ROCK INCIDENT 133: ΤΟ 1992 Η ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΤΟ ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΟΦΕΙΛΕΙ ΣΤΟΥΣ…GRATEFUL DEAD!!!!


Η Λιθουανία ή Lietuva όπως είναι το όνομά της στη γλώσσα τους, είναι χώρα της βορειοανατολικής Ευρώπης και ένα από τα τρία Βαλτικά κράτη. Συνορεύει με τη Λετονία, τη Λευκορωσία, την Πολωνία και τη Ρωσία και ο πληθυσμός της δεν ξεπερνάει τα 2.800.000, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις του 2020. Στην Ελλάδα δεν είναι από τις πιο γνωστές χώρες της Ευρώπης κι αν την ξέρουμε κάποιοι είναι λόγω των παιγνιδιών που έχει παίξει η εθνική τους με τη δική μας στην πρωτεύουσα, το Βίλνιους αλλά και λόγω της μπασκετικής ομάδας Zalgiris Kaunas. Κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πόλεμου, η Λιθουανία κατελήφθη για πρώτη φορά από τη Σοβιετική Ένωση και στη συνέχεια από τη ναζιστική Γερμανία αλλά με το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου οι Γερμανοί έφυγαν και οι Σοβιετικοί την επανακατέλαβαν. Το Μαρτίου του 1990, ένα χρόνο πριν από την επίσημη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, η Λιθουανία έγινε η πρώτη σοβιετική δημοκρατία που ανακήρυξε την ανεξαρτησία της, με αποτέλεσμα την αποκατάσταση ενός ανεξάρτητου κράτους της Λιθουανίας.  
Η ιστορία μας ξεκινάει από αυτό το σημείο, όπου η Λιθουανία καταφέρνει να περάσει τα προκριματικά μπάσκετ και να προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης του 1992, αντιμετωπίζοντας όμως ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Δεν είχαν χρήματα να στείλουν την ομάδα στους αγώνες και προσπαθούν να βρουν χορηγούς για να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα χρήματα. Σε αυτό βοήθησε μια τεράστια προσωπικότητα του ευρωπαϊκού μπάσκετ, ο Sarunas Marciulionis που εκείνη την εποχή έπαιζε στην Αμερική με τους Warriors και συνεργάστηκε με τον βοηθό προπονητή της Golden State, Donnie Nelson, για να συγκεντρώσει χρήματα στις ΗΠΑ και να στείλει την εθνική ομάδα της χώρας του στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Marciulionis έκανε γνωστό το πρόβλημα της χώρας του κι ένας από τους πρώτους που ενδιαφέρθηκε ήταν ο Dennis McNally, που εργαζόταν σαν υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων στο αμερικάνικο συγκρότημα των Grateful Dead! Ο McNally μετέφερε το πρόβλημα στα μέλη του συγκροτήματος που εκείνη την εποχή ήταν οι Jerry Garcia, Bob Weir, Phil Lesh, William Kreutzmann Jr, Mickey Hart και ο Vincent Leo Welnick, οι οποίοι συγκέντρωσαν το ποσό των 5.000$, ποσό που κάλυψε τα έξοδα μεταφοράς , ενώ ο  Jerry Garcia σχεδίασε τις φανέλες τους και τα σορτς!!!! Το θαύμα συνεχίστηκε στο παρκέ, όπου η ομάδα της Λιθουανίας κατέκτησε το τρίτο μετάλλιο νικώντας την ομάδα της Ρωσίας, δηλαδή της χώρας που έως και πριν 1 χρόνο τους είχε κατακτήσει!!!!
Ήταν η πρώτη φορά που οι παίκτες της Λιθουανία έπαιξαν για τη σημαία τους (μετά από 50 χρόνια) κι αυτό συνέβη χάρις στη γενναιοδωρία του Grateful Dead αλλά και την κινητοποίηση των ανθρώπων που διαβάσατε πιο πάνω και ήταν φίλοι του αθλητισμού. Αν και  το  ποσό των 5.000$ δεν ήταν εντυπωσιακό,  παραμένει σαν ένα φωτεινό παράδειγμα συνεργασίας των ανθρώπων του αθλητισμού και της μουσικής.
Όσο για τις φανέλες που φορούσαν παίκτες εκείνο το ιστορικό καλοκαίρι, σχεδιάστηκαν από τον Jerry Garcia κι έγιναν μέρος της λαϊκής κουλτούρας στη Λιθουανία κι όπως βλέπετε είναι εντελώς ψυχεδελικές, μέσα στο πνεύμα των Grateful Dead.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

6/9/20
 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Θα το είχες ακούσει βέβαια. ότι οι Grateful Dead θεωρούντο κατάσκοποι των Ρώσων!!! Οπότε ήταν και γι' αυτούς μια ωραία ευκαιρία να διαψεύσουν αυτή τη γελοία φήμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή