JIMI HENDRIX EXPERIENCE - ELECTRIC LADYLAND (1968)

Για ακόμα μια φορά το άλμπουμ των Jimi Hendrix Experience "Electric Ladyland" θα επανακυκλοφορήσει σε deluxe box set έκδοση, αυτή τη φορά λόγω της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την πρώτη κυκλοφορία του. Η καινούργια έκδοση του boxes set θα περιέχει 3CD/1 Blu-ray και σε 6πλό βινύλιο/1 Blu-ray set. Φυσικά και οι δύο εκδόσεις θα περιέχουν το αρχικό άλμπουμ remastered από τις αναλογικές ταινίες. Ειδικά για την έκδοση του βινυλίου η μεταφορά έγινε από την αναλογική ταινία κατ’ ευθείαν στο transfer. Στα extra περιλαμβάνονται ένα cd/βινύλιο με τίτλο Electric Ladyland: The Early Takes" με demos και studio outtakes καθώς και το άλμπουμ σε 5.1 Surround Sound mix από τον αρχικό μηχανικό ήχου, τον Eddie Kramer. Η όλη επεξεργασία έγινε σε stereo mixes και 24 bit/96 kz high-resolution audio.
Στο box set θα βρείτε ακόμα το "Jimi Hendrix Experience: Live At the Hollywood Bowl 9/14/68" το οποίο αποτελεί μέρος των official bootleg series και περιέχει τη διασκευή του στο "Sunshine Of Your Love" των Cream, ενώ το Blu-ray θα περιέχει και το documentary "At Last… The Beginning: The Making Of Electric Ladyland". Η έκδοση θα συνοδεύεται από  48σέλιδο βιβλίο με χειρόγραφους στίχους από τον Hendrix και σπάνιες φωτογραφίες.
Το αρχικό εξώφυλλο του "Electric Ladyland"

"Πάντα ήθελα να μιξάρω το 'Electric Ladyland' σε 5.1 Surround Sound" λέει ο  μηχανικός ήχου Eddie Kramer, ο οποίος έκανε παραγωγή σε άλμπουμ του μεγάλου κιθαρίστα. "Για εμένα πάντα η μουσική του ήταν το όχημα για να ανακαλύψω νέες τεχνικές στον ήχο και να τις εφαρμόσω. Η συνεργασία μου μαζί του ήταν μοναδική».


To box set θα κυκλοφορήσει με διαφορετικό εξώφυλλο, με φωτογραφία της Linda (McCartney) Eastman η οποία ήταν φωτογράφος και μετέπειτα σύζυγος του Paul McCartney. Η συγκεκριμένη φωτογραφία είναι τραβηγμένη στο Central Park της Νέας Υόρκης, στο άγαλμα της Alice In Wonderland! Η φωτογραφία είχε συμπεριληφθεί στην αμερικάνικη έκδοση του βινυλίου και τώρα μπαίνει εξώφυλλο.  Το "Electric Ladyland" ήταν το τελευταίο studio άλμπουμ του Hendrix και η πρώτη ημέρα κυκλοφορίας του ήταν η 16η Οκτωβρίου 1968 κι είναι το μοναδικό άλμπουμ του που πήγε στο Νο1 του αμερικάνικου chart!!!. Μερικά τραγούδια που περιέχει είναι και τα "All Along The Watchtower", "Voodoo Child (Slight Return)", "Crosstown Traffic" και "Burning Of The Midnight Lamp". Οι μουσικοί που τον συνοδεύουν είναι οι Noel Redding μπάσο και Mitch Mitchell ντραμς. Όμως πολλά είναι τα ονόματα των καλεσμένων μουσικών όπως Steve Winwood,  Chris Wood και Dave Mason από τους Traffic, Jack Casady o μπασίστας των Jefferson Airplane (παίζει στο Voodoo Chile), o Buddy Miles ντραμς στα "Rainy Day, Dream Away" και  "Still Raining, Still Dreaming" και Al Kooper  πλήκτρα.

Ο χρυσόδετος κι ασήκωτος τόμος της ιστορίας το μας θυμίζει ότι κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων οι Hendrix και Noel Redding είχαν τσακωθεί και μάλιστα στο "All Along The Watchtower" μπάσο παίζει ο ίδιος ο Hendrix. To 1969 o Redding αποχώρησε και έδωσε όλη τη βαρύτητα του στους Fat Mattress (διάβασε εδώ την ιστορία τους).Ειδικά για το παίξιμο του στο “All along the Watchtower” που είναι σύνθεση του bob Dylan, ο Hendrix έχει προσθέσει πολλά δικά του στοιχεία και το 1974 ο ίδιος ο συνθέτης του τραγουδιού Bob Dylan έπαιξε το τραγούδι με την εκδοχή του Hendrix, ενώ το 1995 είχε δηλώσει ότι ο Hendrix "βρήκε πράγματα που άλλοι δεν τα είχαν ανακαλύψει".

Το cd/βινύλιο "Electric Ladyland: The Early Takes" περιέχει  demos που ηχογράφησε ο Hendrix με ένα Teac reel-to-reel tape το 1968. Διαβάστε εδώ τι έκανε σε κάθε εμφάνισή του αλλά πρόβα του. Μεταξύ των demos υπάρχουν τα "Angel Caterina" και "Little Miss Strange" με συμμετοχές των Buddy Miles και Stephen Stills, "Long Hot Summer" με τους Mitch Mitchell κι Al Kooper στο πιάνο, ενώ το "At Last . . . The Beginning" είναι μια πρώιμη ηχογράφηση του "…And The Gods Made Love". Τα demos ηχογραφήθηκαν τον Μάρτιο του 1968 όταν έμενε στο Drake Hotel του Manhattan.  24/9/18
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου