BUDGIE – “BREADFAN”: ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΛΗΣΤΟΥΣ ΠΟΥ ΒΓΑΖΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ

Οι Ουαλοί Budgie υπάρχουν από το 1971, οπότε άνετα κατατάσσονται στα συγκροτήματα του λεγόμενου κλασσικού rock αλλά όλοι τους κατατάσσουν στην κατηγορία των heavy metal συγκροτημάτων κι αυτό γιατί τότε ελάχιστοι τους γνώριζαν. Ας είναι καλά οι Metallica που διασκευάσουν το “Bredfan”, που ακούσαμε στη συλλογή τους Garage Inc. Έως τότε, έβλεπα τα άλμπουμ τους στα καταστήματα με τους εισαγωγής, αλλά ποτέ μου δεν αγόρασα κάποιο δίσκο τους και γιατί κανείς δεν ήξερε να μου πει τι έπαιζαν και γιατί δεν είχα ακούσει έστω ένα τραγούδι τους. Η διασκευή των Metallica στο “Bredfan”, ήταν το διαβατήριο για να τους μάθουμε έστω και καθυστερημένα. Η ιστορία των Budgie έχει παρουσιαστεί από τη στήλη Ποιος Θυμάται και μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ.
Ο μπασίστας Burke Shelley λέει ότι το «Breadfan» που δεν κυκλοφόρησε σε single, είναι ο ύμνος τους, το δικό τους Paranoid κι είναι σύνθεση των 3 μελών του συγκροτήματος, των Burke Shelley, Tony Bourge και Ray Phillips και είχε συμπεριληφθεί στο τρίτο άλμπουμ τους με τίτλο Never Turn Your Back on a Friend (1973). “Το βασικό riff ανήκει στον κιθαρίστα Tony Bourge που τους παρουσίασε στο studio και άρχισαν να μπαίνουν στο κομμάτι ο ένας μετά τον άλλον. Στο τέλος, το ακούγαμε και το ενορχηστρώναμε. Με αυτόν τον τρόπο, γράφαμε τα τραγούδια μας. Ένας τρόπος σύνθεσης που θυμίζει φτιάξιμο παζλ. Είχαμε ένα riff και δουλεύαμε πάνω σε αυτό» λέει ο Shelley. Μπορεί οι Metallica να το επέλεξαν για το riff του το οποίο είναι πολύ καλό, αλλά σημαντικό στοιχείο για το τραγούδι αποτελούν οι στίχοι, όπου με τη λέξη “Bredfan” κι όχι ‘Bread Van’ όπως πολλοί νομίζουν ότι λέει, αναφέρεται στα χρήματα. Ο Shelley που έγραψε τους στίχους στο τραγούδι λέει: “Προέρχομαι από φτωχή οικογένεια της Ουαλίας και λέγοντας bread εννοούσαμε money. Οι στίχοι μιλούν για αυτούς που τους αρέσουν τα χρήματα, τους άπληστους και βάζει το δίλημμα τι να κάνουν με τα χρήματα. Να τα κρατήσουν, να τα ξοδέψουν ή να απαλλαγούν από αυτά!


TRIVIA

  • H αρχική έκδοση του 1973, περιελάμβανε μια εισαγωγή 17 δευτερολέπτων με απόσπασμα του πρωθυπουργού της Μ.Βρετανίας Winston Churchill στο Mansion House το Νοέμβριο του 1942 όπου έλεγε συγκεκριμένα: "I have never promised anything but blood, tears, toil and sweat" αλλά λόγω πνευματικών δικαιωμάτων αναγκάστηκαν στην επόμενη κοπή του δίσκου να το απαλείψουν.

ΠΟΙΟΙ ΤΟ ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΑΝ
Όπως διαβάσατε πιο πάνω το τραγούδι έγινε γνωστό χάρις στη διασκευή των Metallica που αρχικά την κυκλοφόρησαν το 1988 σαν B-side στα singles "Harvester of Sorrow" και "Eye of the Beholder" και το 1998 στο άλμπουμ με τις διασκευές Garage Inc. Επίσης το διασκεύασαν και οι γιαπωνέζοι Ningen Isu στο άλμπουμ τους No Longer Human με διαφορετικό "Spiny Mountain in Hell".

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

7/11/20


 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου