ΕΠΕΣΕ Η ΑΥΛΑΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΑΡΡΥ ΚΛΥΝΝ

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών ο Βασίλης Τριανταφυλλίδης. ή καλύτερα ο Χάρρυ Κλυνν όπως τον ξέραμε όλοι μας. Γεννημένος στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης από φτωχή οικογένεια Πόντιων προσφύγων, τον Νίκο και την Κυριακή Τρανταφυλλίδη, γρήγορα, στην τρυφερή ηλικία των 5 ετών αναγκάστηκε να δουλέψει! Παράλληλα φοιτούσε στο Δημοτικό Σχολείο και στο Γυμνάσιο Kαλαμαριάς και αργότερα στο Πέμπτο Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης. Η συμμετοχή του σε μια βραδιά ταλέντων του Γιώργου Οικονομίδη αλλάζει τη ζωή του, καθώς, εκτός από το πρώτο βραβείο, ο Οικονομίδη του πρότεινε τον ακολουθήσει στην Αθήνα. Λίγο αργότερα ξενιτεύεται στην Αμερική και Καναδά, σε κέντρα που διασκέδαζαν οι έλληνες, όπως καφεθέατρα ως stand up comedian (νέο τότε είδος, που μετέπειτα το εισήγαγε στην Ελλάδα), ως ηθοποιός σε underground παραστάσεις και παράλληλα ως συγγραφέας σατιρικών κειμένων. Συνεργάζεται επίσης για πολλά χρόνια με το περιοδικό «Playboy», την εφημερίδα «Daily Worker», το «Village» και το «On the double». Στο Σικάγο παντρεύεται τη γυναίκα του, Χαρίκλεια και εκεί αποκτά το πρώτο από τα 3 του παιδιά, τον Νίκο τον οποίο έχασε από καρκίνο τον Ιούνιο του 2016. Η απώλεια του Νίκου, επέφερε καίριο χτύπημα στην ήδη κλονισμένη υγεία του.
Με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς (Ο Χάρρυ Κλυνν είναι στη μέση της φωτογραφίας)
Την περίοδο αυτή του προτάθηκε να παίξει και στη γνωστή ταινία «Καμπαρέ», την οποία προσφορά τελικά δεν δέχτηκε. Αργότερα στο Μόντρεαλ απέκτησε τον δεύτερο του γιο Αποστόλη, ενώ η κόρη του Κορίνα γεννήθηκε στην Αθήνα.
Γυρίζει στην Ελλάδα το χειμώνα του 1974 και πρωτοεμφανίζεται στις μπουάτ της Πλάκας, στον «Aιγόκερω» και μετά στο «Zυγό» και τη «Διαγώνιο». Ύστερα δούλεψε στα νυχτερινά κέντρα «Διογένης», «Δειλινά» και «Στορκ». Άρχισε να γίνεται ευρύτερα γνωστός με την κυκλοφορία του πρώτου του δίσκου «Για δέσιμο», που κυκλοφόρησε από τη δισκογραφική εταιρεία Columbia το φθινόπωρο του 1978. Αυτός και οι υπόλοιποι δίσκοι του κρατάνε για χρόνια τις πρώτες θέσεις στα δισκογραφικά charts και οι ταινίες του σπάνε όλα τα ρεκόρ των εισιτηρίων, ενώ όλοι οι σατυρικοί δίσκοι του ξεπερνούν τις 50.000 αντίτυπα αλλά και τις 100.000(!) νούμερο πολύ μεγάλο για την ελληνική αγορά.
Με το χαρακτήρα του "Τραμπάκουλα" (από το του ρόλο σε τηλεοπτικά σατυρικά σκετς και τηλεταινίες), ο Χάρρυ Κλυνν γίνεται ο πιο γνωστός κωμικός, τραγουδιστής, σκηνοθέτης --αλλά και λιγότερο γνωστός ως ζωγράφος και ποιητής. Υπήρξε μια ιδιαίτερα πολυσχιδής προσωπικότητα στον καλλιτεχνικό αλλά και στον κοινωνικό και πολιτικό χώρο. 
 
Οι εμφανίσεις του στην τηλεόραση του χαρίζουν τον τίτλο του εμπορικότερου καλλιτέχνη της χιλιετίας σύμφωνα με την AGB και οι παραστάσεις του στα θέατρα Ορφέας, Άλσος, Δελφινάριο και Μινώα κ.α. καταρρίπτουν κάθε προηγούμενο εισπρακτικό ρεκόρ. Έχει συμμετάσχει μόνο σε 2 ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου («Γάμος αλά Ελληνικά» και «Τα 201 Καναρίνια») κι άλλες 6 από την ημέρα που επέστρεψε στην Ελλάδα. Τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση ήταν στην ταινία του γιού του Νίκου,  Ράδιο Μόσχα(1995). Το 1980 ανέλαβε πρόεδρος της αγαπημένης του ποδοσφαιρικής ομάδας, τον "Απόλλωνα Καλαμαριάς" (ανέλαβε το 1988 πρόεδρος της ΕΠΑΕ), όπου τήρησε ιδιαίτερα μαχητική στάση συγκρουόμενος με την πολιτεία. Το 1998 παρουσιάζεται η πρώτη του ζωγραφική έκθεση στον «Εικαστικό Κύκλο». Από το 2006 μένει μόνιμα στη γενέτειρά του Καλαμαριά, γράφει βιβλία (κυκλοφορούν 12 βιβλία του), παίζει θέατρο, ζωγραφίζει (8 ατομικές εκθέσεις) και ηγείται της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Καλαμαριάς. Αρθρογραφούσε από το 1999 διατηρούσε προσωπική σελίδα στο διαδίκτυο - το http://harryklynn.blogspot.gr/ για πολιτικά κυρίως ζητήματα, ενώ η τελευταία του (7η) ποιητική συλλογή κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Γαβριηλίδης", με τίτλο "Εμφύλιος λόγος". Τον Χάρρυ Κλυνν δεν θα τον θυμόμαστε μόνο για το ρόλο του σαν "Τραμπακουλα", τα αστεία του και την καυστική του σάτυρα, αλλά γιατί ανανέωσε την ελληνική κωμωδία και γιατί ήταν πιστός στις  ποντιακές αρχές του τις οποίες στιγμή δεν έπαψε να προβάλλει.

 
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Θα είσαι για πάντα κορυφαίος...ο πρώτος μεταξύ πρώτων, αξεπέραστος. Σε ευχαριστώ για όλα..αναπαύσου εν ειρήνη,να συναντηθείς με τον γιο σου τον αετό εκεί ψηλά..εμείς θα σε θυμόμαστε από τις δουλειές σου,με τις οποίες τόσο απλόχερα μας χάρισες πνευματώδες,αιχμηρό και πρωτοποριακό χιούμορ και δράμα.
    ΑΘΑΝΑΤΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή