CREAM – “SUNSHINE OF YOUR LOVE"

Από τα πιο γνωστά και δημοφιλή τραγούδια των Cream, συμπεριελήφθη στον δεύτερο δίσκο τους,
“Disraeli Gears” που κυκλοφόρησε τον Μάιο 1967  (No. 4 Η.Π.Α. & Νο. 5 Ηνωμένο Βασίλειο) είναι το "Sunshine of your Love".
Μεταξύ άλλων διακρίσεων, έχει συμπεριληφθεί και στην λίστα του Rock and Roll Hall of Fame, με τα 500 τραγούδια που διαμόρφωσαν το Rock and Roll. Την σύνθεση υπέγραψαν οι Eric Clapton και Jack Bruce με τον στιχουργό Pete Brown.

Οι κόκκινες λέξεις αποτελούν links και μπορείτε να τις πατήσετε.

Ο Slowhand” είχε αναφέρει σε συνέντευξή του το 1988 ότι  το riff από το οποίο ξεκίνησε το “χτίσιμο” του τραγουδιού προήλθε από τον Jack Bruce, μετά το πέρας συναυλίας του Jimi Hendrix,  τον Ιανουάριο του 1967 στο Λονδίνο, στην οποία ο Hendrix ήταν εξαιρετικός. Ο μπασίστας των Cream δεν είχε λάβει σοβαρά μέχρι τότε τον Αμερικανό κιθαρίστα, αλλά μετά απ’ όσα είδε και άκουσε το συγκεκριμένο βράδυ, επέστρεψε στο σπίτι του και συνέθεσε το συγκεκριμένο riff στο μπάσο, το οποίο ήταν αφιερωμένο σ’ εκείνον (Hendrix).
Ο στιχουργός Pete Brown είχε κάποια δυσκολία να γράψει στίχους που να ταιριάζουν στο riff. Κατά την διάρκεια κάποιας ολονύκτιας ηχογράφησης, ο Bruce το έπαιξε χρησιμοποιώντας ένα όρθιο μπάσο, ενώ ο Brown κοιτούσε έξω από το παράθυρο καθώς έφευγε το βράδυ και άρχισε να γράφει τους στίχους με τους οποίους ξεκινά το τραγούδι: ‘’ It's getting near dawn and lights close their tired eyes.” Ο Clapton στην συνέχεια έγραψε ένα ρεφρέν που εμπεριείχε τον τίτλο του.

Πριν το ηχογραφήσουν στο studio, οι Cream το έπαιζαν στις εμφανίσεις τους σε πιο γρήγορη ταχύτητα. Ο ντράμερ Ginger Baker – σύμφωνα με τον ίδιο – πρότεινε στον Bruce να αλλάξουν τον ρυθμό στην τελική του μορφή. Τον ισχυρισμό του αμφισβήτησαν αμφότεροι οι Bruce και Tom Dowd (μηχανικός ήχου στις ηχογραφήσεις). Σύμφωνα με τον τελευταίο, ήταν εκείνος που υπέδειξε στους Cream να χρησιμοποιήσουν τον ρυθμό που ακούγονταν σε αμερικάνικες ταινίες western.

Παρών στις ηχογραφήσεις του “Disraeli Gears” ήταν και ο πρόεδρος της Atlantic, Ahmet Ertegun
(σ.σ. οι ηχογραφήσεις έλαβαν χώρα στην Αμερική, στα studio της Atlantic, σε διάστημα τρεισήμισι ημερών μιας και έληγε η βίζα των μελών της μπάντας που περιόδευαν στις Η.Π.Α), ο οποίος δεν ήταν ιδιαίτερα ευχαριστημένος, - όπως και ο συνεργάτης του Jerry Wrexler) -  διότι ανέμενε συνθέσεις πιο κοντά στο ύφος του πρώτου τους δίσκου, “Fresh Cream”, δηλ. περισσότερο blues.

Επείσθη όμως από τους Booker T. Jones (παραγωγός και πληκτράς των σπουδαίων Booker T. & the M.G.’s) και Otis Redding, οι οποίοι έδωσαν την έγκρισή τους. Έτσι οι όποιες διαφορές ομαλοποιήθηκαν και οι Cream επέστρεψαν για την ολοκλήρωση των ηχογραφήσεων τον Μάιο του 1967. Ο Ertegun παραδέχθηκε αργότερα ότι η δουλειά της μπάντας και του παραγωγού Felix Pappalardi έδωσαν στα τραγούδια δυναμική που είχε πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στο rock ακροατήριο της εποχής.

Σε μικρό δίσκο κυκλοφόρησε αρχικά τον Δεκέμβριο του 1967 στις Η.Π.Α, με μικρότερη διάρκεια. Οι υπεύθυνοι της εταιρείας δεν το πίστευαν αλλά δέχθηκαν τις συστάσεις άλλων καλλιτεχνών που σχετίζονταν με την Atco της Atlantic. Το καλοκαίρι του 1968 έκανε εκ νέου είσοδο στον πίνακα επιτυχιών (No. 5). Στο Ηνωμένο Βασίλειο κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο 1968 (Νο. 25), αφού το συγκρότημα είχε ανακοινώσει την διάλυσή του.

TRIVIA:

•    Έχει συμπεριληφθεί στις λίστες με  τα:  ‘’500 καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών’’ (Rolling Stone), ‘’100 καλύτερα κιθαριστικά” (Q magazine) και “100 κορυφαία hard rock τραγούδια” (τηλεοπτικό δίκτυο VH1).
•    Ο Jimi Hendrix είχε συμπεριλάβει το "Sunshine of Your Love"στο ρεπερτόριό του, μετά την διάλυση των Cream, το οποίο αφιέρωνε σ’ εκείνους, χωρίς να γνωρίζει ότι ήταν ο εμπνευστής του.
•    Τον στιχουργό Pete Brown είχε διαλέξει ο Ginger Baker για συνεργάτη του στην σύνθεση τραγουδιών. Από την αρχή όμως φάνηκε ότι είχε “χημεία” με τον Jack Bruce, με τον οποίο έγραψαν πολλά τραγούδια μαζί.

27/10/18
ΓΙΑΝΝΗΣ 602
 
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου