BRUCE DICKINSON-ACCIDENT OF BIRTH: ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΚΑΛΟ HEAVY ΗΧΟ

Για τον Bruce Dickinson και την θητεία του στους Maiden δεν υπάρχουν πολλά που χρειάζεται να ειπωθούν. Το 1993 o Dickinson θα αποχωρήσει από τους Maiden για να ασχοληθεί με την προσωπική του καριέρα. Έναν χρόνο αργότερα θα κυκλοφορήσει το καλό Balls To Picasso (είχε προηγηθεί το Tattooed Millionaire του 1990). Η προσπάθεια του Bruce να αποτινάξει το ένδοξο παρελθόν του πειραματιζόμενος σε ξένα μουσικά μονοπάτια συνεχίστηκε με το Skunkworks του 1995. Και επιτέλους φτάνουμε στη στιγμή που αποφασίζει να γυρίσει στις ρίζες του. Επιστρατεύει τον πρώην συνοδοιπόρο του στους Maiden, Adrian Smith και τον κιθαρίστα και παραγωγό Roy Z ,με τον οποίο είχε συνεργαστεί και στο Balls To Picasso και κυκλοφορούν το πιο επιτυχημένο album της προσωπικής του καριέρας.
Το Accident Of Birth θα κυκλοφορήσει τον Μάιο του 1997 με το ομότιτλο κομμάτι να κυκλοφορεί και ως πρώτο single, σύνθεση των Bruce Dickinson & Roy Z. Οι στίχοι του κομματιού σύμφωνα με τον ίδιο τον Dickinson αναφέρονται σε μια οικογένεια η οποία ζει στην κόλαση, ένα μέλος της οποίας τυχαία θα γεννηθεί και θα ανέβει στην γη. Τα άλλα μέλη της οικογένειας θέλουν να τον φέρουν πίσω όμως αυτός αρνείται να επιστρέψει. Στο τέλος όμως ο θάνατος θα τον στείλει πίσω από εκεί από όπου ξεκίνησε
Visions growing dim as the daylight fades away /
A spinning twisting black hole it's your dying day.
 Άλλοι υποστηρίζουν ότι πίσω από αυτούς τους στίχους κρύβεται η επιστροφή του στο metal, στον ήχο που τον δόξασε. « Welcome home, it’s been too long we’ve missed you, welcome home to your brothers and sisters». Ο ίδιος ο Dickinson σε παλιότερη συνέντευξή του έχει δηλώσει ότι ο τίτλος αναφέρεται στον ίδιο με μια μικρή δόση ειρωνείας καθώς και ο ίδιος γεννήθηκε από «ατύχημα».  Μουσικά χαρακτηριστικό του κομματιού είναι το heavy riff και ο γρήγορος ρυθμός του, ενώ το solo απλά σκοτώνει.
Το εξώφυλλο του single, όπως εξάλλου και το εξώφυλλο του album εικονίζει την μασκότ Edison (προφανώς Eddie‘s son) και πρόκειται για δουλειά του Derek Riggs. Το video clip  του κομματιού έχει γυριστεί στον Battersea Power Station #1. Πρόκειται για τον περίφημο σταθμό παραγωγής ενέργειας στην περιοχή του Λονδίνου, ο οποίος αποτυπώνεται στο εξώφυλλο του δίσκου Animals των Pink Floyd και εμφανίζεται στο video clip Pigs On The Wing από το ίδιο album!
TRIVIA
  • Το κομμάτι ανέβηκε στην θέση 54 του singles chart στην Αγγλία.
  • Το single θα κυκλοφορήσει σε δύο εκδοχές. Η πρώτη περιέχει τα Accident Of Birth - Ghost Of Cain (κομματάρα που δεν υπάρχει στην αρχική κυκλοφορία) - Accident Of Birth (demo). Η δεύτερη εκδοχή περιλαμβάνει τα Accident of Birth - Starchildren (demo) - Taking The Queen (demo).
  • Ο Derek Riggs υπεύθυνος για το εξώφυλλο του single, αλλά και του album είναι ο δημιουργός του Eddie, της διάσημης μασκότ των Iron Maiden, ενώ βρίσκεται και πίσω από τα εξώφυλλα των κλασικότερων album τους. Εκτός από τους Maiden και τον Dickinson έχει συνεργαστεί για εξώφυλλά δίσκων τους και με τους Stratovarius (Infinite), τους  Gamma Ray (Power Plant) κ.α.
  • Τα γυρίσματα για τα videoclips του Accident Of Birth, του The Tower και του Man Of Sorrows πραγματοποιήθηκαν στον Battersea Power Station #1 σε μόλις μία μέρα.
  • Η κατασκευή του Battersea Power Station ξεκίνησε το 1929 και παρέμεινε λειτουργικός ως το 1983. Το εμβληματικό αυτό κτίριο εκτός από το Animals Pink των Floyd εμφανίζεται μεταξύ άλλων στην ταινία “Sabotage” (1936) του Alfred Hitchcock, στην ταινία η “Mάχη της Αγγλίας” (1969) αλλά και στην ταινία “Meaning Of Life” των Monty Python (1983).
  • Μια εξαιρετική live εκτέλεση του κομματιού μπορεί να ακούσει κανείς στο Scream For Me Brazil του 1999, όπου τόσο η μπάντα όσο και το κοινό σκοτώνουν.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗΣ
2/11/19

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου