλοφόρησε σε μικρό δίσκο 45 στροφών(single). Όμως αξίζει να το παρουσιάσω σε αυτή τη στήλη, γιατί πίσω του έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία που σχετίζεται με τους Led Zeppelin. Και για να είμαστε ειλικρινείς, πρέπει να υπάρχουν ελάχιστα συγκροτήματα που δεν επηρεάστηκαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από το μεγάλο αγγλικό συγκρότημα.
 Στο τραγούδι εμφανίζονται και τα 4 μέλη των Queen σαν συνθέτες αλλά η κεντρική ιδέα της σύνθεσης ανήκει στον Freddie Mercury που το 1969 είχε δει τους  Led Zeppelin στο Lyceum του Λονδίνου και τον εντυπωσίασε το χειμαρρώδες « Communication Breakdown”. Έτσι θέλησε να συνθέσει ένα τραγούδι σε αυτό το ύφος, αν και η πρώϊμη μορφή του Stone Cold Crazy ήταν …πολύ αργή! Ο Mercury ήθελε ένα bombastic τραγούδι με πολύ κέφι και έτσι οι άλλοι τρεις (Deacon, Mat, Taylor) το έφεραν στα μέτρα του “Communication Breakdown” με τον Mercury να είναι ενθουσιασμένος. Διαβάζοντας τα credits των τραγουδιών του άλμπουμ, το “Stone Cold Crazy” είναι το μοναδικό όπου αναγράφονται σαν συνσυνθέτες και οι 4 κι αυτό έγινε γιατί την εποχή που ηχογραφούσαν τα τραγούδια του άλμπουμ, ο Brian May νοσηλεύτηκε με έλκος δωδεκαδακτύλου και οι άλλοι τρεις πήγαιναν στο νοσοκομείο και του έβαζαν να ακούσει τι είχαν ηχογραφήσει (σ.σ φανταστείτε τι γινόταν στο θάλαμο του νοσοκομείου)!


Όλως περιέργως, κανένα από τα 4 μέλη δεν θυμάται ποιος έγραψε τους στίχους(!!!), οι οποίοι αναφέρονται στους Gangsters και εστιάζουν στον…Al Capone.
I was dreaming I was Al Capone/
There's a rumor going round/
Gotta clear outta town/
I'm smelling like a dry-fish bone/
και βέβαια το speed ύφος του δεν έχει καμία σχέση με το γενικό κλίμα των Queen!
Το «Stone Cold Crazy" μπορεί να μην κυκλοφόρησε σαν single αλλά για πολλά χρόνια βρισκόταν στο set list των συναυλιών τους, ενώ το έχουν παίξει και με τον Adam Lambert και σίγουρα είναι τα πιο γρήγορα 2:12 στην ιστορία των Queen!

Η ΔΙΑΣΚΕΥΗ ΤΩΝ METALLICA
Η εκτέλεση των Metallica στη συλλογή Rubáiyát: Elektra's 40th Anniversary(1990) είναι πολύ καλή και τούς ταιριάζει απόλυτα. Αυτή η εκτέλεση χρησιμοποιήθηκε σαν b πλευρά στο single "Enter Sandman" και συμπεριλήφθηκε και στο άλμπουμ τους με διασκευές Garage Inc. Ο James Hetfield με τη συνοδεία των Queen και του Tony Iommi, έπαιξε το τραγούδι στο ιστορικό The Freddie Mercury Tribute Concert.


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

 3/2/21

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου