BOB DYLAN – «ΗURRICANE»: ΠΙΣΤΗ ΣΤΗ ΑΘΩΩΣΗ


 Ήταν ξημερώματα της 17ης Ιουνίου του 1966, όταν δύο μαύροι άνδρες μπαίνουν σε ένα μπαρ του Νew Jersey για να το κλέψουν. Μόλις γίνονται αντιληπτοί από τον μπάρμπαν, τούς πετάει ένα μπουκάλι κι αυτοί μάλλον πανικοβλημένοι και αρχίζουν να πυροβολούν ανεξέλεγκτα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν ακαριαία τρία άτομα, ανάμεσά τους και ο μπάρμαν. Οι δράστες το σκάνε μέσα σε ένα λευκό αυτοκίνητο, και λίγη ώρα αργότερα, η αστυνομία συλλαμβάνει τον πυγμάχο Rubin  Carter, γνωστό με το όνομα Hurricane, κι έναν φίλο του, επειδή ήταν επίσης μαύροι και επέβαιναν σε ένα επίσης λευκό όχημα και έτυχε επίσης να περνούν εκείνη την ώρα από τον τόπο του εγκλήματος. Μετά από έλεγχο που τους έγινε, μέσα στο αυτοκίνητο του πυγμάχου βρέθηκαν όπλα, αλλά οι μάρτυρες κι ο τραυματίας δεν τους αναγνωρίζουν. Έτσι, αφέθηκαν ελεύθεροι και οι έρευνες συνεχίστηκαν, μέχρι που τέσσερις μήνες αργότερα, δύο γνωστοί απατεώνες θα καταθέσουν ψευδώς ότι αναγνώρισαν τον Carter και τον φίλο του, με αποτέλεσμα το Μάιο του 1967 να καταδικαστούν σε τέσσερις φορές ισόβια.
Η ιστορία του Carter και του φίλου του ήταν εντελώς άγνωστη στην Ελλάδα του 1976, αγοράζοντας όμως το άλμπουμ του Bob Dylan, Desire, ανακαλύψαμε με το πρώτο άκουσμα το τραγούδι Hurricane που αν και μεγάλο σε χρονική διάρκεια (8.33) ήταν από τα καλύτερα του δίσκου αλλά και dance hit στα γυμνασιακά πάρτι μας.(σ.σ. ακόμα δεν μπορώ να πιστέψω ότι χορεύαμε με Dylan!). Εκείνη την εποχή άρχιζε σιγά σιγά, εν μέσω μεταπολίτευσης και ισχυρού κινήματος πολιτικών τραγουδιών, η ιστορία του Carter  ή καλύτερα Hurricane, κάνει την εμφάνισή του στα ελληνικά περιοδικά και εφημερίδες και μαθαίνουμε την ιστορία. Πρώτα από όλα μάθαμε ποιος ήταν ο Αμερινοκαναδός πυγμάχος Rubin Carter που στην κατηγορία του (μεσαίου βάρους) ήταν από τους καλύτερους!
Ο Carter μη έχοντας άλλο τρόπο να υπερασπιστεί την αθωότητά του, γράφει ένα βιβλίο, αφηγούμενος την ιστορία του.
Το βιβλίο του με τίτλο «Ο 16ος Γύρος» ευαισθητοποίησε την κοινή γνώμη κι ανάμεσα σε εκείνους που το διάβασαν ήταν κι ο Bob Dylan που τον επισκέφτηκε στη φυλακή. Πείθεται για την αθωότητά του, αντιλαμβανόμενος ότι έπεσε θύμα δικαστικής πλάνης και γράφει το τραγούδι «Hurricane» αφηγούμενος τα γεγονότα, όπως πραγματικά συνέβησαν.
Pistol shots ring out in the barroom night
Enter Patty Valentine from the upper hall
She sees a bartender in a pool of blood
Το τραγούδι συμπεριλαμβάνεται στο άλμπουμ του Desire (1976, No1 Αμερική, Νο 3 Μ.Βρετανία), γίνεται μεγάλη επιτυχία και ευαισθητοποιεί τον κόσμο, με αποτέλεσμα στην αναψηλάφηση της δικής (1976). Μπροστά στο μεγάλο κύμα διαμαρτυρίας της κοινής γνώμης (λευκών και μαύρων), οι «μάρτυρες» ανακάλεσαν τις καταθέσεις τους κι ο Carter αποφυλακίστηκε το 1976! Η ελευθερία όμως άργησε να έρθει, καθώς την χρονιά της αποφυλάκισής του δικάστηκε ξανά και καταδικάστηκε εκ νέου!!! Τελικά αποφυλακίστηκε το 1985, όταν ομοσπονδιακός δικαστής ανέτρεψε την καταδίκη του. Δίκαια έγινε λαϊκός ήρωας με τη ζωή του αλλά και την περιπέτειά του να μεταφέρεται στην ταινία Hurricane (1999), σε σκηνοθεσία Norman Jewison, με τον Ντένζελ Ουάσιγκτον στον κεντρικό ρόλο.
Όμως κι ο Dylan στην μουσική ταινία του Renaldo and Clara του 1978, σε σκηνοθεσία του ίδιου του Bob Dylan, παίζει το κομμάτι και αναφέρεται στην ιστορία του. Η ταινία περιλαμβάνει την αμερικάνικη περιοδεία του Rolling Thunder Revue tour με την Joan Baez.


Ο Dylan δεν περιορίστηκε μόνο στο τραγούδι αλλά μετά την κυκλοφορία του δίσκου Desire, έδωσε μια φιλανθρωπική συναυλία στο Madison Square Garden της Νέας Υόρκης και την επόμενη χρονιά στο Astrodome του Houston. Στις 5 Δεκεμβρίου 1975, έπαιζε στην Ομοσπονδιακή φυλακή του Clinton κι ανέβασε στη σκηνή τον Carter! Το τραγούδι δεν κυκλοφόρησε σε single 45 στροφών.
O Bob Dylan με την επιμονή του, τους στίχους του αλλά και την πίστη του ότι ο Rubin Carter είναι αθώος, πέτυχε όχι να γράψει ένα σημαντικό τραγούδι στην καριέρα του, αλλά να αναδείξει τη δύναμη του στιχουργού/καλλιτέχνη, που έστω με καθυστέρηση 19 χρόνων ελευθέρωσε έναν άνθρωπο!
Ακούγοντας το Desire και το “Hurricane”, ανακάλυψα το "One More Cup of Coffee", ένα από τα καλύτερα,  αν όχι το ωραιότερο τραγούδι του Dylan, ντουέτο με την άγνωστη τότε στη χώρα μας Emmylou Harris.
 
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

10/4/21
 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Έχω διαβάσει ότι ο Rubin Carter, πριν πεθάνει, παραδέχτηκε ότι ήταν ένοχος! Λένε, ότι ο Dylan μετάνιωσε που πήρε τόσο σαφή θέση και σταμάτησε να παίζει αυτό το κομμάτι, παρά την μεγάλη του επιτυχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Που το είδες επίσημα γραμμένο; Δεν το έχω δει πουθενά. Αν υπάρχει τέτοια παραδοχή,σε παρακαλώ γραψε μου την πηγή να το συμπληρώσω.

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    3. Λοιπόν, δεν βρήκα απολύτως τίποτα για την "ομολογία" του Rubin Carter πριν πεθάνει! Θα πρέπει να το θεωρήσουμε αδέσποτη φήμη.
      Το τραγούδι του Dylan έχει αποδεδειγμένες ανακρίβειες, μάλιστα η Patty Valentine τον μήνυσε! Μπορεί γι' αυτό να μην το ξαναέπαιξε ο Dylan. Όσο για το φιλμ, είναι εξακριβωμένα ανακριβές και μεροληπτικό. Το καλύτερο σχετικό link που βρήκα, είναι:
      http://www.crimemagazine.com/hurricane-hoax-0

      Διαγραφή
  2. Η Emmylou Harris, πέρα από τη μεγάλη της αξία, ήταν και πολύ όμορφη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή