Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ "UMMAGUMMA" ΤΩΝ PINK FLOYD

 Ακόμα θυμάμαι τον εαυτό μου να τριγυρνάει στα μέσα της δεκαετίας του 70 στα κεντρικά καταστήματα της Αθήνας που έφερναν εισαγωγής δίσκους και να βλέπει αυτό το εξώφυλλο των Pink Floyd. Ο δίσκος δεν είχε κυκλοφορήσει ελληνικής εκτύπωσης όπως κανένας έως τότε δίσκος του συγκροτήματος, κάτι που ξεκίνησε από τον αμέσως επόμενο δίσκο τους, το Atom Heart Mother(1970).  Τότε δεν είχα αγοράσει το Ummaguma, κάτι που έκανα πολλά χρόνια αργότερα, όταν κυκλοφόρησε σε cd, αλλά είχα φροντίσει να τον ακούσω: Χαοτική ψυχεδέλεια αρκετά μακριά από τα γούστα μου. Μπορεί να μην τον είχα αγοράσει αλλά είχα προσέξει το εξώφυλλό του που φιλοτεχνήθηκε από τη Hipgnosis του Storm Thorgerson και παρουσιάζει τα μέλη του συγκροτήματος σε εναλλασσόμενες φωτογραφίες στο άπειρο. Η ιδέα να εμφανίζεται η φωτογραφία στο διηνεκές ήταν της τότε συντρόφου του Thorgerson, ιδέα που άρεσε στον συνιδρυτή της Hipgnosis και την πρότεινε στο συγκρότημα, που την αποδέχτηκε. »Οι Pink Floyd είναι ένα ιδιαίτερο συγκρότημα που οι αυτοσχεδιασμοί αλλά και οι μουσικές τους ιδιαιτερότητες ξεχωρίζουν και πρέπει ανάλογα να είναι και τα εξώφυλλα” έχει δηλώσει ο Thorgerson. Η φωτογραφία δεν είναι η ίδια, η στάση είναι η ίδια, στην κάθε φωτογραφία εναλλάσσονται τα μέλη, ενώ η επανάληψη της φωτογραφίας, φαίνεται μέσα από ένα καθρέπτη που κρέμεται στον τοίχο.       
Προσέξτε ότι στον τοίχο, κάτω από τον καθρέπτη, υπάρχει ο δίσκος του soundtrack, GiGi και ο Storm Thorgerson σε μια ανοιχτή συζήτηση που έγινε σε βιβλιοπωλείο του Cambridge το Νοέμβριο του 2008τ, εξήγησε ότι έβαλε εκεί το εξώφυλλο χωρίς να υπάρχει λόγος, απλά για να γίνει …κουβέντα. Το αξιοπερίεργο είναι ότι το εξώφυλλο υπήρχε μόνο στην αγγλική έκδοση του άλμπουμ (σ.σ. άρα και στα αντίτυπα που ερχόντουσαν τότε στα ελληνικά καταστήματα εισαγωγής) και όχι στην αμερικάνικη έκδοση. Είχε παραλειφθεί γιατί φοβόντουσαν τυχόν πνευματικά δικαιώματα! Στις μετέπειτα αμερικάνικες εκδόσεις βινυλίου και cd το εξώφυλλο του GiGi υπάρχει κανονικά. Τέλος το σπίτι που χρησιμοποιήθηκε για τη φωτογράφιση, βρίσκεται στο Great Shelford του Cambridge.

Στο οπισθόφυλλο εικονίζονται οι roadies Alan Styles, για τον οποίο γίνεται αναφορά και στο κομμάτι "Alan's Psychedelic Breakfast" από το άλμπουμ Atom Heart Mother, και Peter Watts οι οποίοι έχουν με τα όργανα του συγκροτήματος στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στο αεροδρόμιο Bigging Hill και ήταν μια ιδέα του Nick Mason. Στο εσωτερικό του διπλού εξώφυλλου, υπάρχουν φωτογραφίες των μελών του συγκροτήματος με πιο χαρακτηριστική αυτή του Roger Waters που εικονίζεται με την πρώτη γυναίκα του,
Judy Trim (σ.σ. έφυγε από τη ζωή το 2001) αλλά στις μεταγενέστερες εκδόσεις, την έκοψαν! Τελικά την επανέφεραν στο box set Oh, by the Way.
TRIVIA
Η ταινία Gigi βγήκε στους κινηματογράφους το 1958 και είναι ένα συναισθηματικού τύπου μιούζικαλ, σε σκηνοθεσία του Vincente Minnelli με πρωταγωνιστές τους Louis Jourdan, Maurice Chevalier, Hermione Gingold και Eva Gabor.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

18/5/20
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. TRIVIA part II: Το μιούζικαλ Ζιζί (Gigi) υπήρξε μεγάλη επιτυχία της εποχής του, με πρωταγωνίστρια την καταπληκτική ηθοποιό και χορεύτρια Leslie Caron.
    Άσχετο: Όταν κυκλοφόρησε το διπλό CD Echoes (2001), θυμάμαι ότι βλέποντάς το, μου ήρθε αμέσως στο μυαλό το εξώφυλλο του Umaguma.

    ΑπάντησηΔιαγραφή