ΟΙ ΜΥΘΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ BUTTERFLY BALL



Στην Ελλάδα του 1973, το άλμπουμ Butterfly Ball του Roger Glover είχε πάρει μυθικές διαστάσεις. Γι αυτό κι όταν το ακούσαμε, μάλλον απογοητευτήκαμε, όχι γιατί δεν ήταν καλό αλλά μάλλον γιατί περιμέναμε να ακούσουμε… ποιός ξέρει τι!
Και μόνο οι συμμετοχές των Jon Lord, David Coverdale, Glenn Hughes, Michael Des Barres (Silverhead), Ronnie James Dio και του οργανίστα των Elf, Micky Lee Soule, έφθαναν για να εξάψουν τη φαντασία μας. Κι όλα αυτά σε μια εποχή που η πληροφόρηση ήταν με το σταγονόμετρο και το ραδιοφωνικό airplay σχεδόν ανύπαρκτο. 
ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΙΔΕΑ
Μετά την αποχώρησή του από τους Deep Purple το 1973, προτάθηκε στον μπασίστα Roger Glover να συνθέσει μουσική για το ομώνυμο παιδικό βιβλίο των William Plomer και Alan Aldridge, αν και αρχικά η ιδέα ήταν να βασιστεί σε ένα καινούργιο μουσικό έργο του Jon Lord σε παραγωγή του Roger Glover. Επειδή ο Lord ήταν πολύ απασχολημένος με τους Deep Purple, ο Glover ανέλαβε εξ’ ολοκλήρου το άλμπουμ και συγκέτρωσε τα ονόματα που διαβάσατε πιο πάνω. Το άλμπουμ έβγαλε ένα single, το "Love Is All" που ερμηνεύει ο Ronnie James Dio που δεν έγινε επιτυχία στη Μ.Βρετανία σε αντίθεση με την Ολλανδία που πήγε Νο1 αλλά και στη Γαλλία που η ταινία μικρού μήκους που συνόδευε το “Love is All” με κινούμενα σχέδια, προβλήθηκε πολλές φορές από το τηλεοπτικό σταθμό Antenna 2. Ολόκληρο το έργο παρουσιάστηκε για μία μόνο φορά ζωντανά στις 16 Οκτωβρίου 1975 στο Royal Albert Hall με όλους τους μουσικούς να λαμβάνουν μέρος εκτός του Ronnie James Dio που ήταν σε περιοδεία με τους Ritchie Blackmore's Rainbow και τη θέση του πήρε ο Ian Gillan. Στη βραδιά πήραν μέρος το μοντέλο (σ.σ. τότε τις έλεγαν μανεκέν) Twiggy και ο ηθοποιός Vincent Price σαν εκφωνητής. Το κονσέρτο βιντεοσκοπήθηκε και προβλήθηκε στην τηλεόραση.

Η καινούργια έκδοση περιλαμβάνει εκτός του αρχικού άλμπουμ, ένα ακόμα άλμπουμ με demos κι ενναλακτικές μίξεις καθώς και το τραγούδι ‘Little Chalk Blue’ που τραγουδάει ο John Lawton (τότε τραγουδιστής των Lucifer’s Friend). Στα bonus υπάρχει κι ένα σπάνιο Radio Special του 1974, όπου o Roger Glover παρουσιάζει το όλο project.
Και η καινούργια έκδοση έχει διπλό εξώφυλλο, στίχους, συνέντευξη του Glover  καθώς κι ένθετο γραμμένο από τον Malcolm Dome.

TRIVIA
  • Το 2006 το"Love Is All" χρησιμοποιήθηκε από το ολλανδικό κόμμα CDA για τις εθνικές εκλογές.
  • Το εξώφυλλο ανήκει στο Alan Aldridge και βασίζεται στο βιβλίο.
  • Στο live άλμπουμ των Deep Purple In Concert with The London Symphony Orchestra(2000) συμμετέχει ο Ronnie James Dio ο οποίος ερμηνεύει 2 τραγούδια από το  The Butterfly Ball and the Grasshopper's Feast όπως είναι ολόκληρος ο τίτλος του, τα “Sitting on a Dream” και “Love is All”.  
  •  

                      ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
2/1/20     

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου