ΠΟΙΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΟΥΣ BUDGIE;

Από τις σπουδαιότερα συγκροτήματα της Ουαλίας, οι Budgie σχηματίστηκαν στο Κάρντιφ το 1967. Έχουν χαρακτηριστεί σαν μία από τις πρώτες heavy metal μπάντες με σημαντική επιρροή σε καλλιτέχνες/σχήματα του New Wave of British Heavy Metal και όχι μόνο.
Η αυθεντική σύνθεση αποτελούνταν από τους: Burke Shelley (φωνή & μπάσο· το μοναδικό μέλος σε όλη τη διαδρομή των Budgie), Tony Bourge (κιθάρα) και Ray Philips (τύμπανα).
Hills Contemporary Grass και Six Ton Budgie ήταν ονόματα που χρησιμοποίησαν αρχικά πριν καταλήξουν στο Budgie για την ηχογράφηση του πρώτου τους demo.

Σύμφωνα με τον Shelley: ‘’Μου άρεσε η ιδέα να παίζουμε θορυβώδες heavy rock αλλά να αποκαλούμε τους εαυτούς μας με κάτι το οποίο είναι διαμετρικά αντίθετο στη μουσική μας’’. (Σημ.: Budgie είναι είδος παπαγάλου που ζει στην Αυστραλία). To στοιχείο το οποίο χαρακτηρίζει την μπάντα είναι οι ιδιότροποι/περίεργοι τίτλοι των τραγουδιών τους. Με τον παραγωγό των Black Sabbath, Rodger Bain, ηχογράφησαν τους δύο πρώτους δίσκους:’Budgie (1971) & Squawk (1972) ενώ ακολούθησε το Never Turn Your Back on a Friend (1973). Οι επόμενες δύο κυκλοφορίες τους έκαναν αίσθηση στους πίνακες επιτυχιών στο Ενωμένο Βασίλειο: In for the Kill (1974, No. 29) & Bandolier (1975, No. 36).  Για την προώθηση του δίσκου If I Were Brittania I'd Waive the Rules (1976) έπαιξαν για πρώτη φορά στη Βόρεια Αμερική ενώ η μουσική τους από τον επόμενο δίσκο Impeckable (1978) συμπεριελήφθη στην ταινία J-Men Forever (1979).  Η έκρηξη του NWOBHM επαναφέρει την μπάντα στο προσκήνιο με την κυκλοφορία του EP If Swallowed, Do Not Induce Vomiting (1980) και την περιοδεία (support) με τους Blizzard of Ozz στη Μεγάλη Βρεττανία. Power Supply (1980) και Nightflight (1981) είναι οι επόμενοι δίσκοι που κυκλοφορούν ενώ εμφανίζονται και στο Reading Festival.


Το 1982 οι Budgie παίζουν σε χώρα πίσω από το ‘’Σιδηρούν Παραπέτασμα’’ (από τις πρώτες μπάντες αν όχι η πρώτη) και συγκεκριμένα στην Πολωνία σε συναυλίες με εξαντλημένα τα εισιτήρια για όλες τις ημέρες. Στη συγκεκριμένη χώρα απέκτησαν φανατικό κοινό και παρέμεινανιδιαίτερα δημοφιλείς και στα επόμενα χρόνια. Επίσης το 1982 εμφανίζονται και πάλι στο Reading Festival, αυτή τη φορά ως πρώτο όνομα, πάνω από Iron Maiden & Michael Schenker’s Group ενώ κυκλοφορούν και τον τελευταίο studio δίσκο τους ‘’Deliver Us from Evil’’ πριν διαλυθούν το 1987. Η επίδρασή τους στα μεγάλα ονόματα του heavy metal/ hard rock οδηγεί σε διασκευές/κυκλοφορίες κομματιών τους τα χρόνια που ακολουθούν από τους:
•    Metallica : ‘’Breadfan , "Crash Course in Brain Surgery"
•    Iron Maiden : "I Can't See My Feelings"
•    Soundgarden : Homicidal Suicidal
•    Megadeth : Melt the Ice Away
Επίσης οι Van Halen στο ξεκίνημά τους είχαν συμπεριλάβει στις εμφανίσεις τους το In for the Kill. Οι Budgie επανέκαμψαν με εμφανίσεις σε μεγάλα φεστιβάλ τη διετία 1995-1996 αλλά ενώθηκαν και πάλι οριστικά το 1999. Κυκλοφόρησαν έναν ακόμη studio δίσκο με τίτλο ‘’You're All Living in Cuckooland’’ το 2006 με μέλη τους Shelley, Steve Williams (τύμπανα) & Simon Lees (κιθάρα).
Το 2010 η περιοδεία τους στην Ανατολική Ευρώπη δεν ολοκληρώθηκε αφού ο Burke Shelley εισήχθη σε νοσοκομείο της Πολωνίας και χειρουργήθηκε για αορτικό ανεύρυσμα. Μετά την επέμβαση επέστρεψε στην πατρίδα για ανάρρωση. Από τότε οι Budgie παραμένουν  ανενεργοί αφού ο ηγέτης τους δεν μπορούσε να τραγουδά και να παίζει μπάσο ταυτόχρονα. Από το 2014 οι δίσκοι τους επανακυκλοφορούν τμηματικά σε βινύλια των 180 γραμμαρίων. To 2016 απεβίωσε ο κιθαρίστας John Thomas (1978-1988 & 1995-1996) σε ηλικία 63 ετών.
Οι Budgie δεν έφθασαν ποτέ την εμπορική επιτυχία των Black Sabbath, Led Zeppelin, Deep Purple αλλά  άφησαν το στίγμα τους στην ιστορία του Rock. Η επίδρασή τους σε άλλες μπάντες υπερτερούσε των πωλήσεών τους.

TRIVIA:
•  Τα εξώφυλλα των δίσκων Squawk και Never Turn Your Back on a Friend φιλοτέχνησε ο Roger Dean ενώ το αντίστοιχο του ‘’Nightflight’’ ο Derek Riggs (Iron Maiden).
•  Στην περιοδεία τους στο Ηνωμένο Βασίλειο το καλοκαίρι του 1973 άνοιγαν οι Judas Priest.
•  Τελευταίος κιθαρίστας της μπάντας την περίοδο 2008-2010 ήταν ο Graig Goldy (πρώην Dio).

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ:

Budgie (1971)
 Squawk (1972)
 Never Turn Your Back on a Friend (1973).

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΑΚΟΣ
12/3/17
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου