801 LIVE (1976)ΠΟΛΥΔΙΑΣΤΑΤΟ PROGRESSIVE ROCK

Από πού να ξεκινήσω; Πάμε στο Η’ Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών στην οδό Νικοπόλεως, όπου σχεδόν όλη(!) 6η τάξη συζητούσε για ένα δίσκο, ένα τραγούδι  και μια φωνή. Ο δίσκος ήταν το live άλμπουμ των 801 (σ.σ. αυτό είναι το όνομα του συγκροτήματος), το τραγούδι ήταν το "Baby's on Fire" και η φωνή του Brian Eno που ακουγόταν τόσο γυναικεία! Μαγική ερμηνεία, μαγικό κομμάτι, άρεσε ακόμα και σε αυτούς που δεν τους ενδιέφερε η ξένη μουσική.
Αυτή live κυκλοφορία πρωτοτυπεί, αφού είναι το πρώτο άλμπουμ, σε σύνολο δύο, στη δισκογραφία του συγκροτήματος. Κι όταν ένα συγκρότημα, κυκλοφορεί για live την πρώτη ηχογράφηση του και σπάνιο είναι αλλά και αναγκαστικά η επιλογή των τραγουδιών γίνεται από τα προσωπικά άλμπουμ των μελών και με διασκευές, τύπου “Tomorrow never Knows”.
Οι εντελώς άγνωστοι σε όλους μας τότε 801, παρουσίασαν ένα πολύ ενδιαφέρον άλμπουμ που κινείτο στο χώρο του progressive. Παρ’ όλο το περίεργο όνομα που είχαν επιλέξει (σ.σ. διαβάστε στα Trivia πως προέκυψε το 801) οι μουσικοί που αποτελούσαν το συγκρότημα ήταν …μουσικάρες. Εκείνη τη χρονιά, οι Roxy Music έκαναν ένα διάλειμμα από την πετυχημένη καριέρα τους και δύο μέλη τους, ο κιθαρίστας Phil Manzanera κι ο ο οργανίστας/φωνητικά Brian Eno, μαζί με τους Bill MacCormick των Matching Mole, ο οργανίστας  Francis Monkman, πρώην μέλος των Curved Air, ο γνωστός Simon Phillips στα ντραμς και ο Lloyd Watson κιθάρες, σχηματίζουν τους 801 που αποτελούν ένα πολύ καλό δείγμα του progressive με πολυδιάστατο ύφος. Το μαγικό T.N.K. είναι το ψυχεδελικό “Tomorrow Never Knows” των Beatles σύνθεση των Lennon/McCartney, ανοίγει το άλμπουμ και προσφέρει απλόχερα μια φαντασμαγορική διάσταση, του τι θα ακούσουμε. Και πράγματι, το “East of Asteroid” που ακολουθεί, ξεδιπλώνει την άψογη τεχνική των 6 μουσικών. Το “Baby’s on Fire”, σύνθεση του Brian Eno ή σκέτο Eno όπως είναι περισσότερο γνωστός είναι το highlight του άλμπουμ! Τόσα χρόνια κι ακόμα με στοιχειώνει η ερμηνεία του Eno. Δεν θα έλεγα ότι η διασκευή του “You Really got me” ανήκει στις καλές στιγμές του άλμπουμ, εξ’ άλλου η προσθήκη πλήκτρων σε ένα τέτοιο κομμάτι, το αποδυναμώνει. Από τις καλές στιγμές είναι το instrumental «Third Uncle” που κλείνει το άλμπουμ, αφήνοντας τη διάθεση να ξαναβάλεις τη βελόνα του πικ απ από την αρχή.
Το Live των 801 είναι ένα προχωρημένο (εξ ου και  progressive) πείραμα, 6 σπουδαίων βρετανών μουσικών, που είναι φανερό ότι παίζουν γεμάτοι ευχαρίστηση!
ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
Ακριβώς ένα χρόνο μετά, κυκλοφόρησαν το studio άλμπουμ Listen Now που εμφανίζεται σαν "Phil Manzanera/801", αλλά δεν έχει τη μαγεία και την ατμόσφαιρα αυτού του live.
TRIVIA
To όνομα-αριθμός 801 προέκυψε από τον Eno και το τραγούδι του "The True Wheel" που περιέχεται στο προσωπικό του άλμπουμ Taking Tiger Mountain (1974) κι αναφέρεται ο στίχος
We are the 801/
We are the central shaft/
Το 2009 το άλμπουμ επανακυκλοφόρησε σε deluxe έκδοση με 2 cd από πρόβες σε studio του Shepperton.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

16/6/19
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου