LED ZEPPELIN - HOW THE WEST WAS WON (1972) "ONLY 5 MINUTES"

Τους Led Zeppelin η συντριπτική πλειοψηφία ημών δεν είχε την ευκαιρία να τους δει live και προφανώς καθώς τα χρόνια περνούν, η όποια κρυφή ελπίδα εξανεμίζεται. Εξάλλου οι πραγματικοί Led Zeppelin μετά τον θάνατο του John Bonham (25/09/1980) έπαψαν να υφίστανται. Η απώλεια ήταν τεράστια σε βαθμό που το υπόλοιπο γκρουπ αποφάσισε να διαλυθεί. Ο Bonham δεν ήταν ένας απλός drummer! Ήταν ο καλύτερος drummer στην ιστορία της ροκ μουσικής!  Έτσι για όλους εμάς μόνα τεκμήρια του μουσικού μεγαλείου αυτής της μπάντας είναι τα studio και live albums του συγκροτήματος.
Για καλή μας λοιπόν τύχη ο Jimmy Page, κιθαρίστας και βασικός συνθέτης του συγκροτήματος, καθώς έψαχνε για live οπτικό και ακουστικό υλικό των Zeps, ανακάλυψε δύο ζωντανές εμφανίσεις από το LA Forum και το Long Beach στις 25 και 27 Ιουνίου του 1972 αντίστοιχα. Σύμφωνα με τον Page το live αποτυπώνει την μπάντα στην πιο δημιουργική στιγμή της πορείας της.
Το 1972 βρίσκει το συγκρότημα να περιοδεύει έχοντας κυκλοφορήσει το μνημειώδες Led Zeppelin Four. Είναι φυσικό λοιπόν το μεγαλύτερο βάρος να πέφτει σε αυτό το άλμπουμ, το οποίο εκπροσωπείται από τo έπος Stairway To Heaven, το  Going To California, στο οποίο το παίξιμο μαντολίνο από τον Page δίνει ιδιαίτερο χρώμα και τα πιο «σκληρά» Rock N’ Roll (το encore της εμφάνισής τους) και Black Dog με τον Bonham επιεικώς να τα σπάει στο τελευταίο.



Στο live υπάρχουν και κομμάτια από το επερχόμενο (τότε) Houses Of The Holy, το οποίο κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του επομένου έτους, όπου μπορείτε να ακούσετε τα Dancing Days, The Crunge (medley στο Dazed And Confused), The Ocean και Over the Hills and Far Away, στο οποίο την folk εισαγωγή διαδέχεται μια μουσική καταιγίδα. Στην μέση του The Ocean, μετά το solo, ο Plant τραγουδά την βασική μελωδία πριν ξαναμπούν οι υπόλοιποι στο βασικό riff. Υπέροχη εκτέλεση! Υπάρχει τέλος από αυτή την περίοδο και το Walter's Walk (επίσης στο medley του Dazed And Confused), το οποίο δεν περιελήφθη στο Houses. Το βρίσκουμε πολύ αργότερα στο Coda.
 Από το live δεν λείπουν φυσικά και κομμάτια της μέχρι τότε δισκογραφίας τους.Ξεχωρίζει το θεϊκό The Immigrant Song με την φωνή του Plant σε δυσθεώρητα ύψη και τους υπόλοιπους να σφυροκοπούν! Υπάρχουν επίσης τα Heartbreaker με το Page να σολάρει  στο μεγαλύτερο μέρος του τραγουδιού. Ίσως γι’ αυτό ο Plant στο Since I ‘ve Been Lovin’ You πριν το solo του Page ακούγεται να λέει  «Only for 5 minutes» (στο 3:39)! Τα That's the Way και Bron-Yr-Aur Stomp παρουσιάζουν την ακουστική και πιο slow πλευρά του συγκροτήματος. Στο What Is And What Should Never Be την παράσταση κλέβουν τα φωνητικά του Plant. Δεν είναι τυχαίο το ότι ο Plant συνηθίζει με παρόμοια ενορχήστρωση να το αποδίδει στις live εμφανίσεις του.
Στο Dazed And Confused, σε μια εκτέλεση που ξεπερνάει τα 25 λεπτά, οι Zeps παίζουν το hard  – blues rock, που αποτέλεσε τα σήμα κατατεθέν του συγκροτήματος με τα solos του Page να καλύπτουν μεγάλο μέρος της συνολικής διάρκειας με ένα εντυπωσιακό ξέσπασμα του Bonham στο τέλος. Δεν λείπουν φυσικά το Moby Dick με το πελώριο σε διάρκεια solo του Bonham στα drums και το τεράστιο σε μουσική αξία Whole Lotta Love με το Page να δίνει το σύνθημα με το εναρκτήριο riff και τους υπολοίπους να ακολουθούν.

Τέλος το συγκρότημα δεν παραλείπει να αποτίσει φόρο τιμής στις μουσικές του επιρροές. Στο How The West Was Won βρίσκουμε διασκευές μεγάλων blues & rock n’ roll καλλιτεχνών, όπως τα Boogie Chillun (John Lee Hooker), Let's Have a Party (Elvis Presley), Hello Mary Lou (Johny Duncan), Going Down Slow (σύνθεση του St. Louis Jimmy Oden ), Bring It On Home & Bring It On Back (και τα δύο συνθέσεις του Willie Dixon).
Είναι η περίοδος που οι Zeppelin είναι αναμφισβήτητα η πλέον περιζήτητη μπάντα του πλανήτη και αυτό αποτυπώνεται στο live. Είναι ένα live που τα έχει όλα! Κομματάρες, στιγμές αυτοσχεδιασμού, διασκευές μουσικών, που τους επηρέασαν και φυσικά 4 εξαιρετικούς μουσικούς!!! Μόνη αδυναμία είναι τα πελώρια σε διάρκεια solo κυρίως των Page & Bonham. Μην ξεχνάμε όμως ότι βρισκόμαστε στις αρχές των 70s, μια περίοδο που κυριαρχεί ο αυτοσχεδιασμός και οι ζωντανές εμφανίσεις των συγκροτημάτων δεν είναι τυποποιημένες, στο βαθμό που είναι σήμερα.
Η παραγωγή του album είναι εξαιρετική και έχει γίνει φυσικά από τον Page, ενώ το χεράκι του έχει βάλει στη μίξη και ο Kevin Shirley, γνωστός από τις συνεργασίες του με Iron Maiden, Joe Bonamassa, Journey κ.α

Υποχρεωτικό και αυτό το live των Zeppelin για τους απανταχού λάτρεις του κλασικού rock ήχου.  Ο μόνος, που ενδέχεται να μην έχει ακούσει το How The West Was Won, είναι ο Robert Plant, ο οποίος έχει δηλώσει ότι προτιμά να προχωρά χωρίς να μένει προσκολλημένος στο παρελθόν (άμα είσαι Plant δικαιούσαι να λες ότι θέλεις)!



TRIVIA
  • Την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του το album πούλησε μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες 154.000 αντίτυπα σκαρφαλώνοντας στην πρώτη θέση των charts, ενώ έμεινε στα charts για 16 εβδομάδες.
  • Το album κυκλοφόρησε στις 27 Μαΐου του 2003, ενώ επανακυκλοφόρησε στις 23 Μαρτίου του 2018 σε διάφορες εκδόσεις.
  • Ο τίτλος του album είναι εμπνευσμένος από το ομότιτλο western του 1962, στο οποίο περιγράφεται η μετακίνηση από την Νέα Υόρκη προς την ακτή του Ειρηνικού (δυτική ακτή). Το 1997 το Εθνικό Κινηματογραφικό Μητρώο της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου επέλεξε την διαφύλαξη – συντήρηση του film ως πολιτισμικά – ιστορικά και αισθητικά σημαντικό.
  • Από τα τραγούδια που ακούστηκαν εκείνες τις δύο βραδιές δεν έχουν συμπεριληφθεί στο album τα Tangerine, το Communication Breakdown, Thank You,  Louie Louie (διασκευή από Richard Berry) και Everyday People (διασκευή από Sly & The Family Stone).
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗΣ
7/3/20

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου