ROCK INCIDENT 176: Η ΝΥΧΤΑ ΠΟΥ Ο JIMI HENDRIX ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ!

 

Δεν είναι λίγο να εισπράττεις τα εύσημα από τον Jimi Hendrix. Kάτι τέτοιο συνέβη στον εξαιρετικό κιθαρίστα των King Crimson, Robert Fripp που περιγράφει τη συνάντησή τους, γύρω στο 1969, πριν ακόμα κυκλοφορήσουν τον πρώτο ιστορικό δίσκο τους In the Court of Crimson King!
 “Τη μοναδική φορά που συνάντησα τον Hendrix ήταν στις 2 Ιουνίου στο Revolution Club του Mayfair (συνοικία του Λονδίνου) όπου παίζαμε με τους King Crimson και ήταν η πρώτη φορά που έπαιξα καθιστός. Στην πραγματικότητα, μου αρέσει να παίξω καθισμένος, αλλά σε ένα Rock συγκρότημα, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει.  Αυτή η στάση (σ.σ. να παίξει καθιστός) εξόργισε τον μπασίστα/τραγουδιστή Greg Lake, που του έβαλε τις φωνές. “Δεν είναι δυνατόν να παίζεις καθιστός, δείχνεις σαν μανιτάρι!» του είπε για να του απαντήσει ο Fripp “Το μανιτάρι είναι σύμβολο γονιμότητας!!!!». Μεταξύ των θαμώνων του club ήταν κι ο Hendrix, ο οποίος ήταν ήδη γνωστός. Πλησίασε τον Fripp, ο οποίος τον περιγράφει σαν να ήταν ένας από τους πιο «φωτεινούς άντρες» που είχε γνωρίσει ποτέ (σ.σ. αν σκεφτεί κανείς ότι ο Fripp έχει συνεργαστεί με τον David Bowie, η δήλωσή του καθιστά τον Hendrix,πραγματικά έναν πολύ φωτεινό άνθρωπο). Ο Hendrix του είπε: «Είσαι πολύ κοντά στην καρδιά μου», υπονοώντας πόσο εκτίμησε το παίξιμό του εκείνο το βράδυ κάνοντας τον Robert Fripp να πάρει τη μεγαλύτερη αναγνώριση που θα μπορούσε να λάβει κάθε κιθαρίστας. Το στυλ του Hendrix ήταν πρωτότυπο, επαναστατικό και εξειδικευμένο στο μέγιστο βαθμό. Ωστόσο, η ιστορία δεν σταματά εδώ. Χρόνια αργότερα, ο Fripp συνάντησε την νύφη του τότε ντράμερ των King Crimson, του Michael Giles, σε ένα βιβλιοπωλείο. Eκείνη την ιστορική νύχτα, καθόταν σε ένα τραπέζι δίπλα στον Hendrix και είπε στον Fripp ότι όσοι ώρα έπαιζαν, πηδούσε πάνω-κάτω, φωνάζοντας «Αυτός είναι ο καλύτερος κιθαρίστας στον κόσμο”!
Η αλήθεια είναι ότι η μουσική των King Crimson δεν είναι τέτοια που βοηθάει ένα κιθαρίστα να αναδείξει το ταλέντο του, αφού είναι ιδιαίτερα εγκεφαλική (σ.σ. Οι King Crimson είναι ένα από τα συγκροτήματα πυλώνες του Progressice rock!). Όταν όμως είσαι μουσικός, εύκολα μπορείς να καταλάβεις το ταλέντο!
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
24/3/21

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου