FOGHAT LIVE (1977)

Τον Αύγουστο του 1977, οι Foghat κυκλοφόρησαν ένα από τα καλύτερα Live άλμπουμ όλων των εποχών. Τίτλος του Foghat Live και σημείωσε τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία τους, φθάνοντας έως το Νο11 του αμερικάνικου chart!

Οι κόκκινες λέξεις αποτελούν links και μπορείτε να τις πατήσετε.
Περιέργως, το άλμπουμ έχε υποτιμηθεί απ΄όλους τους μουσικούς δημοσιογράφους που σχεδόν πάντα το παραλείπουν από τις σχετικές λίστες με τα πρώτα δέκα.
Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε στις 10 Μαϊου 1977 στο Onondaga War Memorial Auditorium της Νέας Υόρκης και παραδόξως κυκλοφόρησε σε μονό άλμπουμ! Η δεκαετία του ’70 είναι γεμάτη από διπλά live άλμπουμ που έχουν γράψει ιστορία, όπως αυτά των Kiss, UFO,Peter Frampton, Led Zeppelin, Deep Purple, Uriah Heep και τόσων άλλων. Αλλά όχι των Foghat! Και να πει κανείς ότι δεν είχαν υλικό; Το συγκρότημα παρακαλούσε τη δισκογραφική εταιρεία τους να το κυκλοφορήσει διπλό καθώς υπήρχε πολύ υλικό, το οποίο ήταν καταπληκτικό, πιάνοντας το συγκρότημα στο peak της καριέρας τους. Όμως σε μια εποχή που τα live άλμπουμ πουλούσαν, η δισκογραφική εταιρεία τούς είπε ότι δεν πουλούν!!!
Τα έξη τραγούδια του, προσφέρουν ένα διάπλατο παράθυρο για να καταλάβουμε πως το συγκρότημα συμπεριφερόταν στα live, αφήνοντας τον ακροατή να μυηθεί στο boogie hard rock του αγγλοαμερικάνικου συγκροτήματος.
 Η επιλογή των τραγουδιών έγινε μέσα από κασέτες που ηχογράφησε ο τεχνικός και τις έδωσε στα μέλη του συγκροτήματος για να καταλήξουν στο τελικό track list του δίσκου. Τελικά τραγούδια σαν τα “Chateau Lafitte’, “50 Boogie και “Maybelline”(σ.σ. σύνθεση του Chuck Berry από τη δεκαετία του’50) έμειναν έξω. Ο ντράμερ του συγκροτήματος Roger Earl, πολλά χρόνια αργότερα ζήτησε από τη δισκογραφική εταιρεία Warner να ψάξει στο αρχείο της για να βρει τις ταινίες με τα τραγούδια που δεν συμπεριλήφθηκαν στο δίσκο και να τον κυκλοφορήσουν διπλό, αλλά του αρνήθηκαν!!!
Εκείνο που χαρακτηρίζει το Live των Foghat είναι η ορμητικότητά του. Το  "Honey Hush" το παίζουν σχεδόν στη διπλάσια(!) ταχύτητα από αυτή του studio και το "Home in My Hand" εξελίσσεται σε συναυλιακό anthem. Όσο για τα "Slow Ride" και "I Just Wanna Make Love to You" χωρίς αμφιβολία είναι τα κορυφαία κομμάτια αυτού τού υπέροχου live.
Are you ready for a Slow Ride; φωνάζει ο Dave Peverrett και μετατρέπει το Live σε ένα κορυφαίο άλμπουμ.
Το οπισθόφυλλο του άλμπουμ
ΠΩΣ ΓΝΩΡΙΣΤΗΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ FOGHAT
Έως και το 1981 τους ήξερα μόνο κατ όνομα χωρίς να έχω  ακούσει κάτι από αυτούς. Εκείνη τη χρονιά ήμουν 3ετής στην Πάντειο και είχα γνωριστεί με ένα συμφοιτητή μου, τον Άκη Τσόνη που κι αυτός άκουγε και αγόραζε δίσκους, κυρίως blues αλλά και hard rock. Έμενε κάπου στη Νίκαια, προοδευτικάνος στα ποδοσφαιρκά αισθήματα και μετά το μάθημα τον πήγαινα σπίτι του όπου ακούγαμε δίσκους. Ένας από αυτούς ήταν και το Foghat Live που με άφησε, ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ, με το στόμα ανοιχτό. Την άλλη ημέρα το πρωί πήγα στο Music Corner, στην οδό Πανεπιστημίου και ευτυχώς το βρήκα και τον αγόρασα. Σήμερα φαίνεται απίστευτο ότι πηγαίναμε  ο ένας στο σπίτι τού άλλου κι ακούγαμε μουσική, με τις μητέρες μας να μάς υπομένουν. Θυμάμαι δε και το εξής χαριτωμένο με το συγκεκριμένο συμφοιτητή μου: Ο πατέρας του είχε μια βιοτεχνία που έφτιαχνε τουρσί και κάθε φορά που τον πήγαινα σπίτι του, μου έδινε ένα βαζάκι με τουρσί, το οποίο το έτρωγα πριν φθάσω στο σπίτι μου!
ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
To 1978 κυκλοφόρησαν το επόμενο studio άλμπουμ τους με τίτλο Stone Blue. Το 2007 με τη συμπλήρωση τριάντα χρόνων από την αρχική κυκλοφορία του Foghat Live, κυκλοφόρησαν το Foghat Live II.
 14/10/18/
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment