MUPPET SHOW SUPERSTAR!

Η πιο πετυχημένη τηλεοπτική σειρά με κούκλες (όχι με καρτούν) είναι το περίφημο The Muppet Show που προβλήθηκε και στη χώρα μας τη δεκαετία του 80 από την ΕΡΤ. Η σειρά βασίστηκε στην ιδέα και δημιουργία του Jim Henson και προβλήθηκε με τεράστια επιτυχία σε όλο τον κόσμο. Βασικός ήρωας ο βάτραχος Kermit και ισάξιοι συμπρωταγωνιστές του, η Miss Piggy, ο αρκούδος Fozzy, o ανεκδιήγητος σουηδός μάγειρας (ανάθεμα τη σουηδική κουζίνα), οι κλασικοί δύο γέροι, ο Dr Bunsen Honeydew, o Gonzo κι άλλοι. Οι παραγωγοί της σειράς για να δυναμώσουν το ενδιαφέρον του κοινού αλλά και να περάσουν και σε ένα άλλο κοινό  σκέφτηκαν να προσκαλέσουν σε μια σειρά εκπομπών γνωστούς καλλιτέχνες σαν guest star. Καλλιτέχνες απ’ όλα τα είδη μουσικής κι όλοι πετυχημένοι και σχεδόν σε όλους υπήρχε συμμετοχή στο τραγούδι κάποιου ήρωα των muppet, συνήθως του Kermit ή της Miss Piggy. Εξ’ άλλου αυτή η ιδιαιτερότητα της συμμετοχής των Muppet με τις χαρακτηριστικές φωνές στα τραγούδια έδιναν στο show ένα καλύτερο και γλυκύτερο τόνο.  Αυτή την ιδέα, να προσκαλέσουν δηλαδή καλλιτέχνες σαν guest star, την χρησιμοποίησαν πολλές άλλες σειρές όπως το Miami Vice και πάντα με επιτυχία. Στο σημερινό άρθρο ο Αλέξανδρος Ριχάρδος καταγράφει όλους τους καλλιτέχνες που εμφανίστηκαν στο Muppet Show και παραθέτει όσα video είναι διαθέσιμα. Να σημειώσουμε ότι στο εξωτερικό η σειρά ξεκίνησε να προβάλλεται το 1976 κι ο δημιουργός της Jim Henson ήταν δημιουργός κι άλλης μίας πολύ πετυχημένης τηλεοπτικής σειράς, του Sesame Street. Ακολουθούν τα ονόματα των καλλιτεχνών με αλφαβητική σειρά.

Joan Baez
Ποιος θα περίμενε ότι η μεγάλη αμερικανίδα τραγουδίστρια θα εμφανιζόταν μαζί με μια παρέα αρουραίων (!!!) όπου όλοι μαζί (σ.σ. κι οι αρουραίοι) τραγούδησαν το "Will the Circle Be Unbroken". Οι αρουραίοι προσπάθησαν να πείσουν την Baez να γίνει μέλος τους, ευτυχώς με αρνητικά αποτελέσματα κι η εμφάνισή της έκλεισε με το "The Night They Drove Old Dixie Down".

Johnny Cash
Ο Johnny Cash είχε και στη σειρά 'Sesame Street' και μπορεί να θεωρηθεί βετεράνος της σειράς. Η εμφάνισή του έγινε το 1981 και τραγούδισε τα "Riders in the Sky," "Dirty Old Egg Sucking Dog" και "Orange Blossom Special/Jackson," με την Miss Piggy να τραγουδάει τα μέρη της γυναίκας του June Carter Cash.
Paul McCartney
Ένας Beatle στα Muppet.  O Paul McCartney έκλεισε το επεισόδιο ερμηνεύοντας το "Hey Jude".
Judy Collins
Άγνωστη στην Ελλάδα σπουδαία Αμερικανίδα τραγουδίστρια ερμήνευσε  τα  "Leatherwing Bat",  "I Know an Old Lady" και "Send in the Clowns".

Alice Cooper
Aν και η φιλοσοφία των Muppets ήταν η “ οικογένεια»  και απέφευγαν περίεργους καλλιτέχνες ο Alice Cooper βρήκε θέση στο πρόγραμμα κι εμφανίστηκε σε επεισόδιο που έπαιξε κατά τη διάρκεια του Halloween το 1978. Ο  Kermit τον παρουσίασε σαν ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του κόσμου αλλά αρκετά τρομακτικό (!) όπου ερμήνευσε τα "Welcome to My Nightmare",  "You and Me" για να κλείσει την εμφάνισή του με το "School's Out" με διάφορα τέρατα κούκλες να τον συνοδεύουν.

John Denver
Ο country folk τραγουδιστής κι αγαπητός στη μέση αμερικάνικη οικογένεια εμφανίστηκε σε επεισόδιο όπου τραγούδησε σε ένα ranch στα γενέθλια του Kermit.  Τα τραγούδια που ερμήνευσε ήταν τα "Grandma's Feather Bed" και "Garden Song".
Jimmy Fallon
Εμφανίστηκε το 2014 όταν τελείωσε η εκπομπή του 'Late Night' και ξεκίνησε το 'The Tonight Show' (σ.σ. αντιγραφές των εκπομπών του βλέπουμε και στην ελληνική τηλεόραση). Ο Fallon έπαιξε το 'The Weight' των Band και μαζί του ήταν ο Dr. Teeth και οι Electric Mayhem.

Dave Grohl
Η εμφάνιση του David Ghrol έγινε το 2011 σε μια drum battle με τον Animal και αργότερα σε ειδική εκπομπή εμφανίστηκε στην ώρα της Miss Piggy όπου είχε εκπομπή τύπου 'Up Late With Miss Piggy'.
Arlo Guthrie
Εμφανίστηκε στη Χριστουγεννιάτικη του 1979 με τον Σουηδό Chef  και μαγείρεψε ανεπιτυχώς μαζί του (σ.σ. ενώ ο σουηδός μάγειρας μαγείρευε πετυχημένα!) . Ο Guthrie τραγούδησε τα "Grocery Blues", "Get Along Little Dogies" και το "Sailing Down the Golden River".

Debbie Harry
Λίγο μετά την πρώτη διάλυση των Blondie, τον Φεβρουάριο του 1981 εμφανίστηκε η μεγάλη Debbie Harry  όπου τραγούδησε τα "One Way or Another", "The Rainbow Connection" και "Call Me".
Don Henley
Ο ντράμερ/τραγουδιστής των Eagles, Don Henley τραγούδησε με τον Kermit  το "Bein' Green" που έχει συμπεριληφθεί και στο άλμπουμ 'Kermit Unpigged'.



Joan Jett
Η Joan Jett τραγούδησε το "Bad Reputation" με την Miss Piggy και δεκάδες κούκλες να την περιστοιχίζουν.

Elton John
Ο μεγάλος αγαπημένος της μέσης αμερικάνικης οικογένειας είναι ένα από τα μεγάλα ονόματα που εμφανίστηκε στη σειρά. . Τραγούδησε 4 επιτυχίες του με πρώτο το "Crocodile Rock"  με τη συνοδεία των Teeth and Electric Mayhem και χορωδία κροκοδείλων!  Επίσης τραγούδησε τα "Bennie and the Jets," "Goodbye Yellow Brick Road" και "Don't Go Breaking My Heart." Το επεισόδιο προβλήθηκε τον Φεβρουαρίου του 1978 και τα Muppets τον ρώτησαν γιατί ντύνεται σαν κλεμμένο αυτοκίνητο (!!!).
Kris Kristofferson και Rita Coollidge
Τη εποχή που εμφανίστηκαν ήταν ζευγάρι με τον γόη Kris Kristofferson να κάνει την Miss Piggy να κάνει …όνειρα και να τραγουδούν το "Help Me Make It Through the Night».  Η Rita Coollidge ερμήνευσε το "We're All Alone" και το ζευγάρι μαζί είπαν "Song I'd Like to Sing"  με όλα τα Muppets να τους συνοδεύουν.
Loretta Lynn
Η country τραγουδίστρια ερμήνευσε τα "You're Lookin' at Country", "Oh, Lonesome Me" και "One's on the Way".

Willie Nelson
Η Miss Piggy σπάει το πόδι της και πάει στο νοσοκομείο όπου την επισκέπτεται ο Nelson όπου της τραγουδάει το "On the Road Again" με τη συνοδεία του Dr. Teeth and the Electric Mayhem.

Kenny Rogers
Εμφανίστηκε τον Οκτώβριο του 1979 σε ένα επεισόδιο όπου μπλέκουν κι Άραβες πολυεκατομμυριούχοι. Ο Rogers κερδίζει κουπόνια για δωρεάν βενζίνη(!! Είναι η εποχή της πρώτης πετρελαϊκής κρίσης) και τραγουδάει τα "The Gambler" και "Love Lifted Me".

Paul Simon
Εδώ πήγαν άλλοι κι άλλοι δεν θα πήγαινε ο Paul Simon'; Ο Gonzo επηρεασμένος από τις μελωδίες και τα τραγούδια του Paul Simon θέλει να γίνει τραγουδιστής  για να λυτρώνεται οι τηλεθεατές με τον Simon να τραγουδά τα Simon "Scarborough Fair," "Loves Me Like a Rock" και "Long, Long Day".

Linda Ronstadt
Ο όμορφη Linda Ronstadt τραγούδησε με την ανταγωνίστρια της (!) Miss Piggy ta "I've Got a Crush on You" (το αφιέρωσε στον Kermit), "The Shoop Shoop Song (It's in His Kiss)" και "Blue Bayou."
Ringo Starr and Joe Walsh
Μετά τον Paul McCartney ακόμα ένας Beatle στα Muppet αυτή τη φορά με τον πρώην κιθαρίστα των James Gang και Eagles, Joe Walsh. 

Ozzy Osbourne
Βοήθεια ο Ozzy. Μετά την εμφάνιση του Alice Cooper το 1978 ο Ozzy Osbourne εμφανίστηκε το 1994 και τραγούδησε το "Born to Be Wild" με την Miss Piggy που υπάρχει και στο άλμπουμ 'Kermit Unpigged'.

Prince
Ο Michael Jackson δεν πήγε αλλά πήγε ο  Prince σε επεισόδιο που προβλήθηκε το 1997,την  εποχή που είχε αλλάξει το όνομά του όπου τραγούδησε τα "Starfish and Coffee", "She Gave Her Angels" και "Let's Go Crazy."


Jack White
Ο Jack White βοηθάει τον Kermit να τα ξαναφτιάξει με την Miss Piggy τραγουδώντας μαζί του το "You Are the Sunshine of My Life" του Stevie Wonder!

THE MUPPET SHOW DISCOGRAPHIE
Δέκα πέντε άλμπουμ έχουν κυκλοφορήσει τα Muppets συμπεριλαμβανομένου του Kermit Unpigged που παρουσιάζεται ξεχωριστά. Το πρώτο άλμπουμ τους κυκλοφόρησε το 1968 με τίτλο The Muppet Show και πήγε στο Νο1 του βρετανικού chart. Δεν συμμετέχει κανένας γνωστός καλλιτέχνης παρά μόνο οι φωνές των ηρώων σε κωμικούς διαλόγους . Την ίδια χρονιά κέρδισε το βραβείο Grammy για μουσική για παιδιά (και μεγάλους).  Το Muppet Show 2 γνώρισε επίσης πολύ μεγάλη επιτυχία κι είναι το πρώτο άλμπουμ της σειράς όπου συμμετέχουν καλλιτέχνες όπως ο Peter Sellers και η Bernadette Peters.

Το 1994 κυκλοφόρησε το άλμπουμ Kermit Unpigged που περιείχε τόσο μουσική όσο και χιουμοριστικούς διαλόγους από τους ήρωες της σειράς. Ο τίτλος; Είναι παρωδία της πετυχημένης σειράς δίσκων αλλά και προγράμματος, ΜTV Unplugged που εκείνη την εποχή σάρωνε! Εκτός των Muppets στο άλμπουμ συμμετέχουν η Lind Ronstadt, Jimmy Buffett, Vince Geil και Ozzy Osbourne με τον οποίον η Miss Piggy τραγουδάει το θεοκλάσικο Born to be wild το οποίο ακούστηκε πολύ λίγο σε σχέση με την καλή και χιουμοριστική εκτέλεση που έκαναν και δεν μπήκε σε καμία συλλογή του Ozzy ούτε καν στο box set Prince of Darkness!

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ Mah Nà Mah Nà



Το τραγούδι που είναι το σήμα των Muppets είναι το Mah Nà Mah Nà, σύνθεση του Pierro Umilani και ακούστηκε για πρώτη φορά στην ιταλική ταινία Sweden: Heaven and Hell (Svezia, inferno e paradiso). Το τραγούδι δεν έγινε επιτυχία παρά μόνο όταν ακούστηκε στο Muppet Show αλλά και στο Benny Hill Show.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Εξαιρετική ιδέα! Εκείνη την εποχή μάλιστα, ίσως το Muppet Show να ήταν η μόνη μας ευκαιρία να δούμε αυτούς τους μεγάλους καλλιτέχνες!
    Δεν ήταν όμως μόνο οι εμφανίσεις των ίδιων των καλλιτεχνών. Υπήρχαν και καταπληκτικές διασκευές, π.χ.:
    https://www.youtube.com/watch?v=jVN_s40cKtc

    ΑπάντησηΔιαγραφή