ΕΣΕΙΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΑΤΕ ΓΙΑ ΕNΑ MEET AND GREET;

Την αφορμή για το παρόν άρθρο, μου την έδωσε μια δήλωση του κιθαρίστα των Alter Bridge, Mark Tremonti σχετικά με τα meet and greets όπου πολλά συγκροτήματα τα προσφέρουν αντί αντιτίμου.
Η αλήθεια είναι ότι και εμένα με βρίσκει αντίθετο ή καλύτερα με ενοχλεί η ιδέα να αγοράσω χρόνο με τον αγαπημένο μου καλλιτέχνη για ένα αυτόγραφο ή μια φωτογραφία του μαζί του. Γιατί να πληρώσω; Μα έχω ήδη πληρώσει, αγοράζοντας τους δίσκους του, το t-shirt και το εισιτήριο της συναυλίας. Η ελάχιστη υποχρέωση του απέναντι στο fan είναι να σταθεί για μια φωτογραφία μαζί του και να του υπογράψει το δίσκο. Αλλοίμονο αν έπρεπε να πληρώσουμε κάθε φορά που ζητάγαμε μια στιγμή μαζί τους. Κι όμως υπάρχουν πολλοί αγαπημένοι καλλιτέχνες που μέσω των σελίδων τους στο facebook ή κι από την επίσημη σελίδα τους ζητούν χρήματα για ένα πλήρες meet and greet. Δηλαδή, φωτογράφιση, αυτόγραφο, παρακολούθησης soundchecks κι από εκεί και πέρα όσες «υπηρεσίες» προσθέτουν (π.χ. γεύμα, συζήτηση) τόσο ανεβαίνει το κόστος που μπορεί να ξεπεράσει τα 1.000€ στο εξωτερικό και Αμερική. Συνήθως, αυτό συνδυάζεται με ιδιαίτερη θέση στο χώρο της συναυλίας. Όταν δεν συνδυάζεται με ιδιαίτερη θέση στο χώρο της συναυλίας, ο ντόπιος διοργανωτής δεν έχει ιδέα για την όλη διαδικασία. Απλά, οι αγοραστές των "V.I.P Packages" μετά το τέλος της συναυλίας πάνε στα καμαρίνια όπου …εξαργυρώνουν! Επιβεβαιωμένα, οι Wintersun και οι Sons of Apollo  "πούλησαν" στη χώρα μας εισιτήρια για meet and greet. Στο εξωτερικό, έχουν προχωρήσει, χωρίζοντας τα VIP Packages σε 3 κατηγορίες Gold, Silver και Bronze, με την κάθε μια να έχει τα δικά της προνόμια. Ευτυχώς τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν έχουμε δει (ακόμα) στη χώρα μας αλλά να είστε σίγουροι ότι αργά ή γρήγορα θα εμφανιστούν. Νομίζω ότι η οικονομική κρίση απέτρεψε τους καλλιτέχνες σε υπέρογκες τιμές, άσε που μετά τους Iron Maiden δεν έπαιξε κάποιο τόσο μεγάλο όνομα για να υπάρξει τέτοιο θέμα. Παλαιότερα τα δωρεάν meet and greet τα οργάνωναν οι δισκογραφικές εταιρείες όπου προσκαλούσαν κατόπιν συνεννόησης με τον tour manager, καταστηματάρχες δίσκων (α.σ. τότε υπήρχαν καταστήματα που πουλούσαν δίσκους), μουσικούς δημοσιογράφους και στελέχη της εταιρείας. Όταν αυτές άρχισαν να υποχωρούν, το έργο ανέλαβαν οι ραδιοσταθμοί με διαγωνισμούς μεταξύ των ακροατών τους. Αντιλαμβάνομαι, ότι ένας καλλιτέχνης μετά τη συναυλία, μπορεί να μην είναι σε θέση να πάρει μέρος σε ένα meet and greet και το καταλαβαίνω απόλυτα να μην παρουσιαστεί. Αλλά όχι και να πληρώσω. Βέβαια αυτό συμβαίνει στα μεγάλα συγκροτήματα κι όχι στα μικρά που θέλουν επαφή με τους fans για να μείνουν ζωντανοί κι επιδιώκουν αυτήν την επαφή. Δεν θα ξεχάσω τη συνάντηση που είχα με τον Steve Morse (κιθαρίστας των Τιτανοτεράστιων) στα παρασκήνια του Terra Vibe τον Ιούλιο του 2009, όταν μιλώντας με τους fans τους είπε επί λέξη: »σάς ευχαριστώ που μας κάνετε να υπάρχουμε!!!!».
Πάντως μη νομίζετε ότι στη χώρα μας δεν θα υπάρξουν πρόθυμοι να πληρώσουν για να δουν την πρόβα του αγαπημένου τους συγκροτήματος, πληρώντας με το παραπάνω.
Θα κλείσω με αν χαριτωμένο περιστατικό που συνέβη πριν μερικές δεκαετίες, όταν ο John Lennon, μέγας θαυμαστής του Chuck Berry, πήγε να τον συναντήσει στα παρασκήνια μετά μια συναυλία του τελευταίου στη Νέα Υόρκη. Βρισκόντουσαν στα παρασκήνια, όταν ένας από τους ανθρώπους του Berry του είπε ότι απ΄έξω είχαν μαζευτεί πολλοί fans που ζήταγαν αυτόγραφο. Βαριεστημένος και κουρασμένος ο Chuck Berry σηκώθηκε και με βαριά καρδιά βγήκε και άρχισε να τους υπογράφει. Όταν τελείωσε και επέστρεψε είπε του Lennon “Μερικές φορές οι fans είναι πολλού κουραστικοί». «Ναι, πράγματι» του απάντησε αυτός» και συνέχισε «μήπως θα μπορούσες να μου υπογράψεις κι εμένα ένα αυτόγραφο;”!
Υ.Γ Ευχαριστώ τον Σάκη Φράγκο για τις σημαντικές πληροφορίες του. 
24/10/19
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Συμφωνω με το κειμενο , θεωρω ηδη την παρουσια σε μια συναυλια αρκετη υποστηριξη για τον καλλιτεχνη , το να σου χρεωσει την φωτογραφηση μαζι του, το θεωρω υπερβολικο . Στην σημερινη εποχη που μπορεις να ερθεις σε επαφη με οποιονδηποτε αυτη την 'πληρωμενη υπηρεσια ' την βρισκω λιγο εκμεταλευση . Αλλωστε τι να πεις ? Κοιτα που ειμαι μαζι με τον ταδε καλλιτεχνη ? Ε και ? Οι περισσοτεροι που βγαζουν φωτογραφιες ειναι απο αυτους που θεωρουν οτι ανεβαινουν μεσω της αξιας του διασημου συνφωτογραφιζομενου . Για να λεμε μετα απο 20-30 χρονια , κοιτα εδω ειμαι με τον Blackmore , εδω με τον Dickinson , εδω με τον Dio , ε και ? Την μουσικη τους την καταλαβες ?

    Καποτε ειχα στειλει ενα εμειλ , στην αρχη της εξαπλωσης του ιντερνετ , σε ενα μουσικο ,οχι ευρεως γνωστο , που θαυμαζα ομως την δουλεια του . Του ειπα οτι το ταδε cd του το εχω σαν Ευαγγελιο και το ακουω πολυ συχνα και προς εκπληξη μου η απαντηση του ηταν ' εχω και το ταδε cd , να στο στειλω με 15 δολ ' ? (η τιμη ειναι ενδεικτικη) . Μου εκανε τοσο ασχημη εντυπωση ,που σιγα σιγα εχασα και την μουσικη εκτιμηση μου .Θελω να πω οτι καπου πρεπει να υπαρχει και ενα οριο .

    Τωρα στις θεσεις των συναυλιων οκ μπορει να υπαρχει ενας διαχωρισμος , γιατι αλλιως βλεπει ενας στα 20 μετρα και αλλιως ενας στην τριτη κερκιδα πανω , αλλα για τα meet n greed πως τα λετε με χρεωση ειναι ολιγον εκμεταλευση του παθους .Ναι τους θαυμαζουμε αλλα δεν ειναι Θεοι ,ανθρωποι απλοι ειναι .

    Και μεταξυ μας , η υπερχολικη ενασχοληση με καποιο τομεα πολλες φορες κρυβει ελειψεις σε αλλους . Τεραστιοι μουσικοι πολλες φορες ειναι και 'μονοτονοι ' και 'ρηχοι ' σε αλλους τομεις επειδη ακριβως δεν ειχαν τον χρονο ,την διαθεση η οτι αλλο για να εμβαθυνουν .

    ΑπάντησηΔιαγραφή