ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ Ο ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ ΤΟΥ ROCK’N’ROLL, O LITTLE RICHARD

Έφυγε σήμερα σε ηλικία 86 ετών, χωρίς να έχει ανακοινωθεί η αιτία θανάτου, ο μεγάλος του Rock’n’Roll, Little Richard, ο άνθρωπος που με τη μουσική, τα τραγούδια του και το στυλ του επηρέασε χιλιάδες μουσικού αλλά και την εξέλιξη της μουσικής. Γεννημένος στις 5 Δεκεμβρίου 1932 στο Macon τηςGeorgiaμε πραγματικό όνομα Richard Penniman, ήταν το 3ο από τα 12 παιδιά και με του 2 γονείς του να είναι μέλη εκκλησιαστικής χορωδίας ενώ ο πατέρας του ήταν διάκονος. Το όνομά του ήταν Ricardo αλλά μια λάθος προφορά τον καθιέρωσε σαν Richard. Η γενική εμφάνισή του, κοντός και πολύ λεπτός, του προσέφερε το χαϊδευτικό "Lil' Richard" που τον χαρακτήρισε σε ολόκληρη τη ζωή του. Πιθανότατα εκ γενετής να είχε μια ελαφριά παραμόρφωση που άφησε το ένα του πόδια πιο κοντό από το άλλο κι αυτό του δημιούργησε ένα ασυνήθιστο βάδισμα με αποτέλεσμα τα άλλα παιδιά να τον κοροϊδεύουν. Ο μικρός Penniman ξεκίνησε να τραγουδάει στην εκκλησία αλλά μια εμφάνιση που έκανε στο ραδιοσταθμό της Atlanta τον βοήθησε να υπογράψει συμβόλαιο με την RCA και το 1955 να ηχογραφήσει την πρώτη τεράστια επιτυχία του με τίτλο
"Tutti-Frutti" ενώ είχαν προηγηθεί 6 singles με πρώτο το "Taxi Blues" που όμως δεν γνώρισαν επιτυχία.  Ακολούθησαν δεκάδες singles με πιο χαρακτηριστικά τα "Rip It Up","Ready Teddy", "The Girl Can't Help It", "Lucille", “Long Tall Sally”, "Kansas City", "Freedom Blues", "Good Golly, Miss Molly" ενώ τελευταία μεγάλη επιτυχία του ήταν το "Great Gosh A'Mighty! (It's a Matter of Time)" που ακουγόταν και στην ταινία Down and Out in Beverly Hills(1986) όπου είχε και ένα μικρό ρόλο. Οι μεγάλες επιτυχίες του στα τέλη της δεκαετίας του 50 αλλά και ο μοναδικός επιθετικός τρόπος που τραγουδούσε κι έπαιζε πιάνο επηρέασαν τον Paul McCartney, τον John Lennon αλλά και πολλούς rock τραγουδιστές όπως τον Ian Gillan. Τραγούδια του έχουν διασκευάσει όλοι, με πρώτους τους Beatles. Στην τεράστια καριέρα του, άνοιξε συναυλίες των Rolling Stones, έπαιξε με τον Jimi Hendrix, τον Joe Walsh, τους Canned Heat, τον Elton John τους Delaney and Bonnie κ.α. Τα τελευταία χρόνια υπέφερε από καρδιακά προβλήματα και διέμενε σε σουίτα του ξενοδοχείου Hilton στο Νashville, ενώ μετακινιόταν με αναπηρικό καροτσάκι μετά από εγχείρηση που είχε κάνει στο γοφό."Πολλοί με χαρακτηρίζουν σαν αρχιτέκτονα του rock 'n' roll" αλλά ποτέ δεν θεώρησαν έτσι τον εαυτό μου « είχε δηλώσει.
9/5/20
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Σωστός ο χαρακτηρισμός: "Αρχιτέκτονας του rock 'n' roll"! Τίποτα λιγότερο! Πάει να συναντήσει αυτόν που έριξε τα στέρεα θεμέλια, με άλλα λόγια τον "Πολιτικό Μηχανικό" Chuck Berry! R.I.P.

    ΑπάντησηΔιαγραφή