GOLDEN EARRING Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΟΛΛΑΝΔΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΧΑΡΙΣ ΣΤΟ RADAR LOVE


Οι Golden Earring μπορεί να είχαν λίγες επιτυχίες αλλά στη χώρα μας είναι πολύ δημοφιλείς χάρις στο τραγούδι τους “Radar Love”. Σχηματίστηκαν το 1961(!) στη Χάγη, αρχικά σαν Tornados και γρήγορα ονομάστηκαν Golden Earrings. Τo 1967 έβγαλαν το s από το Earrings και κράτησαν το Golden Earring. Η καριέρα τους είναι πολύ μεγάλη, κυρίως στην κεντρική Ευρώπη κι έχουν αλλάξει πάρα πολλές φορές μέλη με σημαντικότερα τους σταθερούς Barry Hay (τραγούδι, φλάουτο, σαξόφωνο, κιθάρα) και George Kooymans (κιθάρα, τραγούδι). To 1965 όταν ακόμα λεγόντουσαν Golden Earrings κυκλοφόρησαν το πρώτο 45αρι single με τίτλο "Please Go" που γνώρισε επιτυχία στη χώρα τους. Το δεύτερο single που κυκλοφόρησαν με τίτλο "That Day", πήγε στο Νο2 της Ολλανδίας βάζοντας για τα καλά στο χάρτη της ολλανδικής μουσικής το συγκρότημα που έως τότε ήταν εντελώς άγνωστο στην υπόλοιπη Ευρώπη. Έχοντας κυκλοφορήσει  ήδη το πρώτο άλμπουμ τους με τίτλο Just Ear-rings(1965) το συγκρότημα «κτίζει» το όνομά του και το 1973 γνωρίζει μια παγκόσμια επιτυχία με το “Radar Love” (No 7 Μ.Βρετανία, Νο 13 Αμερική, Νο 1 Ολλανδία). Το άλμπουμ τους Moontan που περιέχει το “Radar Love”  φθάνει στο Νο1 2 του αμερικάνικου chart και γνωρίζει στο αμερικάνικο κοινό ένα καινούργιο rock συγκρότημα με καθαρό ήχο και καλές μελωδίες. Την επιτυχία του άλμπουμ βοήθησε κι ένα άλλο τραγούδι, το "Candy's Going Bad" που ήταν επιτυχία και στη χώρα μας.


Το Switch (1975) που διαδέχτηκε το Moontan περιείχε το "Kill Me (Ce Soir)" αλλά δεν γνώρισε την επιτυχία του προοκατόχου του. Το συγκρότημα εξακολούθησε να κυκλοφορεί άλμπουμ και να κάνει περιοδείες στην Ευρώπη χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία για να φθάσουμε στο 1982 οπότε και κυκλοφόρησαν το άλμπουμ Cut που τους ξανά έβαλε στο χάρτη των επιτυχιών, με τα τραγούδια ’Twilight Zone» και "The Devil Made Me Do It". Η επιτυχία τους συνεχίστηκε με τα άλμπουμ Keeper of the Flame(1989) και  Bloody Buccaneers (1991). Τελευταίο άλμπουμ τους είναι το Tits 'n Ass (2012).
TRIVIA
  • To όνομα Golden Earring το πήραν από ένα instrumental τραγούδι του αγγλικού συγκροτήματος The Hunters στους οποίους είχαν παίξει support σαν Tornados!
  • Το 1968 πήγαν στο Νο1 του ολλανδικού chart με το τραγούδι "Dong Dong Diki Digi Dong".
  • Το άλμπουμ τους Eight Miles High (1969) έχει πάρει τον τίτλο του από το ομώνυμο τραγούδι των Byrds που καταλαμβάνει ολόκληρη τη Β πλευρά του άλμπουμ, διάρκειας 18 λεπτών!
  •  

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Moontan (1973)
Switch (1975)
Cut (1982)
Keeper of the Flame(1989)
 Bloody Buccaneers (1991
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Το κορυφαίο συγκρότημα της ολλανδικής σκηνής, η οποία δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στη χώρα μας. Τα 4 βασικά μέλη τους (Hay-Kooymans-Gerritsen-Zuiderwijk)είναι μαζί από το 1970! Σπάνιο φαινόμενο, που δείχνει το πόσο δεμένοι είναι μεταξύ τους.
    Σημαντικό ρόλο στην καριέρα τους έπαιξε η συνεργασία τους με τους Who, των οποίων άνοιγαν τις συναυλίες στην περιοδεία τους το 1972. Ο Townsend πίστεψε στο ταλέντο τους και τους βοήθησε αρκετά.
    Εξακολουθούν να δίνουν συναυλίες με μεγάλη επιτυχία (κυρίως σε Ολλανδία-Βέλγιο-Γερμανία). Έχουν συνεργαστεί με νέους καλλιτέχνες όπως η Anouk και οι Ayreon.
    Όλα τα άλμπουμς που κυκλοφόρησαν από το 1968 έως το 1976 μπορούν να μπουν στην προτεινόμενη δισκογραφία.
    Μπορεί οι περισσότεροι να τους έχουν ταυτίσει με το Radar Love και το Twilight zone, αλλά έχουν γράψει ακόμη καλύτερα τραγούδια όπως τα Vanilla Queen και She flies on strange wings. Αρκεί να ακούσει κάποιος την εκτέλεση του She flies on strange wings από το Live του 1977, για να καταλάβει το μεγαλείο τους.
    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το unplugged The naked truth (ίσως από τα καλύτερα όλων των εποχών).
    Δυστυχώς δεν έχουν δώσει συναυλία στη χώρα μας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θυμάμαι ένα τραγούδι τους, με τίτλο Long Blond Animal. Δεν είχε κάνει επιτυχία αυτό; Μόνο εγώ το θυμάμαι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή