ERIC CLAPTON/J.J.CALE –“COCAINE” (1976)

Το τραγούδι ‘’Cocaine’’ γράφτηκε από τον Αμερικανό κιθαρίστα, τραγουδιστή, συνθέτη J.J. Cale και συμπεριελήφθη στον - τέταρτο κατά σειρά - δίσκο του ‘’Troubadour ‘’(1976).
Ο Cale έγραψε το τραγούδι στο ύφος των συνθέσεων του Mose Allison, του οποίου υπήρξε μεγάλος θαυμαστής: ‘’ λίγο από coctail jazz, λίγο από swing...’’. Όταν το παρουσίασε στον παραγωγό του, Audie Ashworth, εκείνος  είπε: ‘’Είναι, πράγματι, πολύ καλό τραγούδι, αλλά πρέπει να το κάνεις περισσότερο ροκ εντ ρολ, περισσότερο εμπορικό.’’ Όπερ και εγένετο, αφού ο J.J. επέστρεψε στο στούντιο και δούλεψε ξανά το τραγούδι για την τελική του μορφή. Το ‘’Cocaine’’ κατέστη  πολύ δημοφιλές όταν ο Eric Clapton κυκλοφόρησε την δική του εκδοχή, στον δίσκο ‘’Slowhand’’ (1977). Ο Clapton έχει δηλώσει ότι, παρά το διφορούμενο μήνυμά του, είναι πράγματι  κατά των ναρκωτικών (‘’it is quite cleverly anti-cocaine’’).
Οι κόκκινες λέξεις αποτελούν links και μπορείτε να τις πατήσετε.
Αν και απουσίαζε από το set list στις συναυλίες του Clapton για κάποια χρόνια, επειδή πίστευε ότι  περνούσε λάθος μήνυμα για την χρήση της κοκαΐνης,  ο ‘’Slowhand’’ το επανέφερε, προσθέτοντας τις λέξεις ‘’that dirty cocaine’’ στο ρεφρέν, για να υπογραμμίσει το κατά των ναρκωτικών μήνυμα του τραγουδιού. Σε μικρό δίσκο κυκλοφόρησε η εκτέλεση από το ‘’ Just One Night (Live At Budokhan)’’ (1980) . Το ‘’Cocaine’’ ήταν η δεύτερη πλευρά (Β-side) στο ‘’Tulsa Time’’.
TRIVIA:
• Ο Mose Allison Jr. (1927-2016) ήταν Αμερικάνος πιανίστας, τραγουδιστής, συνθέτης. Υπήρξε σημαντική επιρροή για πολλούς & μεγάλους καλλιτέχνες.  Οι Who συμπεριέλαβαν το ‘’Young Man Blues’’ στο ’Live at Leeds’’.
• Ο Clapton έχει διασκευάσει σε δίσκους του εννέα συνθέσεις του J.J. Cale.
• Οι δύο μουσικοί/συνθέτες είχαν κυκλοφορήσει τον δίσκο ‘’The Road to Escondido’’ (2006).
• O Clapton έχει δηλώσει για τον Cale: ‘’Υπήρξε φανταστικός μουσικός και ήταν ο ήρωας μου.’’
• Οι Nazareth συμπεριέλαβαν μία live εκτέλεση του ''Cocaine'' στο δίσκο τους Snaz (1981) και studio στο άλμπουμ τους The Fool Circle (1981).
6/10/18
ΓΙΑΝΝΗΣ 602
•    

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου