ROCK INCIDENT 72: O ΝΤΡΑΜΕΡ ΤΩΝ DEF LEPPARD RICK ALLEN ΧΑΝΕΙ ΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ

Απόγευμα, 31ης Δεκεμβρίου 1984. Οι Def Leppard βρίσκονται στην κορυφή του κόσμου, βλέποντας το τρίτο άλμπουμ της καριέρας τους, το Pyromania να πουλάει σαν ζεστό ψωμί με τα επιτυχημένα singles να ξεπηδούν το ένα μετά το άλλο. Ο μόλις 21χρονος ντράμερ του συγκροτήματος Rick Allen οδηγεί το σπορ αυτοκίνητο του, μια Corvette C4 σε ένα επαρχιακό δρόμο του Sheffield, τον Α75. Η κακία στιγμή του έπαιξε ένα σκληρό παιχνίδι, αφού προσπαθώντας να προσπεράσει ένα άλλο αυτοκίνητο, αύξησε ταχύτητα, έχασε τον έλεγχο, βγήκε από το δρόμο, έπεσε σε ένα τοίχο και ανατράπηκε στο παρακείμενο χωράφι. Από το αυτοκίνητο οι ντόπιοι έβγαλαν τη συνοδό του την ολλανδέζα Miriam Barendsen, τραυματισμένη στον αυχένα, στη σπονδυλική στήλη και με τραύματα σε όλο το σώμα της, ενώ ο Allen πετάχτηκε έξω από το αυτοκίνητο γιατί η ζώνη ασφαλείας του δεν είχε κουμπώσει σωστά και δεν τον συγκράτησε! Αυτό το λάθος προκάλεσε και τον ακρωτηριασμό του αριστερού χεριού του! Ένας γιατρός που το σπίτι του ήταν κοντά στον τόπο του ατύχημα, έβαλε αμέσως το κομμένο χέρι σε πάγο και το πήγε στο νοσοκομείο Αμέσως μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, όπου οι γιατροί έκαναν επανασυγκόλληση του χεριού του, που όμως δεν επέτυχε γιατί έπαθε μόλυνση.
Τα νέα έφθασαν στον τραγουδιστή του συγκροτήματος Joe Elliott από το manager τους, Peter Mensch το απόγευμα της ίδιας ημέρας «Κάθεσαι; Αυτό που θα σου πως δεν είναι ότι κέρδισες το Lotto. Ο Rick είχε αυτοκινητιστικό ατύχημα κι έχασε το χέρι του”. O Elliott τα έχασε, δεν το πίστευε στις λέξεις που άκουγε και  μάλιστα σε μια γιορταστική ημέρα. Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκε ήταν «Κρίμα, πάει η ζωή του!». Όταν πήγε στο νοσοκομείο, τα νέα είχαν μαθευτεί και οι φωτογράφοι προσπαθούσαν  να μπουν στο δωμάτιο του(!) για να τον φωτογραφήσουν! Έγινε προσπάθεια επανσυγκόλλησης του χεριού που απέτυχε και τότε ο Elliott είπε στον εαυτό του «Έχασε το χέρι του δύο φορές». Λίγες ημέρες μετά από το ατύχημα και χωρίς τα μέλη των Def Leppard να μπορούν να προσφέρουν κάτι ουσιαστικό, εκτός της ψυχολογικής βοήθειας, επέστρεψαν στην Ολλανδία όπου είχαν ξεκινήσει να ηχογραφούν τραγούδια για το επόμενο άλμπουμ τους. Επιστρέφοντας δεν ήξεραν τι να κάνουν. Ήταν πρωτόγνωρο συναίσθημα ένα μέλος σου να χάνει ολόκληρο το χέρι του. Όταν οι ημέρες πέρασαν και η σωστή σκέψη ήλθε την επιφάνεια, ο παραγωγός Mutt Lange είπε την ιδέα να συνεχίσει ο Allen να είναι ντράμερ των Def Leppard, παίζοντας με μια ειδική ντραμς. Όλοι θεώρησαν τον Lange και την ιδέα του τρελή καθώς ο Allen έπρεπε να μείνει στο νοσοκομείο 6 μήνες για την πλήρη αποθεραπεία του αλλά και τη συνδρομή ψυχολόγου. Τελικά μετά τις 6 εβδομάδες βγήκε και πήγε στο studio και κάθισε στο καρεκλάκι του ντράμερ. Ήταν ο ντράμερ των Def Leppard μέχρι τη στιγμή που ο ίδιος θα έλεγε ότι αποχωρεί!
Από τη στιγμή που το συγκρότημα και ο παραγωγός τους Mutt Lange είχαν πάρει την απόφαση να συνεχίσουν με τον μονόχειρα πλέον Rick Allen στα ντραμς, όλη της η δυναμική στράφηκε στην κατασκευή μιας customized ντραμς που θα κάλυπτε τον ήχο του συγκροτήματος και βέβαια θα παιζόταν από τον Allen. Έτσι οι Mutt Lange και Rick Allen σε συνεργασία με τη Simmons σχεδίασαν μια electronic drum kit που θα κάλυπτε τις ανάγκες τους, όπου βέβαια είχε πολλά πετάλια. Εννοείται ότι νοίκιασε ξεχωριστό studio για να κάνει πρακτική στη νέα του ντραμς κι όταν αισθάνθηκε έτοιμος το πρώτο κομμάτι που έπαιξε με το συγκρότημα ήταν το "When the Levee Breaks" των Led Zeppelin.Ο Mutt Lange πρότεινε στην αρχή να τον συνοδεύει κι ένας άλλος ντράμερ ώσπου να συνηθίσει τη νέα ντραμς κι έτσι ο ντράμερ των Status Quo, Jeff Rich βρέθηκε μαζί τους στη σκηνή σε μια μικρή περιοδεία στην Ιρλανδία. Την πρώτη μεγάλη εμφάνιση με την νέα ντραμς έκανε στις 16 Αυγούστου 1986 στο Monsters of Rock στο Donington της Αγγλίας!
ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
Το 1987 κυκλοφόρησαν το άλμπουμ Hysteria, που είναι και το πλέον πετυχημένο του συγκροτήματος πουλώντας περισσότερα από 20.000.000 αντίτυπα σε όλο τον κόσμο και φυσικά ο Rick Allen εξακολουθεί να είναι ο ντράμερ του συγκροτήματος.

 Όμως πέραν της εξιστόρησης που μόλις διαβάσατε, η ιστορία κρύβει την ανθρώπινη δύναμη. Πρώτα από όλα του ίδιου του Allen που στην τρυφερή ηλικία των 21 ετών, δέχτηκε ένα τεράστιο χτύπημα, που ψυχολογικά φαίνεται αξεπέραστο αλλά και στην φιλιά και συμπαράσταση των υπολοίπων μελών του συγκροτήματος που του συμπαραστάθηκαν ψυχολογικά και πρακτικά, προχωρώντας στην customized ντραμς. Θα κλείσω με μια τεράστια δήλωση που έκανε ο Allen: “Αυτό που έχω βιώσει χάνοντας το χέρι μου, δεν θα άλλαζα. Το ανθρώπινο πνεύμα είναι τόσο δυνατό". Τι δύναμη ψυχής πρέπει να έχει για να κάνει μια τέτοια δήλωση!!!
Δείτε  οπτικοακουστικά την ιστορία των Def Leppard όπως την ετοίμασε ο Δημήτρης Κράλλης.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

10/5/19

.

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου