ΤΙ ΕΙΝΑΙ TA VOLUNTEERS JAM ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΘΕΣΜΟΣ ΣΤΟ SOUTHERN ROCK

Ένα από τα σημαντικότερα Country rock φεστιβάλ είναι το περίφημο Volunteer Jam που πρωτοδιοργανώθηκε το 1974 από τον Charlie Daniels κι έκτοτε συνεχίζει να μεταδίδει τον ιό του southern rock στους νεότερους. Ο Ηλίας Κωστόπουλος επιχειρεί μια ανασκόπιση των σημαντικότερων φεστιβάλ.
Μέσα από όλα τα επιτεύγματα της μουσικής του, ο Charlie Daniels μπορεί να είναι όμως περισσότερο περήφανος για την οργάνωση αυτής της φαντασμαγορικής μουσικής εκδηλώσεις, όπου πραγματοποιήθηκαν (μέχρι στιγμής) 24 μουσικά festival κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών. Το Volunteer Jam, ήταν και είναι ακόμα ένα μουσικό υπερθέαμα και ένα από τα πιο γνωστά επιτεύγματα του Charlie Daniels, η θρυλική εκδήλωση ξεκίνησε το 1974 στο Tennessee, ως ένας τρόπος για να εορτάσει στην πρωτεύουσα του Country, το τόσο νέο αναπτυσσόμενο και πολλά υποσχόμενο Southern Rock μουσικό κίνημα. Ο Charlie Daniels ήταν αυτός που σκέφτηκε και υλοποίησε αυτό το festival, για να δείξει την αγάπη που έχει ο συμπαθέστατος Godfather του Southern Rock στην σκληρή ηλεκτρική μουσική του Νότου. Έτσι όλα αυτά τα χρόνια ο Charlie κάλεσε πολλές μουσικές προσωπικότητες του χώρου να παραβρεθούν μαζί του πάνω στη σκηνή, προς τέρψιν των οπαδών που παρακολουθούσαν τα live shows.
Η πρώτη συναυλία πραγματοποιήθηκε το 1974, αλλά από το 1975 και μέχρι το 1996 ελάμβανε μέρος αποκλειστικά και μόνο στο Nashville του Tennessee, έκτοτε και μετά το 1996 γίνονταν και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ, με την μορφή περιοδείας. Αυτό ήταν ένα ιδιαίτερα ξεχωριστό μουσικό γεγονός για τον κόσμο του Νότιου Rock κι έως σήμερα μετρά 24 διοργανώσεις με πιο πρόσφατη αυτή του 2018. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, το Volunteer Jam άρχισε ως μια ετήσια συναυλία των Charlie Daniels Band, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στις 4 Οκτωβρίου του 1974 στην περιοχή Murfreesboro του Tennessee και ήταν η αρχή μιας παράδοσης, που κράτησε πάνω από 40 έτη.

Το πρώτο έτος (1974) μαζεύτηκαν περίπου 2.400 άτομα, αλλά την επομένη χρονιά το 1975 πήγαν πάνω-κάτω 10.6000 οπαδοί του Νότιου Rock, ενώ περίπου 100 ραδιοφωνικοί σταθμοί των ΗΠΑ μετέδωσαν ζωντανά 1 ώρα από αυτή την εκδήλωση. Το Volunteer Jam κυκλοφόρησε και με τη μορφή ταινίας, φιλολογείτε ως η «πρώτη Southern Rock ταινία», ενώ εμφανίστηκε σε διαφόρους κινηματογράφους και θέατρα των ΗΠΑ, η ταινία επανακυκλοφόρησε και σε DVD το 2007.
Κάθε μία από τις συναυλίες στο Volunteer Jam, συγκέντρωσε μια μακρά λίστα από special guest μουσικούς όπου εμφανίζονται πάνω στη σκηνή μαζί με τον Charlie και το συγκρότημα του, συμπεριλαμβανομένων όπως οι Ted Nugent, Allman Brothers Band, Marshall Tucker Band, Billy Joel, Garth Brooks, Lynyrd Skynyrd, Molly Hatchet, Outlaws, Stillwater, Stevie Ray Vaughan, Tammy Wynette, Roy Acuff, Carl Perkins, Alabama, Don Henley, Barefoot Jerry και πολλά-πολλά άλλα γνωστά ή άγνωστα ονόματα του Νότιου Rock. Πολλές από αυτές τις συναυλίες μεταδόθηκαν ζωντανά από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, με εθνική εμβέλεια σε όλη την Αμερική.
Στις συναυλίες δεν υπήρχε κανένας περιορισμός στο είδος της μουσικής που κλήθηκαν οι μουσικοί να εκτελέσουν, περιλαμβάνονται π.χ. Hard Rock, Bluegrass, Southern Rock, Gospel, Cowboy Western, Soul και Country Rock.

Τώρα, πολλές από αυτές τις συναυλίες έχουν μαγνητοσκοπηθεί ενώ άλλες έχουν ηχογραφηθεί και έχουν κυκλοφορήσει είτε σε βινύλιο είτε σε CD. Σε δίσκο έχουν κυκλοφορήσει το πρώτο Volunteer Jam (σε μονό βινύλιο), τα Volunteer Jam III & IV μαζί (σε διπλό βινύλιο), το Volunteer Jam VI (σε διπλό βινύλιο), ενώ το 1981 ήταν το τελευταίο που κυκλοφόρησε σε βινύλιο το Volunteer Jam VII. Επίσης το 1999 κυκλοφόρησαν τα “Classic Live Performances, Volume One” και “Classic Live Performances, Volume Two”, ως οι καλύτερες στιγμές των Volunteer Jam σε δύο μονά CD. Στη χώρα μας έχει κυκλοφορήσει σε μορφή LED (περιορισμένη έκδοση) μόνο το Volunteers Jam VII (1981).
Την υψηλότερη θέση στο επίσημο αμερικάνικο chart του Billboard, πέτυχε το Volunteer Jam VI (1980, No 104).
ΗΛΙΑΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
3/1/20
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου