Η ομορφιά της μουσικής των Pink Floyd είναι αιώνια. Σαν συγκρότημα, έχει πολλά δημιουργικά χρόνια, ειδικά η περίοδος μεταξύ 1970 και1979 ήταν για το συγκρότημα η κορυφαία με άλμπουμ σαν τα Meddle, Atom Heart Mother, Wish you were here, Animals, The Wall και Τhe Dark Side of the Moon (1973).
Αδιαμφισβήτητα το Τhe Dark Side of the Moon είναι ένα από τα κορυφαία άλμπουμ στην ιστορία της μουσικής. Και εσείς σαν ακροατές έχετε ακούσει πολλές φορές τα τραγούδια του χωρίς να τα βαριέστε. Θα σας παραθέσω 20 λεπτομέρειες που θα σας κάνουν να ξανακούσετε το άλμπουμ κι ίσως το …ευχαριστηθείτε περισσότερο.
1. Η πρώτη λεπτομέρεια έχει να κάνει με τον αριθμό των live παιξιμάτων των τραγουδιών του πριν το ηχογραφήσουν. Όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, το συγκρότημα είχιε παίξει περισσότερο από 100 φορές τα τραγούδια του live κι αρκετές φορές άλλαζε το κομμάτι πριν καταλήξουν στην τελική μορφή του δίσκου.
2. Η τραγουδίστρια Clare Torry που κάνει φωνητικά στο “The Great Gig in the sky”πληρώθηκε 30 λίρες για τη συμμετοχή της. Κανονικά ήταν να πάρει 15 λίρες αλλά επειδή η ηχογράφηση έγινε Κυριακή, πληρώθηκε το διπλάσιο. Αργότερα διεκδίκησε συνθετικά δικαιώματα και τα κέρδισε το 2005 γι αυτό οι μετά το 2005 εκδόσεις του άλμπουμ κάτω από τον τίτλο του τραγουδιού σαν credit αναφέρουν Wright/vocal composition Torry. Η συμμετοχή της έγινε μετά από πρόταση του ηχολήπτη Alan Parsons που την είχε ακούσει από τις διασκευές που έκανε σε pop επιτυχίες.
3. To μεγαλύτερο υλικό των τραγουδιών του άλμπουμ, γράφτηκε κάτω από πίεση γιατί το συγκρότημα ήθελε να παίξει καινούργια τραγούδια στην περιοδεία του 1972. Το Eclipse αρχικά ήταν instrumental και οι στίχοι του γράφτηκαν 8 ημέρες πριν βγουν περιοδεία.
4. Τρία συγκροτήματα έχουν διασκευάσει ολόκληρο το The Dark Side of the Moon κι το έχουν κυκλοφορήσει σε δίσκο! To πρώτο συγκρότημα είναι οι Flaming Lips στο άλμπουμ τους The Flaming Lips and Stardeath and White Dwarfs with Henry Rollins and Peaches Doing The Dark Side of the Moon (2009, το δεύτερο είναι το reggae συγκρότημα Easy Star All-Stars που κυκλοφόρησε το άλμπουμ Dub Side of the Moon(2003) και το τρίτο οι Dream Theater που κυκλοφόρησαν το 2006 το διπλό Dark Side of the Moon από τη δική τους δισκογραφική εταιρεία Ytsejam Records και μάλιστα διπλό αφού στο δεύτερο cd/βινύλιο υπάρχουν κι άλλα τραγούδια των Pink Floyd!
5. Μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ, τα μέλη του συγκροτήματος παραδέχτηκαν ότι η συμβολή του Alan Parsons (σ.σ. του… γνωστού) ήταν κάτι παραπάνω από ένας απλός μηχανικός ήχου, αφού βοήθησε σημαντικά και στην παραγωγή του άλμπουμ. Να σημειωθεί ότι την παραγωγή του The Dark Side of the Moon υπογράφουν τα 4 μέλη των Pink Floyd.
6. Το τελευταίο single που είχαν κυκλοφορήσει έως τότε ήταν το "Free Four" από το Obscured by Clouds (1972) ενώ το πετυχημένο εμπορικά ήταν το "See Emily Play" (1967). Η EMI επέλεξε να κυκλοφορήσει σαν single από το The Dark Side of the Moon το "Money" (Νο 13 Αμερική) που όμως απέτυχε εμπορικά στη Μ.Βρετανία!!! Η πραγματικότητα ήταν ότι το αμερικάνικο τμήμα της εταιρείας ήθελε να κυκλοφορήσει single γιατί ήξερε ότι μπορούσε και να το πουλήσει αλλά και να βοηθήσει ουσιαστικά τις πωλήσεις του άλμπουμ. Βέβαια τρόμαξαν όταν άκουσαν προσεκτικά τους στίχους του τραγουδιού και άκουσαν τη λέξη bullshit, αλλά με ένα καλό edit όλα διορθώνονται!!!!
7. Τα τραγούδια είχαν δουλευτεί πολλές φορές και άλλαζαν πριν καταλήξουν στην τελική μορφή που τα ξέρουμε. Το υπέροχο “Us and Them”, βασίστηκε πάνω στο “Violent Sequence” μια σύνθεση που προοριζόταν για το soundtrack της ταινίας Zabrinski Point, το Breathe προοριζόταν για το προσωπικό άλμπουμ του Roger Waters με τον Ron Geesin, The Body (1970) όπου όλα τα κομμάτια βασίζονται σε ήχους του ανθρώπινου σώματος(!), ενώ το Brain Damage, είχε μείνει έξω από το Meddle.
8. Σε μια έκδοση του cd υπήρξαν πολλοί αγοραστές που μετά το Eclipse άκουγαν στο βάθος το Tickert to Ride των Beatles! Το εργοστάσιο δεν το διέψευσε γιατί συμβαίνει σε επαναχρησιμοποιούμενες ταινίες να περαστεί κι η αρχική ηχογράφηση.
9. Το άλμπουμ ήταν υποψήφιο για βραβείο Grammy τα οποία δόθηκαν τον Μάρτιο του 1974 στο Hollywood Pappadium του Λος Άντζελες. Το The Dark Side of the Moon ήταν υποψήφιο στην κατηγορία Best Enginereed Album αλλά έχασε το βραβείο από τον Stevie Wonder και το άλμπουμ του Innervisions. Συμπτωματικά, τέσσερεις ημέρες μετά την κυκλοφορία του Innervisions o Stevie Wonder έπεσε θύμα τροχαίου κι έμεινε σε κώμα για 4 ημέρες με διάγνωση για Εγκεφαλική βλάβη (Brain Damage!)
10. Κι όμως αυτό το εξαιρετικό άλμπουμ ποτέ δεν πάτησε το Νο1 του βρετανικού chart αφού σταμάτησε στο Νο2, λόγω του Billion Dollar Babies. Αντίθετα στην Αμερική στις 17 Μαρτίου 1973 πήγε στο No1 του Billboard.
11. Πριν ακόμα η Clare Torry ηχογραφήσει τα φωνητικά της στο ‘The Great Gig in the Sky” το κομμάτι είχε τίτλο “The Moertality Sequence” κι είχε ένα μεγάλο σόλο πιάνο με ανάγνωση του άγγλου δημοσιογράφου Malcolm Muggeridge του βιβλίου Book of Ephesians. Σε μια πρόσφατη επανέκδοση του άλμπουμ με out takes ακούστηκαν συνομιλίες του αστροναύτη Eugene Cerman με το Houston λίγο πριν προσεδαφιστεί στη Σελήνη στις 14 Δεκεμβρίου 1972 πάντα με το σόλο πιάνο του Wright! Όλα αυτά ήταν δουλειά του Alan Parsons που το πέρναγε στο studio!
12. Είναι γνωστή η ιστορία με το t-shirt του Johnny Rotten που έγραφε I Hate Pink Floyd! (διαβάστε εδώ το Rock Incident 10 με την καταπληκτική ατάκα του Roger Waters σχετικά με το punk). Πάντως είναι ευκαιρία να αναφερθεί ότι το The Dark Side of the Moon και το Never Mind the Bullocks των Sex Pistols είχαν τον ίδιο sound mixer, τον Chris Thomas!!!
13. O σαξοφωνίστας Dick Parry (παίζει στα "Us and Them" και "Money") ήταν μέλος του συγκροτήματος Soul Committee όπου εκεί έπαιζε επίσης ο μετέπειτα roadie των Pink Floyd, Alan Styles ο οποίος εικονίζεται στο οπισθόφυλλο του Ummagumma. O Parry παλαιότερα έπαιζε στους Jokers Wild απ΄όπου πέρασε κι ο David Gilmour αλλά κι ο μπασίστας Rick Wills.
14. Αν και οι Pink Floyd χρησιμοποιούσαν από την αρχή τον τίτλο The Dark Side of the Moon, το 1972 το συγκρότημα των Medicine Head κυκλοφόρησε το τρίτο άλμπουμ της καριέρας τους με τίτλο…The Dark Side of the Moon. Οι Pink Floyd δεν απέρριψαν τον τίτλο αλλά περίμεναν έξη περίπου μήνες για να δουν αν το άλμπουμ κάνει επιτυχία. Βλέποντας ότι δεν πήγε καλά εμπορικά, κυκλοφόρησαν το δικό τους άλμπουμ με αυτόν τον τίτλο. Σύμφωνα με τον τραγουδιστή και κιθαρίστα των Medicine Head, John Fiddler υπήρχε τραγούδι με αυτό το όνομα όμως δεν το είχαν συμπεριλάβει στο δίσκο(!) που τελικά το συμπεριέλαβαν στη συλλογή τους Don't Stop The Dance (2005).
15. Από ένα άλμπουμ σαν το The Dark Side of the Moon δεν ήταν δυνατόν να απουσιάζει ο αστικός μύθος. Έτσι παλαιότερα κυκλοφόρησε έντονα ο μύθος ότι να ακούς ταυτόχρονα το συγκεκριμένο άλμπουμ και βλέπεις την ταινία ο Μάγος του Oz (με έναρξη ταινίας μετά το τρίτο βρυχηθμό του λιονταριού της MGM!), μουσική και ταινία ταιριάζουν απόλυτα. Το ίδιο συμβαίνει και με το The Wall και την ταινία Wall-e. Δείτε εδώ το συγχρονισμό! Τώρα θα μου πείτε ποιος κάθεται και τα ψάχνει; Την ίδια απορία έχω κι εγώ!
16. Το γέλιο που ακούγεται στα τραγούδια Speak to me και Brain Damage είναι του road manager του συγκροτήματος, Peter Watts ο οποίος εικονίζεται και στο οπισθόφυλλο του Umagumma. O Κος Watts είναι πατέρας της ηθοποιού Naomi Watts που έχει παίξει στις ταινίες King King, Ned Kelly, Rabbits, Stay, J. Edgar, Demolition κ.α.
17. Το The Dark Side of the Moon είναι ένα από τα πιο πετυχημένα εμπορικά και ποιοτικά άλμπουμ όλων των εποχών, μαζί με το Back in Black των AC/DC και το Thriller του Michael Jackson. Στο επίσημο αμερικάνικο chart των άλμπουμ όπως αυτό παρουσιάζεται στο Billboard το άλμπουμ ετκός του ότι πήγε Νο1 στην Αμερική, έμεινε στο Top 200 (δηλαδή στους 200 καλύτερους εμπορικά δίσκους κάθε εβδομάδας) για 741 εβδομάδες. Κι αυτό συνέβη από την ημέρα που κυκλοφόρησε έως το 1988. FΤότε άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού των πωλήσεων και έπεσε από τα πρώτα 200 για να επανέλθει το 2009 έχοντας συμπληρώσει 900 εβδομάδες στα πρώτα 200 κι ακόμα …μετράει! Οι συνολικές παγκόσμιες πωλήσεις του υπολογίζονται στα 45.000.000 αντίτυπα!
18. Όπως διαβάσατε πιο πάνω, μηχανικός ήχου στο άλμπουμ ήταν ο Alan Parsons, ο οποίος είχε εργαστεί στο άλμπουμ των Beatles, Abbey Road και των Hollies, He ain’t heavy he is my brother. O Parsons ηχογράφησε τα ρολόγια που ακούγονται στην εισαγωγή του Time πηγαίνοντας σε ένα κατάστημα με αντίκες κοντά στην Abbey Road. Ο Parsons έκανε παραγωγή και στα πρώτα 2 άλμπουμ της Kate Bush, την οποία συνέστησε στην EMI o David Gilmour.
19. Από τα λίγα πράγματα που θυμάμαι από το σχολείο είναι ότι το φεγγάρι δεν έχει φωτεινή και σκοτεινή πλευρά, αφού δεν παράγει φως παρά δέχεται το φως του ήλιου. Επειδή η γη «βλέπει» διαρκώς την ίδια πλευρά του, η οποία φωτίζεται από τον ήλιο, θεωρούμε ότι η άλλη είναι σκοτεινή. Στην ουσία ολόκληρο το φεγγάρι είναι σκοτεινό. Επίσης στην πρώτη έκδοση του βινυλίου που κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα στο εξώφυλλο το φως διέρχεται μέσα από ένα πρίσμα κι αναλύεται σε 6 χρώματα (κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, μπλε και μωβ). Στο οπισθόφυλλο απεικονίζεται μια λανθασμένη απόκλιση του φωτός αφού το φάσμα έπρεπε κανονικά να διαχέεται κι όχι να συρρικνώνεται!
20. Η τεράστια επιτυχία του άλμπουμ οδήγησε το συγκρότημα σε διαρκή περιοδεία. Ήταν τέτοια η επιτυχία του που το γαλλικό Roland Petit Ballet δημιούργησε χορογραφία βασισμένη στα τραγούδια του άλμπουμ! Μετά την μεγάλη εμπορική επιτυχία του, τα μέλη του συγκροτήματος χρηματοδότησαν την, τότε, καινούργια ταινία των Monty Python που τιτλοφορήθηκε Monty Python and the Holy Grail (1975). Ο προϋπολογισμός της ταινίας ήταν £200,000 και τα χρήματα συγκεντρώθηκαν από 10 επενδυτές, ο κάθε ένας έδωσε από £20.000. Μεταξύ των 10 ήταν κι οι Pink Floyd καθώς και οι Led Zeppelin και Genesis!!!
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
3/6/18
Αδιαμφισβήτητα το Τhe Dark Side of the Moon είναι ένα από τα κορυφαία άλμπουμ στην ιστορία της μουσικής. Και εσείς σαν ακροατές έχετε ακούσει πολλές φορές τα τραγούδια του χωρίς να τα βαριέστε. Θα σας παραθέσω 20 λεπτομέρειες που θα σας κάνουν να ξανακούσετε το άλμπουμ κι ίσως το …ευχαριστηθείτε περισσότερο.
1. Η πρώτη λεπτομέρεια έχει να κάνει με τον αριθμό των live παιξιμάτων των τραγουδιών του πριν το ηχογραφήσουν. Όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, το συγκρότημα είχιε παίξει περισσότερο από 100 φορές τα τραγούδια του live κι αρκετές φορές άλλαζε το κομμάτι πριν καταλήξουν στην τελική μορφή του δίσκου.
Clare Torry |
2. Η τραγουδίστρια Clare Torry που κάνει φωνητικά στο “The Great Gig in the sky”πληρώθηκε 30 λίρες για τη συμμετοχή της. Κανονικά ήταν να πάρει 15 λίρες αλλά επειδή η ηχογράφηση έγινε Κυριακή, πληρώθηκε το διπλάσιο. Αργότερα διεκδίκησε συνθετικά δικαιώματα και τα κέρδισε το 2005 γι αυτό οι μετά το 2005 εκδόσεις του άλμπουμ κάτω από τον τίτλο του τραγουδιού σαν credit αναφέρουν Wright/vocal composition Torry. Η συμμετοχή της έγινε μετά από πρόταση του ηχολήπτη Alan Parsons που την είχε ακούσει από τις διασκευές που έκανε σε pop επιτυχίες.
3. To μεγαλύτερο υλικό των τραγουδιών του άλμπουμ, γράφτηκε κάτω από πίεση γιατί το συγκρότημα ήθελε να παίξει καινούργια τραγούδια στην περιοδεία του 1972. Το Eclipse αρχικά ήταν instrumental και οι στίχοι του γράφτηκαν 8 ημέρες πριν βγουν περιοδεία.
4. Τρία συγκροτήματα έχουν διασκευάσει ολόκληρο το The Dark Side of the Moon κι το έχουν κυκλοφορήσει σε δίσκο! To πρώτο συγκρότημα είναι οι Flaming Lips στο άλμπουμ τους The Flaming Lips and Stardeath and White Dwarfs with Henry Rollins and Peaches Doing The Dark Side of the Moon (2009, το δεύτερο είναι το reggae συγκρότημα Easy Star All-Stars που κυκλοφόρησε το άλμπουμ Dub Side of the Moon(2003) και το τρίτο οι Dream Theater που κυκλοφόρησαν το 2006 το διπλό Dark Side of the Moon από τη δική τους δισκογραφική εταιρεία Ytsejam Records και μάλιστα διπλό αφού στο δεύτερο cd/βινύλιο υπάρχουν κι άλλα τραγούδια των Pink Floyd!
5. Μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ, τα μέλη του συγκροτήματος παραδέχτηκαν ότι η συμβολή του Alan Parsons (σ.σ. του… γνωστού) ήταν κάτι παραπάνω από ένας απλός μηχανικός ήχου, αφού βοήθησε σημαντικά και στην παραγωγή του άλμπουμ. Να σημειωθεί ότι την παραγωγή του The Dark Side of the Moon υπογράφουν τα 4 μέλη των Pink Floyd.
6. Το τελευταίο single που είχαν κυκλοφορήσει έως τότε ήταν το "Free Four" από το Obscured by Clouds (1972) ενώ το πετυχημένο εμπορικά ήταν το "See Emily Play" (1967). Η EMI επέλεξε να κυκλοφορήσει σαν single από το The Dark Side of the Moon το "Money" (Νο 13 Αμερική) που όμως απέτυχε εμπορικά στη Μ.Βρετανία!!! Η πραγματικότητα ήταν ότι το αμερικάνικο τμήμα της εταιρείας ήθελε να κυκλοφορήσει single γιατί ήξερε ότι μπορούσε και να το πουλήσει αλλά και να βοηθήσει ουσιαστικά τις πωλήσεις του άλμπουμ. Βέβαια τρόμαξαν όταν άκουσαν προσεκτικά τους στίχους του τραγουδιού και άκουσαν τη λέξη bullshit, αλλά με ένα καλό edit όλα διορθώνονται!!!!
7. Τα τραγούδια είχαν δουλευτεί πολλές φορές και άλλαζαν πριν καταλήξουν στην τελική μορφή που τα ξέρουμε. Το υπέροχο “Us and Them”, βασίστηκε πάνω στο “Violent Sequence” μια σύνθεση που προοριζόταν για το soundtrack της ταινίας Zabrinski Point, το Breathe προοριζόταν για το προσωπικό άλμπουμ του Roger Waters με τον Ron Geesin, The Body (1970) όπου όλα τα κομμάτια βασίζονται σε ήχους του ανθρώπινου σώματος(!), ενώ το Brain Damage, είχε μείνει έξω από το Meddle.
8. Σε μια έκδοση του cd υπήρξαν πολλοί αγοραστές που μετά το Eclipse άκουγαν στο βάθος το Tickert to Ride των Beatles! Το εργοστάσιο δεν το διέψευσε γιατί συμβαίνει σε επαναχρησιμοποιούμενες ταινίες να περαστεί κι η αρχική ηχογράφηση.
9. Το άλμπουμ ήταν υποψήφιο για βραβείο Grammy τα οποία δόθηκαν τον Μάρτιο του 1974 στο Hollywood Pappadium του Λος Άντζελες. Το The Dark Side of the Moon ήταν υποψήφιο στην κατηγορία Best Enginereed Album αλλά έχασε το βραβείο από τον Stevie Wonder και το άλμπουμ του Innervisions. Συμπτωματικά, τέσσερεις ημέρες μετά την κυκλοφορία του Innervisions o Stevie Wonder έπεσε θύμα τροχαίου κι έμεινε σε κώμα για 4 ημέρες με διάγνωση για Εγκεφαλική βλάβη (Brain Damage!)
10. Κι όμως αυτό το εξαιρετικό άλμπουμ ποτέ δεν πάτησε το Νο1 του βρετανικού chart αφού σταμάτησε στο Νο2, λόγω του Billion Dollar Babies. Αντίθετα στην Αμερική στις 17 Μαρτίου 1973 πήγε στο No1 του Billboard.
11. Πριν ακόμα η Clare Torry ηχογραφήσει τα φωνητικά της στο ‘The Great Gig in the Sky” το κομμάτι είχε τίτλο “The Moertality Sequence” κι είχε ένα μεγάλο σόλο πιάνο με ανάγνωση του άγγλου δημοσιογράφου Malcolm Muggeridge του βιβλίου Book of Ephesians. Σε μια πρόσφατη επανέκδοση του άλμπουμ με out takes ακούστηκαν συνομιλίες του αστροναύτη Eugene Cerman με το Houston λίγο πριν προσεδαφιστεί στη Σελήνη στις 14 Δεκεμβρίου 1972 πάντα με το σόλο πιάνο του Wright! Όλα αυτά ήταν δουλειά του Alan Parsons που το πέρναγε στο studio!
12. Είναι γνωστή η ιστορία με το t-shirt του Johnny Rotten που έγραφε I Hate Pink Floyd! (διαβάστε εδώ το Rock Incident 10 με την καταπληκτική ατάκα του Roger Waters σχετικά με το punk). Πάντως είναι ευκαιρία να αναφερθεί ότι το The Dark Side of the Moon και το Never Mind the Bullocks των Sex Pistols είχαν τον ίδιο sound mixer, τον Chris Thomas!!!
13. O σαξοφωνίστας Dick Parry (παίζει στα "Us and Them" και "Money") ήταν μέλος του συγκροτήματος Soul Committee όπου εκεί έπαιζε επίσης ο μετέπειτα roadie των Pink Floyd, Alan Styles ο οποίος εικονίζεται στο οπισθόφυλλο του Ummagumma. O Parry παλαιότερα έπαιζε στους Jokers Wild απ΄όπου πέρασε κι ο David Gilmour αλλά κι ο μπασίστας Rick Wills.
14. Αν και οι Pink Floyd χρησιμοποιούσαν από την αρχή τον τίτλο The Dark Side of the Moon, το 1972 το συγκρότημα των Medicine Head κυκλοφόρησε το τρίτο άλμπουμ της καριέρας τους με τίτλο…The Dark Side of the Moon. Οι Pink Floyd δεν απέρριψαν τον τίτλο αλλά περίμεναν έξη περίπου μήνες για να δουν αν το άλμπουμ κάνει επιτυχία. Βλέποντας ότι δεν πήγε καλά εμπορικά, κυκλοφόρησαν το δικό τους άλμπουμ με αυτόν τον τίτλο. Σύμφωνα με τον τραγουδιστή και κιθαρίστα των Medicine Head, John Fiddler υπήρχε τραγούδι με αυτό το όνομα όμως δεν το είχαν συμπεριλάβει στο δίσκο(!) που τελικά το συμπεριέλαβαν στη συλλογή τους Don't Stop The Dance (2005).
15. Από ένα άλμπουμ σαν το The Dark Side of the Moon δεν ήταν δυνατόν να απουσιάζει ο αστικός μύθος. Έτσι παλαιότερα κυκλοφόρησε έντονα ο μύθος ότι να ακούς ταυτόχρονα το συγκεκριμένο άλμπουμ και βλέπεις την ταινία ο Μάγος του Oz (με έναρξη ταινίας μετά το τρίτο βρυχηθμό του λιονταριού της MGM!), μουσική και ταινία ταιριάζουν απόλυτα. Το ίδιο συμβαίνει και με το The Wall και την ταινία Wall-e. Δείτε εδώ το συγχρονισμό! Τώρα θα μου πείτε ποιος κάθεται και τα ψάχνει; Την ίδια απορία έχω κι εγώ!
16. Το γέλιο που ακούγεται στα τραγούδια Speak to me και Brain Damage είναι του road manager του συγκροτήματος, Peter Watts ο οποίος εικονίζεται και στο οπισθόφυλλο του Umagumma. O Κος Watts είναι πατέρας της ηθοποιού Naomi Watts που έχει παίξει στις ταινίες King King, Ned Kelly, Rabbits, Stay, J. Edgar, Demolition κ.α.
17. Το The Dark Side of the Moon είναι ένα από τα πιο πετυχημένα εμπορικά και ποιοτικά άλμπουμ όλων των εποχών, μαζί με το Back in Black των AC/DC και το Thriller του Michael Jackson. Στο επίσημο αμερικάνικο chart των άλμπουμ όπως αυτό παρουσιάζεται στο Billboard το άλμπουμ ετκός του ότι πήγε Νο1 στην Αμερική, έμεινε στο Top 200 (δηλαδή στους 200 καλύτερους εμπορικά δίσκους κάθε εβδομάδας) για 741 εβδομάδες. Κι αυτό συνέβη από την ημέρα που κυκλοφόρησε έως το 1988. FΤότε άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού των πωλήσεων και έπεσε από τα πρώτα 200 για να επανέλθει το 2009 έχοντας συμπληρώσει 900 εβδομάδες στα πρώτα 200 κι ακόμα …μετράει! Οι συνολικές παγκόσμιες πωλήσεις του υπολογίζονται στα 45.000.000 αντίτυπα!
18. Όπως διαβάσατε πιο πάνω, μηχανικός ήχου στο άλμπουμ ήταν ο Alan Parsons, ο οποίος είχε εργαστεί στο άλμπουμ των Beatles, Abbey Road και των Hollies, He ain’t heavy he is my brother. O Parsons ηχογράφησε τα ρολόγια που ακούγονται στην εισαγωγή του Time πηγαίνοντας σε ένα κατάστημα με αντίκες κοντά στην Abbey Road. Ο Parsons έκανε παραγωγή και στα πρώτα 2 άλμπουμ της Kate Bush, την οποία συνέστησε στην EMI o David Gilmour.
19. Από τα λίγα πράγματα που θυμάμαι από το σχολείο είναι ότι το φεγγάρι δεν έχει φωτεινή και σκοτεινή πλευρά, αφού δεν παράγει φως παρά δέχεται το φως του ήλιου. Επειδή η γη «βλέπει» διαρκώς την ίδια πλευρά του, η οποία φωτίζεται από τον ήλιο, θεωρούμε ότι η άλλη είναι σκοτεινή. Στην ουσία ολόκληρο το φεγγάρι είναι σκοτεινό. Επίσης στην πρώτη έκδοση του βινυλίου που κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα στο εξώφυλλο το φως διέρχεται μέσα από ένα πρίσμα κι αναλύεται σε 6 χρώματα (κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, μπλε και μωβ). Στο οπισθόφυλλο απεικονίζεται μια λανθασμένη απόκλιση του φωτός αφού το φάσμα έπρεπε κανονικά να διαχέεται κι όχι να συρρικνώνεται!
20. Η τεράστια επιτυχία του άλμπουμ οδήγησε το συγκρότημα σε διαρκή περιοδεία. Ήταν τέτοια η επιτυχία του που το γαλλικό Roland Petit Ballet δημιούργησε χορογραφία βασισμένη στα τραγούδια του άλμπουμ! Μετά την μεγάλη εμπορική επιτυχία του, τα μέλη του συγκροτήματος χρηματοδότησαν την, τότε, καινούργια ταινία των Monty Python που τιτλοφορήθηκε Monty Python and the Holy Grail (1975). Ο προϋπολογισμός της ταινίας ήταν £200,000 και τα χρήματα συγκεντρώθηκαν από 10 επενδυτές, ο κάθε ένας έδωσε από £20.000. Μεταξύ των 10 ήταν κι οι Pink Floyd καθώς και οι Led Zeppelin και Genesis!!!
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
3/6/18
Εξαιρετικό άρθρο, με δυσεύρετες και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες πληροφορίες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα συμπληρώσω μόνο δυο πραγματάκια στην 20η λεπτομέρεια, που είναι όντως η καλύτερη:
1. Ο Roland Petit χορογράφησε το δίσκο μετά από προτροπή της μικρής του κόρης. Το έργο αυτό έχει παρουσιαστεί και στην Αθήνα (Badminton), to 2010 αν δεν κάνω λάθος.
2. Ο βασικό ςχρηματοδότης του Life of Brian υπήρξε ο George Harrison, ο οποίος έχει μάλιστα και μια cameo εμφάνιση στο φιλμ, υποδυόμενος τον κ. Παπαδόπουλο (!!!), ιδιοκτήτη του όρους, όπου έγινε η περίφημη "επί του όρους ομιλία"!