KI ΟΜΩΣ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ NIRVANA ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΕΛΟΣ ΕΝΑ ΕΛΛΗΝΑ ΚΑΙ ΠΑΙΖΟΥΝ ΨΥΧΕΔΕΛΕΙΑ.

Τραγούδια που σήμερα ακούγονται σαν αφελή, μελωδίες και ενορχηστρώσεις μπροστά από την εποχή τους, αρμονικά φωνητικά που δεν τα συναντάς στα σημερινά τραγούδια κι ένα γενικό ύφος μουσικής που ξεπεράστηκε, αλλά δεν …ξεπεράστηκε. Αυτοί  είναι οι     
Άγγλοι Nirvana που τους αποτελούσαν οι Alex Spyropoulos πλήκτρα και τον Ιρλανδό Patrick Campbell-Lyons κιθάρα, φωνητικά, έδρασαν την εξαετία 1967-1973, κυκλοφόρησαν 8 singles και 5 άλμπουμ και μόνο οι συλλέκτες και οι fans της ψυχεδέλειας τους θυμούνται. Η ιστορία τους ξεκινά στο Λονδίνο το 1965 και αρχικά έπαιζαν ορχηστρική μουσική, με τους δύο μουσικούς να αρχίζουν να πειραματίζονται και με τη χρήση στίχων. Τελικά, τα πρώτα τραγούδια τους με στίχους κυκλοφόρησαν το1967 στο άλμπουμ The Story of Simon Simopath που κινείται στο χώρο της ψυχεδέλειας.  Την παραγωγή του ανέλαβε ο μετέπειτα Πρόεδρος της Island Records, Chris Blackwell που με τη βοήθεια του έκτισαν ένα υπέροχο ήχο που δεν γνώρισε επιτυχία. Την ίδια τύχη είχε και το δεύτερο άλμπουμ που κυκλοφόρησε το 1968 με τίτλο The Existence of Chance Is Everything and Nothing While the Greatest Achievement Is the Living of Life, and so Say ALL OF US ή σκέτο All of Us. Εδώ υπάρχει η μοναδική επιτυχία τους στο βρετανικό chart, το τραγούδι “Rainbow Chaser” (No 34 Μ.Βρετανία ).

Βλέποντας ότι μόνοι τους οι δύο μουσικοί δεν μπορούσαν να προωθήσουν συναυλιακά τα τραγούδια τους αλλά και όταν τους προσκαλούσαν σε τηλεοπτικές εκπομπές,  σχημάτισαν τους The Nirvana Ensemble που στην ουσία ήταν και πάλι οι Spyropoulos και Campbell-Lyons. Μια μεγάλη στιγμή της καριέρας τους ήταν η εμφάνισή τους στη γαλλική τηλεόραση όπου στην ίδια εκπομπή ήταν καλεσμένος και ο Salvador Dalí όπου ακούγοντάς τους να παίζουν το "Rainbow Chaser" ζωγράφισε ένα πίνακα. Μετά ο Campbell-Lyons τον ζήτησε και τον πήρε αλλά ο Dali δεν τον υπέγραψε. Πάντως οι άνθρωποι στην Island Records δεν εκτίμησαν τη δουλειά του μεγάλου Ισπανού ζωγράφου και του έστειλε το τιμολόγιο από τα έξοδα που έκανε για να καθαρίσει το τσέλο του μουσικού που τους συνόδευε γιατί όταν ο Dali ζωγράφιζε, πεταγόντουσαν χρώματα!
Το τρίτο τους άλμπουμ με τίτλο Black Flower απορρίφθηκε από τον Blackwell και τελικά κυκλοφόρησε από τους ίδιους με τίτλο Markos III προς τιμή του πλούσιου θείου του Σπυρόπουλου που τους βοηθούσε οικονομικά. Το άλμπουμ κυκλοφόρησε από την Pye το 1970 αλλά τα 250 κομμάτια που τυπώθηκαν, καταστράφηκαν κι έτσι οι δύο μουσικοί διέλυσαν τους Nirvana! Επανήλθαν αργότερα κυκλοφορόντας άλλα δύο άλμπουμ (Local Anaesthetic 1971 και Songs Of Love And Praise 1972) χωρίς επιτυχία.
Εννοείται ότι κατέθεσαν μήνυση σε δικαστήριο της Καλιφόρνια κατά των Αμερικάνων Nirvana του Cobainαλλά η υπόθεση δεν εκδικάστηκε καθώς το θέμα λύθηκε εξωδικαστικά.

Οι Nirvana χωρίς να διεκδικούν τις δάφνες των μεγάλων ψυχεδελικών συγκροτημάτων της δεκαετίας του 60, μπορούν να αντιπαρατάξουν μια σειρά καλών τραγουδιών, όπως “Rainbow Chaser”, “Pentecost Hotel” και “We can Help you” που εξακολουθούν να ανακαλύπτουν οι ερευνητές της μουσικής. Για αυτό και στην ενότητα Προτεινόμενη Δισκογραφία, προτείνονται τα πρώτα δύο άλμπουμ τους, που μπορεί να μη γνώρισαν εμπορική επιτυχία, αλλά έχουν λόγο ύπαρξης( κι ακρόασης!)
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
The Story of Simon Simopath (1967)
All of Us (1968)

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
18/11/19
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου