ROCK INCIDENT 158: ΟΙ ROADIES ΤΩΝ ΤΙΤΑΝΟΤΕΡΑΣΤΙΩΝ ΚΑΙ AC/DC ΠΑΙΖΟΥΝ ΞΎΛΟ (SUNBURY FESTIVAL)


Ο Ιανουάριος του 1975 βρίσκει τους Deep Purple στην Αυστραλία για να εμφανιστούν στο Sunbury Festival. Μαζί τους οι AC/DC που εκείνες τις ημέρες(!) κυκλοφορούσαν το πρώτο άλμπουμ τους με τίτλο High Voltage και μάλλον δεν τους ήξερε κανείς. Παρ’όλη τη συμμετοχή των Deep Purple στο φεστιβάλ, τα εισιτήρια δεν πήγαιναν καλά κι αυτό συνέβη γιατί οι καιρικές συνθήκες ήταν κακές (τον Ιανουάριο η Αυστραλία έχει καλοκαίρι) και οι τιμές ήταν υψηλές, με αποτέλεσμα το φεστιβάλ να κινδύνευει με οικονομική καταστροφή. Οι Τιτανοτεράστιοι με την MKIII, δηλαδή με τον Tommy Bolin στην κιθάρα, είχαν προεισπράξει το ποσό των 60.000$ το οποίο ήταν ένα σεβαστό ποσό για την εποχή, πράγμα που όμως μπορεί να άφηνε τους άλλους καλλιτέχνες απλήρωτους!  
Από την άλλη πλευρά, οι AC/DC μόλις είχαν προσλάβει τον ντράμερ Phil Rudd στη θέση του Peter Clack και βρισκόντουσαν σε αναζήτηση μπασίστα. Έως εκείνη τη στιγμή, εμφανιζόντουσαν σε bars και pubs της Αυστραλίας χωρίς τίποτε το ιδιαίτερο για να πληροφορηθούν ότι ο manager τους, τους είχε κλείσει να παίξουμε στο Sunbury Festival. Όταν πήγαν στο χώρο για να παίξουν, βρήκαν μια τεράστια αλάνα γεμάτη λάσπη από τη βροχή και τον κόσμο σε έναταση γιατί οι Deep Purple αργούσαν να εμφανιστούν. Μπασίστας στους AC/DC για εκείνες τις ημέρες ήταν ο μεγαλύτερος αδελφός των Angus και Malcolm, George Young, ιδρυτικό μέλος των Easybeats κι αργότερα των Flash and the Pan αλλά και παραγωγός των AC/DC. Όταν έφθασαν στο χώρο, έπρεπε να περπατήσουν μια μεγάλη απόσταση αφού η λάσπη και ο κόσμος, εμπόδιζε την πρόσβαση προς τα παρασκήνια. Τότε είδαν κάποιες Rolls-Royces με τις οποίες μετακινόντουσαν οι Deep Purple, οι οποίοι είχαν σκεφτεί αρχικά να μην εμφανιστούν λόγω των κακών καιρικών συνθηκών (αν κι είχαν πληρωθεί) αλλά τελικά αποφάσισαν να εμφανιστούν νωρίτερααφήνοντας τους άγνωστους AC/DC να εμφανίστούν στη θέση τους! Οι Deep Purple έπαιξαν κι αμέσως μπήκαν στα αυτοκίνητα για να φύγουν όταν σύμφωνα  με τον David Coverdale είδε μια φασαρία στη σκηνή αλλά και γύρω από αυτή. Οι roadies των δύο συγκροτημάτων έπαιζαν ξύλο με τη συνδρομή του Bon Scott που δεν έχασε την ευκαιρία! O λόγος ήταν ότι οι roadies των Τιτανοτεράστιων ήθελαν να πάρουν τον εξοπλισμό τους αλλά οι roadies των AC/DC ήθελαν να παίξουν με αυτόν! 

Οι roadies των AC/DC εκτός από τη βοήθεια που είχαν από τον Bon Scott είχαν βοήθεια κι από του άλλους Αυστραλούς roadies,με αποτέλεσμα το ξύλο να πέφτει βροχή!  Μέσα στον πανικό, ο Angus πήρε το μικρόφωνο και είπε στον κόσμο που έκπληκτός έβλεπε στη σκηνή τους roadies να παίζουν ξύλο. «Έχουμε ένα πρόβλημα, το λύνουμε και ξεκινάμε»! O David Coverdale σε μια συνέντευξή του τού 2007 επιβεβαίωσε το γεγονός, λέγοντας ότι εκείνο που του είχε κάνει μεγάλη εντύπωση ήταν η λάσπη και οι κακές καιρικές συνθήκες με τον άνεμο να ουρλιάζει. «Συμπωτικά λίγους μήνες νωρίτερα είχαμε κυκλοφορήσει το άλμπουμ Stormbringer! Είδα τους δικούς μας roadies να παίζουν ξύλο με κάποιους άλλους αλλά ήμουν μέσα στο αυτοκίνητο και δεν ήξερα την αιτία. Αργότερα έμαθα ότι το πρόβλημα το δημιούργησε ένα καινούργιο συγκρότημα που το έλεγαν AC/DC". Οι Deep Purple δεν επέστρεψαν τα χρήματα που είχαν εισπράξει, ενώ η τότε αυστραλέζικη περιοδεία τους αντιμετώπισε πολλά προβλήματα. Τα άλλα συγκροτήματα δεν πληρώθηκαν και δημιουργήθηκε ένα ταμείο από συνεισφορές για να πληρωθούν τα συγκροτήματα που είχαν παίξει αλλά δεν πληρώθηκαν. Επίσης, οι AC / DC μετά από όλη αυτή τη φασαρία, δεν έπαιξαν!

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

23/12/20

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου