ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΤΗ ΤΗΣ MUSIC FOR NATIONS

Πριν λίγες εβδομάδες, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 66 ετών, ο ιδρυτής της Music For Nations Records, Martin Hooker, μιας αγγλικής εταιρείας δίσκων που ήκμασε στα μέσα της δεκαετίας του 80 και συνδύασε το όνομά της με τις ευρωπαϊκές κυκλοφορίες των Metallica, Anthrax, Megadeth, Tigertailz, Paradise Lost, Opeth, Anathema, Cradle of Filth και πολλών άλλων ονομάτων. Αν ακόμα έχετε τους παλιούς καλούς δίσκους σας, ψάξτε στη δισκοθήκη σας, όλο και κάποιος δίσκος με το λογότυπο και την ετικέτα της Music For Nations θα υπάρχει, που εξελίχθηκε σε μια κορυφαία rock και metal εταιρεία για την Ευρώπη.
Ο ιδρυτής της, Martin Hooker ήταν στέλεχος της EMI και είχε ασχοληθεί ενεργά με την προώθηση της καριέρας των Kate Bush, Queen και Kratwerk! Νιώθοντας ότι μπορεί να κάνει κάτι δικό του και ξεχωριστό, αποφάσισε να προχωρήσει στη δημιουργία ενός label που να ασχολείται μόνο με Metal ονόματα, ένα είδος μουσικής που τότε, αρχές δεκαετίας του 80, ήταν ακόμα σε εμβρυακή κατάσταση αλλά πολλά υποσχόμενο. Έτσι το 1980 ίδρυσε την Secret Records  με τους καλλιτέχνες που στέγασε να προέρχονται από το χώρο του punk και new wave, κι ένα από τα καινούργια κι άγνωστα ονόματα που υπέγραψε ήταν κι αυτό των νεοϋρκέζων Twisted Sister. Το Σεπτέμβριο του 1982, κυκλοφόρησε το πρώτο άλμπουμ τους με τίτλο Under the Blade σε παραγωγή του μπασίστα των UFO και Waysted,  Pete Way. Το άλμπουμ απέτυχε εμπορικά αλλά αγόρασε τα δικαιώματα του η Atlantic Records, που το επανακυκλοφόρησε το 1985, κάνοντας τους Twisted Sister γνωστούς!  Η οικονομική του δυνατότητα δεν του επέτρεπε να υπογράψει τα ήδη μεγάλα ονόματα της εποχής, αλλά η ικανότητά του να βλέπει μακριά, τον οδήγησε να υπογράψει και να κυκλοφορήσει για την Ευρώπη, άγνωστα αμερικάνικα συγκροτήματα που έμελλε να αλλάξουν την ιστορία του metal. Έτσι με την ετικέτα της Music for Nation κυκλοφόρησαν οι δίσκοι των Metallica, Anthrax, Megadeth και Slayer, ώσπου να τους ανακαλύψουν οι μεγάλες δισκογραφικές  εταιρείες και να μετακομίσουν εκεί. Όμως η πίστη κι η διορατικότητά του, εκτιμήθηκαν από τα μέλη αυτών των συγκροτημάτων που μόνο καλά λόγιά έχουν να πουν για αυτόν! Στην βρετανική αγορά, ο Martin Hooker ανακάλυψε κι υπέγραψε τους Tank, Exciter,Paradise Lost, Opeth, Anathema, Cradle of Filth αλλά και τους Αμερικάνους Testament, όταν αυτά τα συγκροτήματα πήγαιναν τα demos τους στην εταιρείες δίσκων και τους απέρριπταν!
Η Music For Nations τερμάτισε τις δραστηριότητές της το 2004 με τον κατάλογό της να μεταβιβάζεται στη Sony κι ο Hooker συνέχισε να δραστηριοποιείται ιδρύοντας την Dream Catcher όπου μεταξύ άλλων κυκλοφόρησε άλμπουμ των Warrior Soul, Yngwie Malmsteen και Dave Menikett. Προβλήματα υγείας τον υποχρέωσαν να αποχωρήσει για να φύγει από τη ζωή στις 18 Νοεμβρίου 2019.
Η Music for Nations δεν ήταν απλά μια ανεξάρτητη metal εταιρεία, εξ’ άλλου μέσα στη δεκαετίας του 80 αλλά και 90 αναπτύχθηκαν πολλές στη Μ.Βρετανία. Ήταν Η ανεξάρτητη Metal δισκογραφική εταιρεία που είχε όραμα αλλά και έκτισε καριέρες καλλιτεχνών. Κι αυτό όλοι το αναγνωρίζουν στον Martin.
3/3/20
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου