GRAND PRIX: ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΓΑΜΟ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΗΣ ΤΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΚΑΝΕΙΣ!


Οι Grand Prix είναι ένα συγκρότημα με το οποίο ποτέ δεν θα ασχολούμουν, αν από τη σύνθεση τους δεν περνούσαν 2 μετέπειτα μέλη των Uriah Heep, o τραγουδιστής Bernie Shaw κι ο οργανίστας Phil Lanzon. Ο πυρήνας του συγκροτήματος σχηματίστηκε το 1979 από τους Michael O'Donoghue κιθάρα και Ralph Hood μπάσο, που δημοσίευσαν αγγελία για οργανίστα. Ο άγνωστος Phil Lanzon που έως τότε έπαιζε σε διάφορα cover bands αλλά και στους Sweet(!) απάντησε στην αγγελία και μετά την απαραίτητη audition πήρε τη θέση. Στα ντραμς ήλθε ο Andy Beirne και τη θέση του τραγουδιστή κάλυψε ο Καναδός Bernie Shaw. Ο νεαρός Shaw ξεκίνησε την καριέρα του σαν κιθαρίστας στους  καναδούς Cold Sweat, πολύ γρήγορα όμως με την προτροπή των υπόλοιπων, μεταπήδησε πίσω από το μικρόφωνο, αφού οι κιθαριστικές ικανότητες ήταν περιορισμένες έως και αόρατες!  Παίζοντας διασκευές οι Cold Sweat είχαν περιορισμένο ορίζοντα κι έτσι ο νεαρός Shaw αποφασίζει να πάει στο Λονδίνο που τότε ήταν η Mecca του rock. Το πρώτο πράγμα που έκανε μόλις μπήκε στο τραίνο για το Λονδίνο, ήταν να αγοράσει την αγγλική μουσική εφημερίδα Melody Maker όπου διάβασε μια αγγελία των Paris που ζητούσαν τραγουδιστή. Πήρε μέρος στην audition και κατάφερε να κερδίσει τη θέση του τραγουδιστή του συγκροτήματος που έχει αλλάξει πλέον όνομα κι από Paris ονομάζονται Grand Prix. Βρίσκουν manager, οι Lanzon και O'Donoghue γράφουν τραγούδια, κάνουν συνεχώς εμφανίσεις σε μικρά clubs του Λονδίνου και το μόνο που λείπει είναι ένα δισκογραφικό συμβόλαιο, που το βρίσκουν στην RCA Records! Έτσι με παραγωγό τον χωρίς εμπειρία Greg Walsh μπαίνουν στο studio όπου ηχογραφούν τα 10 τραγούδια του πρώτου τους άλμπουμ, κατά κύριο λόγο όλα συνθέσεις των Lanzon και O'Donoghue που κυκλοφορούν το 1980 με τίτλο το όνομά τους. Σε μια χρονιά που η Μ.Βρετανία έκτιζε το NWOBHM, οι Grand Prix έπαιζαν ένα μάλλον ανούσιο A.O.R. που σίγουρα δεν είχε καμία τύχη. Προσέξτε, το παίξιμό τους, η ερμηνεία του Bernie Shaw ακόμα κι ορισμένα τραγούδια είναι καλά, αλλά το λίγο δεν φθάνει για να σε καθιερώσει. Πάντως το άλμπουμ έχει δύο πολύ καλά τραγούδια, το “Waiting for the Night” και το πομπώδες "Which Way Did the Wind Blow?"

Στην πρώτη περιοδεία τους άνοιξαν για τους Caravan με τους οποίους δεν είχαν κανένα ηχητικό κοινό σημείο για να σταθούν τυχερότεροι στη δεύτερη περιοδεία τους όπου άνοιξαν για τους Manfred Mann’s Earth Band.  Όταν βρισκόντουσαν στην Αυστρία, έπιασε τον Shaw οξιά σκωληκοειδίτιδα και χρειάστηκε να μεταφερθεί εσπευσμένα σε νοσοκομείο για να του γίνει εγχείρηση. Το κενό του κάλυψαν οι Phil Lanzon και Michael O'Donoghue αλλά με προτροπή του ίδιου του Manfred Mann, σταμάτησαν γιατί οι φωνητικές τους δυνατότητες ήταν πολύ χαμηλές και το τελικό αποτέλεσμα ήταν κακό. Μόλις ο Shaw πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο, την άλλη ημέρα έπαιξε μαζί τους στο Dominion Theater του Λονδίνου!
Η εμπορική αποτυχία του πρώτου ομότιτλου άλμπουμ τους, έκανε την RCA να ξανασκεφτεί τη συνεργασία μαζί τους και τους πρότεινε μια Σολομώντεια λύση. Να ηχογραφήσουν τα πρώτα 5-6 τραγούδια του δεύτερου δίσκου τους κι αν τους άρεσαν, θα συνέχιζαν και με τα υπόλοιπα. Το συγκρότημα ηχογραφεί τα πρώτα  6 τραγούδια και περιμένει να τα εγκρίνει ή απορρίψει η RCA. Στο διάστημα αυτό, ο Shaw επιστρέφει στον Καναδά για να παραστεί στο γάμο της αδελφής του, όπου ένας φίλος του λέει, ότι τα άλλα μέλη του συγκροτήματος έχουν ξεκινήσει να ηχογραφούν τα υπόλοιπα τραγούδια με άλλο τραγουδιστή! Αμέσως επιστρέφει στο Λονδίνο όπου απροειδοποίητα πηγαίνει στο studio που τους βρίσκει να ηχογραφούν με τραγουδιστή τον Robin McAuley. «Τι κάνεις εσύ εδώ» τον ρωτούν, «είμαι ο τραγουδιστής του συγκροτήματος» τους απάντα και μετά την απαραίτητη αμηχανία ακολούθησε η απόλυση. Στο ένθετο του πρώτου άλμπουμ τους που επανακυκλοφόρησε από την Rock Candy, αναφέρεται το συγκεκριμένο περιστατικό και μάλιστα ο Shaw δείχνει τον Lanzon σαν υποκινητή της απομάκρυνσής του. Τον Lanzon τον οποίο ξανασυνάντησε το 1985 στους Uriah Heep και με τον οποίο παραμένουν έως σήμερα bandmates!!! Οι ίδιοι την αποτυχία του άλμπουμ τους την αποδίδουν στο κακό management αλλά και στη χρονική στιγμή όπου το punk ήταν ακόμα δυνατό και το NWOBHM δεν είχε ανατείλει. Με τον σκοτζέσο Robin McAuley, οι Grand Prix ηχογράφησαν δύο ακόμα άλμπουμ ,τα There for None to See (1982) και Samurai (1983), μάλλον κατώτερα του πρώτου. Σήμερα κα τα δύο είναι συλλεκτικά, λόγω της συμμετοχής του McAuley πριν πάει στους MSG. Το συγκρότημα διαλύθηκε το 1984
ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
O Robin McAuley συμμετείχε στους Far Corporation, ηχογραφώντας το πρώτου άλμπουμ τους Division One (1985) κι εν συνεχεία έγινε μέλος των MSG. Οι Lanzon και Shaw έγιναν μέλη των Uriah Heep, ο  O'Donoghue έπαιξε με τους Bronz κι αργότερα έπαιξε και με τους Ian Gillan band.
TRIVIA
  • Πριν υπογράψουν στην RCA, o Phil Lanzon συνόδευε στις συναυλίες τους τους Hot Chocolate ενώ είχε παίξει και στην πρώτη μεγάλη Νο1 επιτυχία των Bucks Fizz, "Making Your Mind Up".
  • Μπορεί ο Greg Walsh να μην είχε την απαραίτητη εμπειρία σαν πρώτος παραγωγός, αλλά είχε δουλέψει στο studio με καλλιτέχνες όπως Tina Turner, Heaven 17, Jimmy Ruffin, Elkie Brooks και Chicago, ενώ σημαντικότερο παράσημο του ήταν σαν live sound engineer στην περιοδεία του 1980 των Pink Floyd όπου έπαιζαν το Wall!
  • Ο Lanzon προσελήφθηκε πρώτος στους Uriah Heep και δεν γνώριζε ποιος θα ήταν ο τραγουδιστής. Έτσι, αφού ο Mick Box είχε ήδη προσλάβει τον Shaw , ο τελευταίος πήγε στην πρόβα όπου έκπληκτος ο Lanzon τον βλέπει να μπαίνει στο studio! Πάντως ο Shaw δεν κρατά κακία, λέγοντας ότι με την απομάκρυνσή του από τους Grand Prix του δόθηκε η ευκαιρία να τραγουδήσει τους Praying Mantis, Stratus και UrIah Heep.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Grand Prix (1980)


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
18/5/20
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment