H ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ ΤΟΥ WOODSTOCK!

Το φεστιβάλ του Woodstock που έμεινε όχι μόνο στην ιστορία της μουσικής αλλά και στην γενικότερη ιστορία της σύγχρονης Αμερικής, σαν ένα τεράστιο μουσικό φεστιβάλ που οδήγησε σε πολλαπλές αλλαγές στη κοινωνική ζωή τόσο της Αμερικής όσο και πολλών άλλων κοινωνιών,  διοργανώθηκε σε μια φάρμα έξω από τη Νέα Υόρκη το τριήμερο του 1969, από τις 15 έως και 17 Αυγούστου και υπολογίζετε ότι συγκέντρωσε περισσότερους από 400.000 νέους.  Το φεστιβάλ κινηματογραφήθηκε και ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησαν 3  συνολικά δίσκοι. Στο σημερινό άρθρο θα ασχοληθούμε το εξώφυλλο του πρώτου soundtrack και τη φωτογραφία του που τραβήχτηκε από τον Burk Uzzle. Ένα αγκαλιασμένο ζευγάρι νέων που τα πρόσωπά τους δεν φαίνονται με φόντο μια πλαγία της φάρμας όπου διεξήχθη το φεστιβάλ με αραδιασμένα τα sleeping bags.
Ο Burk Uzzle εργαζόταν εκείνη την εποχή για το περιοδικό Newsweek κι ο εκδότης  του είχε προτείνει να καλύψει φωτογραφικά το γεγονός όμως αυτός προτίμησε να πάρει την οικογένεια του και να πάει εκδρομή στον παρακείμενα ποταμό Neversink River απ όπου δεν είχε οπτική επαφή με τη σκηνή αλλά με τον κόσμο που είχε εξαπλωθεί σε όλη την περιοχή. Ο Uzzle είχε πάρει εντολή από τον αρχισυντάκτη του να καλύψει το φεστιβάλ, αλλά δεν του άρεσε το γεγονός να του δίνουν εντολή τι να φωτογραφίζει, πήρε πρωτοβουλία μόνος του να καλύψει με όποιον τρόπο ήθελε το φεστιβάλ.

Δύο απλοί άνθρωποι μέσα σε μισό εκατομμύριο hippies, η Bobbi Kelly και ο σύντροφος της, Nick Ercoline μαζί με τρεις φίλους τους πήραν το αυτοκίνητο τους, ένα Impala station wagon του 1965 και αφού περπάτησαν αρκετά χιλιόμετρα μακριά έφθασαν κοντά στο χώρο της συναυλίας.
Μια λαοθάλασσα νέων που κάπνιζε μαριχουάνα, έκανα έρωτα, άκουγε μουσική  που έφθανε πέρα από τους λόφους κι έπινε. Η φωτογραφία που υπάρχει στο εξώφυλλο του πρώτου soundtrack, είναι τραβηγμένη νωρίς το πρωί της Κυριακής 17 Αυγούστου με τον Burk Uzzle να βλέπει μπροστά του ένα άγνωστο ζευγάρι να είναι αγκαλιασμένο μέσα σε μια κουβέρτα με την κοπέλα να ακουμπάει το κεφάλι της στον ώμο του νεαρού. Χωρίς να χάσει στιγμή έβαλε το έγχρωμο φιλμ στη μηχανή του κι τους αποθανάτισε (σ.σ. τότε τα φιλμ των φωτογραφικών μηχανών δεν ήταν απαραίτητα όλα έγχρωμα. Στη χώρα μας σχεδόν όλα ήταν μαυρόασπρα!).
Λίγους μήνες αργότερα, ο φίλος του ζευγαριού που είχαν πάρει το αυτοκίνητο του για να πάνε στο Woodstock, πήγε στο σπίτι της Bobbi όπου μόλις είδαν το εξώφυλλο δεν αναγνώρισαν τους εαυτούς τους αλλά την πλαστική πεταλούδα που ήταν καρφωμένη σε ένα κοντάρι  την οποία την είχαν πάρει μαζί τους κι ήταν ενός φίλου τους!
Το ζευγάρι του τότε, σε σημερινή φωτογραφία στον ίδιο χώρο!

Τότε η Bobbi αναγνώρισε τον εαυτό της και μόλις 20 χρόνια αργότερα το περιοδικό Life έκανε ένα εκτενές άρθρο για τα 20 χρόνια τoυ Woodstock όπου τους παρουσίασε. O λόγος που η ταυτοποίησή τους έγινε με τέτοια καθυστέρηση είναι ότι την πατρότητα της ταυτοποίησης διεκδίκησαν δεκάδες ζευγάρια που αναγνώριζαν τους εαυτούς τους στο εξώφυλλο. Ο βασικός λόγος που οι υπεύθυνοι του περιοδικού δέχτηκαν ότι η Bobbi κι ο Nick είναι το…επίμαχο ζευγάρι ήταν η κουβέρτα που ήταν τυλιγμένη και την είχαν κρατήσει. H Bobbi Kelly Ercoline έφυγε από τη ζωή τον Μάρτιο του 2023  μετά από μακροχρόνια ασθένεια, χωρίς να ανακοινωθεί η αιτία θανάτου της. Το ζευγάρι ήταν 20 ετών όταν φωτογραφήθηκαν από τον Burk Uzzle και ήταν μαζί μόνο λίγους μήνες.


ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ
  • Το ζευγάρι παντρεύτηκε, έχει δύο γιούς  και σήμερα είναι συνταξιούχοι. Η Bobbi εργάστηκε σαν νοσοκόμα σε δημοτικό σχολείο κι ο Nick σαν ξυλουργός. Ζουν Pine Bush, σχετικά κοντά στο Woodstock.
  • Ο Burk Uzzle 73 ετών σήμερα ζει στη γενέτειρά του στην Β.Καρολίνα και φυσικά φωτογραφίζει ακόμα.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
17/8/18

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε κι άλλα classic, hard και heavy νέα.


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου