SAXON LIVE AT DONINGTON 1980 ΣΤΙΣ ΑΠΑΡΧΕΣ ΤΟΥ NWOBHM

Την ιδέα για να παρουσιάσω αυτό το ιστορικό από κάθε πλευρά live των Saxon, μου την έδωσε ένα άλλο live από εκείνη την ημέρα, το Monsters of Rock - Live at Donington 1980 των Rainbow. Μόνο που οι Rainbow ήταν το μεγάλο όνομα, ενώ οι Saxon, το ανερχόμενο, έχοντας κυκλοφορήσει 2 άλμπουμ, το ομώνυμο (1979) και το Wheels of Steel (1980). Σε μια εποχή που εμείς δεν είχαμε καταλάβει τι σημαίνει NWOBHM αλλά είχαμε αγοράσει τα άλμπουμ των Saxon, Iron Maiden και Def Leppard, σε μια εποχή που το περιοδικό Metal Hammer (αρχικά έβγαινε με το όνομα Heavy Metal) δεν υπήρχε ούτε σαν σκέψη και όλες οι πληροφορίες ερχόντουσαν από το ΠΟΠ-ΡΟΚ και τις αγγλικές  μουσικές εφημερίδες, η Μ.Βρετανία ανανέωνε το rock.
Οι Saxon ήταν το πιο καινούργιο όνομα εκείνης της βραδιάς με όλα τα υπόλοιπα συγκροτήματα να έχουν μεγαλύτερη ιστορία από αυτούς. Η εξέλιξή τους όμως ήταν μεγάλη, πράγμα που δεν ονειρεύτηκαν ούτε οι April Wine,ούτε οι Touch ούτε ακόμα οι Riot! Κι επειδή συν Αθηνά και χείρα κίνει, στη σκηνή του Donington βρέθηκαν και γιατί είχαν καλό manager που τους φρόντισε αλλά συνεργαζόντουσαν με το διοργανωτή Paul Loasby που εκείνη την εποχή διοργάνωσε τη βρετανική περιοδεία των Rainbow και σε ορισμένες ημερομηνίες είχε support τους Saxon. Έτσι δεν ήταν δύσκολο να βρεθούν επάνω στη σκηνή εκείνη τη βραδιά. Το δεύτερο άλμπουμ τους  Wheels of Steel είχε φθάσει έως τοΝο5 του βρετανικού chart ξεπερνώντας τις 100.000 αντίτυπα, ενώ είχε βγάλει και 2 singles, τα Wheels of Steel και "747 (Strangers in the Night).Ακούγοντας και ξανά ακούγοντας το Donington 1980 εκείνο που έρχεται στο μυαλό μου είναι οι επικές εικόνες μιας υπέροχης εποχής με το πνεύμα του hard rock να διακατέχει τα πάντα. Μόλις έχουμε αφήσει πίσω μας τη δεκαετία του 70 και έχουμε μπει σε μια νέα δεκαετία η οποία επέφερε πολλές αλλαγές στο rock αλλά σήμανε και την ύπαρξη των μεγάλων φεστιβάλ.

  Δεν θα γράψω υπερβολές για την όλη εμφάνισή της όπως τουλάχιστον ακούγεται από αυτό το cd αλλά εκείνο που μπορώ να γράψω με σιγουριά είναι ότι τους ακούω όπως θέλουμε να τους ακούμε. Το "Motorcycle Man” που ανοίγει την εμφάνισή τους και το άλμπουμ είναι το καλύτερο διαπιστευτήριο όπως και τα "Freeway Mad","747 (Strangers in the Night)", "Stallions of the Highway" και "Machine Gun". Το cd περιλαμβάνει ολόκληρη την εμφάνισή τους ενώ το "Backs to the Wall” ήταν το τραγούδι το οποίο είχε συμπεριληφθεί στη συλλογή της Polydor Rec. Monsters of Rock που είχε κυκλοφορήσει σε δίσκο.


Με την καλύτερη σύνθεση που έχει ποτέ υπάρξει για το αγγλικό συγκρότημα Biff Byford τραγούδι, Graham Oliver και Paul Quinn κιθάρες, Steve Dawson μπάσο και Pete Gill ντραμς, οι Saxon αφήνουν πίσω τους ένα υπέροχο ηχητικό αποτύπωμα που πολλά από τα λεγόμενα σήμερα rock συγκροτήματα(;) θα ζήλευαν. Έκλεισαν με το "Machine Gun", αφήνοντας τον κόσμο με τις καλύτερες εντυπώσεις. Μόλις οι Saxon είχαν κερδίσει τη μεγαλύτερη, έως τότε, νίκη τους.
TRIVIA
  • Στα παρασκήνια βρισκόντουσαν οι Joe Elliott (Def Leppard) και Steve Harris (Iron Maiden) όπου παρακολουθούσαν τα συγκροτήματα να παίζουν. Το ίδιο έκανε και ο Peter Rodney Byford ή Biff Byford όπως τον ξέρουμε και έγραψε το τραγούδι "And the Bands Played On"που συμπεριλήφθηκε στο τέταρτο άλμπουμ τους Denim and Leather.
  • Μια εβδομάδα πριν τη συναυλία, έβρεξε καταρρακτωδώς στην περιοχή και η κατάσταση του χώρου άλλαξε δραματικά. Τελικά με προσπάθειες των διοργανωτών, επανήλθε σε καλή κατάσταση και το φεστιβάλ έγινε κανονικά.
  • Οι ταινίες «ανακαλύφτηκαν» μόλις το 1994, 14 χρόνια μετά το φεστιβάλ και κυκλοφόρησε το άλμπουμ από την Angel Air Rec με 2 διαφορετικά εξώφυλλα.
  • Από εκείνη την ιστορική ημερομηνία, μόνο οι Rainbow και οι Saxon είδαν το set list τους να κυκλοφορεί σε cd.όμως και οι εμφανίσεις των Judas Priest και Scorpions έχουν κυκλοφορήσει σε bootleg.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
15/12/19


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου