WHO-LIVE AT LEEDS (1970): ΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΟ MADE IN JAPAN ΘΑ ΗΤΑΝ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ LIVE ΑΛΜΠΟΥΜ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ

Όταν ξεκίνησε η στήλη με τα Καλύτερα Live άλμπουμ όλων των εποχών, πρώτο άλμπουμ που παρουσιάστηκε ήταν – δικαιωματικά – το Made in Japan των Deep Purple. Αν έπρεπε να τηρηθεί μια σειρά, θα έπρεπε να παρουσιαστεί το Live At Leeds των Who. Από την αρχή έως το τέλος, αψεγάδιαστο κι απίστευτα live!
Η ΙΣΤΟΡΙΑ
Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή θα δούμε ότι εκείνη την εποχή οι Who είχαν κυκλοφορήσει το Tommy (1969) και οι συναυλίες τους γνώριζαν πολύ μεγάλη επιτυχία στην Μ.Βρετανία. Έτσι η ιδέα ενός live άλμπουμ ήλθε από μόνη της με το συγκρότημα να επιθυμεί να συμπεριλάβει τα τραγούδια που είχε ηχογραφήσει κατά την πρόσφατη περιοδεία τους στην Αμερική. Όταν ο κιθαρίστας και βασικός συνθέτης του συγκροτήματος, Pete Townshend άκουσε το υλικό που είχαν ηχογραφήσει στην αμερικανική περιοδεία τους απογοητεύτηκε τόσο που είπε στο μηχανικό ήχου Bob Pridden να κάψει τις ταινίες! Έτσι αν κυκλοφορούσαν ένα live άλμπουμ, θα έπρεπε να το ηχογραφήσουν εκείνες τις ημέρες. Και το πρόγραμμά τους είχε δύο συναυλίες: Μια στο Πανεπιστήμιο του Leeds στις 14 Φεβρουαρίου 1970 και μια στο Hull στις 15 Φεβρουαρίου. Τεχνικά η υποδομή της συναυλίας στο Hull ήταν πολύ καλύτερη σε σχέση με αυτή του Leeds κι έτσι αποφάσισαν να ηχογραφήσουν τη συναυλία του Hull. Η ηχογράφηση έγινε αλλά παρουσιάστηκαν τεχνικά προβλήματα όπως η μη ηχογράφηση του μπάσου σε ορισμένα τραγούδια κι έτσι ηχογράφησαν και τη επόμενη συναυλία που ήταν στο Leeds. Η αρχική ιδέα του Pete Townshend ήταν να κυκλοφορήσει σε διπλό άλμπουμ αλλά τελικά προτίμησαν την κυκλοφορία ενός μονού άλμπουμ με 6 τραγούδια (4 η Α’ πλευρά και 2 η Β’ πλευρά του βινυλίου).
Το Live at Leeds (Νο 3 Μ.Βρετανία, Νο 4 Αμερική) είναι μακράν ένα από τα πιο ωμά  live άλμπουμ που έχω ακούσει. Ο τρόπος που παίζουν και οι 4 είναι τόσο αυθεντικός, τόσο δυνατός που κατορθώνουν να το περάσουν και στο δίσκο. Η αρχική έκδοση βινυλίου με τα 6 τραγούδια, περιέχει 4 δικά τους και 3 διασκευές. Και τι διασκευές: “Young Man Blues” του Mose Allison, “Summertime Blues” του Eddie Cochran και “Shakin’ All Over” του Johnny Kidd. Ο συνδυασμός μπάσου, κιθάρας και ντραμς που ακούγεται τόσο πεζός, είναι απολαυστικός. Και οι τέσσερεις ήταν σε κέφια. Το ίδιο συμβαίνει στο 15λεπτο My Generation που λειτουργεί σαν medley με τα «See Me, Feel Me», “Listening To You”,” Underture”, «Sparks» και «Naked Eye» να ακούγονται και να πλουτίσουν ηχητικά το κομμάτι. Αν με ρωτήσετε ποιο είναι το αγαπημένο κομμάτι από αυτό το άλμπουμ θα σας απαντήσω όλα, αλλά θα σας πω ψέματα γιατί περισσότερες φορές έχω ακούσει (και ξανακούσει) το Magic Bus. Ειδικά προς το τέλος που το κομμάτι πετιέται, εκτινάσσεται!
Με την εμφάνιση του cd η μονή έκδοση βινυλίου των 6 τραγουδιών έγινε συλλεκτική. Η Poydor το κυκλοφόρησε σε μονή 14 τραγουδιών και σε διπλή 33 τραγουδιών! Επίσης κυκλοφόρησε σε 40th anniversary collectors έκδοση με 4 CD κι ολόκληρες τις συναυλίες του Leeds και του Hull με την προσθήκη του μπάσου!
Ο γράφων όταν έγραφε τις παραπάνω γραμμές άκουγε τη μονή έκδοση του βινυλίου με τα 6 τραγούδια κι όχι τις πλούσιες με τα 14 και 33 τραγούδια. Όπως τότε όταν ήμουν έφηβος και είχα αγοράσει το βινύλιο, με την ίδια λαχτάρα.
ΤΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟ
Το εξώφυλλο είναι απέριττο και λιτό. Βασίζεται σε ένα Bootleg που είχε κυκλοφορήσει το 1969 με τίτλο Live'r Than You’ll Ever Be και περιελάμβανε τη συναυλία των Rolling Stones, στο  Oakland της Καλιφόρνια στις 9 Νοεμβρίου 1969!

Τα τραγούδια στις δύο ετικέτες στο δίσκο είναι γραμμένα με πένα ενώ όλα τα λεφτά είναι τα ένθετα τα οποία φιλοξενούνται στην extra θήκη του εξώφυλλου. Μια φωτογραφία του συγκροτήματος  από το 1965, χειρόγραφοι στίχοι από το «Listening to You» του Tommy, χειρόγραφοι στίχοι του “My Generation” , ένα απορριπτικό γράμμα από τον υπεύθυνο της EMI που του είχαν στείλει κασέτα για να τους ακούσει και να τους υπογράψει, μια μεγάλη φωτογραφία του Pete Townshend, το συμβόλαιο που τους έστειλαν για να παίξουν στο Woodstock, χειρόγραφες συμβουλές του Townshend προς τους ηχολήπτες και πολλά άλλα χαρτιά από την έως τότε καριέρα τους.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
1/7/18
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου