IRON MAIDEN LIVE+ONE (1984) ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ

Έχοντας ήδη παρουσιάσει το πρώτο live άλμπουμ των Iron Maiden, το Live After Death (διάβασε εδώ τη σχετική ανάρτηση), σίγουρα το μεγάλο αγγλικό συγκρότημα δικαιούται ένα και ίσως δύο άλλα άλμπουμ σε αυτή την κατηγορία των Καλύτερων Live Άλμπουμ. Όλα τους είναι καλά, όλα τα έχω συνδυάσει με τα νεανικά μου χρόνια, με headbaning (σ.σ. εσείς τι νομίζατε, ότι μόνο εσείς κάνατε;).Νομίζω όμως ότι το Live!! +one που καταχωρείται στην κατηγορία των live EP δικαιωματικά έχει και με το παραπάνω θέση σε αυτή τη στήλη, αφού αντιπροσωπεύει με τον καλύτερο τρόπο την εποχή, το συγκρότημα αλλά και το είδος (NWOBHM). Όταν ηχογραφούσαν, δεν ήξεραν ότι την ίδια στιγμή ηχογραφούσαν την ΙΣΤΟΡΙΑ κι όχι μόνο τη δική τους αλλά και του Heavy Metal. Στα 9 κομμάτια που περιέχει η ελληνική εκτύπωση (σ.σ θα μιλήσουμε παρακάτω) οι δισολίες δίνουν και παίρνουν και η ζωντάνια τους πασχίζει να βγει έξω από τα ηχεία όμως η φωνή και η ενέργεια του Paul DiAnno (σ.σ. τι θα πει τι παίζει ο αυτός;) είναι αυτή που ξεχωρίζει. Προσέξτε πως ερμηνεύει το “Women in Uniform”, διασκευή των άγνωστων Αυστραλών Skyhooks αλλά και όλα τα κομμάτια του Live!! +one. Πραγματικά μοναδικός. Σέβομαι και σκύβω το κεφάλι μου μπροστά στο μεγαλείο του Bruce Dickinson αλλά στη Victoria με τα τραγούδια του DiAnno χτυπιόμουνα. Το  Live!! +one περιέχει 5 τραγούδια ηχογραφημένα στο Marquee club του Λονδίνου στις 4 Ιουλίου 1980 και 2 στη Nagoya της Ιαπωνίας στις 23 Μαϊου 1981 τα οποία συμπεριλήφθηκαν στο Maiden Japan EP ενώ το“Women in Uniform”και“Prowler” είναι σε studio εκτέλεση και το πρώτο ήταν το +One του τίτλου! Η γεμάτη ζωντάνια μπάντα αποτελείται από τους Paul Di'Anno, Dave Murray, Dennis Stratton  (στις ηχογραφήσεις του 1980), Adrian Smith (στις ηχογραφήσεις του 1981), Steve Harris και Clive Burr.

Το μεγαλείο των Iron Maiden δεν τελειώνει σε ένα μόνο live άλμπουμ και τα εκατομμύρια των fans τους δεν αρκούνται στην αγορά ενός ή δύο ή τριών live τους αλλά τα θέλουν και τα 13 (!) συμπεριλαμβανομένου και του Made in Japan. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στο "I Got the Fire" (σ.σ. διασκευή στο τραγούδι των Montrose) ηχογραφήθηκε στις 3 Απριλίου στο Marquee Club το 1980 και υπάρχει στην ελληνική έκδοση του βινύλιου που αυτόματα την κατέστησε δυσεύρετη και σπάνια. Να μια καλή επανακυκλοφορία στο πλαίσιο της Record Store Day. Η ελληνική έκδοση κυκλοφόρησε το 1984 σε βινύλιο και κασέτα, επανεκδόθηκε το 1986 και πάλι σε βινύλιο και κασέτα και μάλιστα αυτή η επανέκδοση είχε τα γράμματα των τίτλων και των στοιχείων του δίσκου με ελληνικούς χαρακτήρες. Η ελληνική κυκλοφορία της κασέτας είναι η μοναδική επίσημη σε όλο τον κόσμο

ΠΟΙΑ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΛΜΠΟΥΜ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ Ο ΤΙΤΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ
Η πρώτη κυκλοφορία του έγινε στην Ιαπωνία το 1980 όπου περιείχε 4 κομμάτια, τα “Sanctuary”, Phantom of the Opera”, “Drifter” και το studio “Women in the Uniform” το οποίο δικαιολογούσε το +One του τίτλου δηλαδή Live+ 1 τραγούδι studio. Η παρουσία των 4 κομματιών συνολικής διάρκειας 22 λεπτών, το χαρακτήρισε σαν EP κι έτσι είναι καταχωρημένο. H ελληνική έκδοση με τα παραπάνω κομμάτια έγινε το 1984 με την επιμέλεια των Μάνου Ξυδού και Γιάννη Κουτουβού, οι οποίοι πρόσθεσαν τα “Prowler” (κι αυτό studio εκτέλεση), “Innocent Exile”, “Remember tomorrow” (και τα δύο από το Maden Japan EP), "I Got the Fire"(διασκευή Montrose) και το “Running Free”. Με τα επιπλέον τραγούδια τα 22 λεπτά έγιναν …42 και φυσικά δεν είναι πλέον EP αλλά κανονικό άλμπουμ, αλλά εξακολουθεί να θεωρείται…ΕP. Κράτησαν τον τίτλο στο εξώφυλλο ο οποίος έγραφε +One αλλά η ελληνική έκδοση είχε 2 studio τραγούδια, το “Women in the Uniform” και το “Prowler”. Γι αυτό και ο τίτλος είναι λάθος κι έπρεπε να λέγεται live+Two αλλά προφανώς πήραν τα φιλμ του δίσκου από εξωτερικό και δεν το άλλαξαν!
Η ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΑΧΑΙΡΑ ΓΙΑ ΤΟ LIVE PLUS ONE

"Ήταν φθινόπωρο του 1994.Πήγαινα στη πρώτη γυμνασίου όταν πρώτο άκουσα το Live + one των Iron Maiden, σε κασέτα τότε. Μουσικά όχι και τόσο ώριμη και κατασταλαγμένη αλλά ο ενθουσιασμός είχε ήδη ξεκινήσει από όταν μου έδωσαν τη κασέτα στο σχολείο, για να την ακούσω όταν γυρίσω. Ήταν η ελληνική εκδοση. Με θυμάμαι να βάζω να ακούσω με τόση ανυπομονησία. Ο ενθουσιασμός μεγάλωνε όσο άκουγα το Live + one φανταζόμουν πώς θα είναι να είμαι σε μια συναυλία, καθώς μέχρι τότε δεν είχα πάει σε καμία.Έφταιχνα στο μυαλό μου εικόνες, φανταζόμουν πως ένιωθαν αυτοί που ήταν παρόντες, είχα εικονοποιήσει τη μουσική που άκουγα. Αγαπημένη στιγμη το the Phantom of the Opera και τα παιχνίδια του Di'Anno με το κοινό στο Drifter".

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ  
17/5/20

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. "Η ελληνική έκδοση κυκλοφόρησε το 1984 σε βινύλιο και κασέτα, επανεκδόθηκε το 1986 και πάλι σε βινύλιο και κασέτα και μάλιστα αυτή η επανέκδοση είχε τα γράμματα των τίτλων και των στοιχείων του δίσκου με ελληνικούς χαρακτήρες."

    Ευχαριστώ που επιβεβαιώνετε την ιστορική αλήθεια περί του ποιά έκδοση βγήκε πρώτα :
    είναι λογικό κάποιος ξένος να θεωρίσει ότι η έκδοση με τα Ελληνικά γράμματα είναι πρώτα - αλλά όποιος θυμάται και έχει ζήσει την εποχή, θυμάται και οτί η "μόδα" με τα Ελληνικά γράμματα είχε αρχίσει το 1986 μέχρι το φθινόπωρο του 1987.
    Τα σέβη μου :
    https://www.youtube.com/watch?v=0j4V5nkMga0

    ΑπάντησηΔιαγραφή