ΠΕΘΑΝΕ H ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΗΣ SOUL, Η ARETHA FRANKLIN

Μια από τις καλύτερες κι εκφραστικότερες φωνές της soul, αυτή της Aretha Franklin που τραγούδησε τα "Respect" , "Think", "Chain of Fools", "Until You Come Back to Me’, "Spanish Harlem", "(You Make Me Feel Like) A Natural Woman" ,"Day Dreaming", "Freeway of Love", "Baby I Love You" κι ένα σωρό άλλες μεγάλες επιτυχίες, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών μετά από μάχη με τον καρκίνο.
Κάνοντας ένα flashback στην μεγάλη καριέρα της, θα τη βρούμε να ξεκινά από το Memphis, Tennessee όπου γεννήθηκε και η μητέρα της, τής έδωσε τα πρώτα μαθήματα πιάνου, ενώ ο πάτερα της που ήταν πάστορας, την έβαλε στη χορωδία. Τραγουδώντας σε εκκλησιαστικές χορωδίες, ανέπτυξε τη φωνή της, με αποτέλεσμα να θεωρείται μαζί με την Mahalia Jackson (σ.σ. κορυφαία) οι καλύτερες γυναικείες gospel φωνές.
Το 1965 κυκλοφόρησε το πρώτο της μεγάλο δίσκο με τίτλο Songs of Faith, ενώ δύο χρόνια αργότερα, το 1967 έρχεται το πρώτο πετυχημένο single με τίτλο "I Never Loved a Man" για να ακολουθήσουν τα "Respect" και “Baby I love you”. Συνολικά στη μεγάλη καριέρα της ανέβηκε είκοσι φορές στο νούμερο 1 του Billboard R&B Singles Chart. Ειδικά το "Respect" μετατράπηκε σε φεμινιστικό ύμνο και ταυτίστηκε με τα κινήματα για τα πολιτικά δικαιώματα και τα δικαιώματα των γυναικών.
Κυκλοφόρησε συνολικά  42 άλμπουμ,  με σημαντικότερα τα Aretha Arrives(1967), I Never Loved a Man the Way I Love You(1967), Aretha Now (1968), Soul '69(1969), Let Me in Your Life(1974), Jump to It  (1982), Who's Zoomin' Who?(1985) ενώ το τελευταίο άλμπουμ της κυκλοφόρησε το 2017 με τίτλο A Brand New Me.
Στη δισκογραφία της έχει 7 live άλμπουμ με προεξέχοντα τα Aretha In Paris(1968 σ.σ. εξαιρετικό) και το Aretha Live at Fillmore West(1971).
Έχει τραγουδήσει με τους Eurythmics, Frank Sinatra, Marah Carey (το “Chain of Fools), Tony Bennett, Mar J. Blige, Ronald Isley, James Brown, Whitney Houston, George Michael και Smokey Robinson.
Στη χώρα μας ο περισσότερος  κόσμος την έμαθε από τη συμμετοχή της στη θρυλική ταινία Blues Brothers (ελληνικός τίτλος Οι ατσίδες με τα Μπλε).

Επί προεδρίας George Bush Jr. είχε λάβει το μετάλλιο της Ελευθερίας, την μεγαλύτερη τιμητική διάκριση για έναν πολίτη στις ΗΠΑ, ενώ τον Ιανουάριο του 2009 είχε τραγουδήσει στην ορκωμοσία του Barak Obama.Ήταν η πρώτη γυναίκα που έγινε μέλος του Rock'n'Roll Hall of Fsme!

Όλο τον Αύγουστο του 2018 η κατάσταση της υγείας της επιδεινωνόταν και είχε μεταφερθεί σπίτι της όπου την επισκέφτηκαν ο Stevie Wonder και ο Jesse Jackson. Πέθανε το πρωί της 16ης Αυγούστου εξ αιτίας του καρκίνου στο πάγκρεας.
Α.Ρ.
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Για να καταλάβουμε καλύτερα για τι μέγεθος απώλειας μιλάμε, δείτε το πιο κάτω βίντεο, όπου η Aretha τραγουδάει δίπλα στις σούπερ ντίβες Mariah Carey, Céline Dion, Shania Twain, Carole King & Gloria Estefan και ... τις σβήνει!!!
    https://www.youtube.com/watch?v=rXctMw2wRCE

    ΑπάντησηΔιαγραφή