ΠΩΣ ΕΠΕΛΕΞΑΝ ΟΙ LED ZEPPELIN ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ ΤΟΥ LED ZEPPELIN IV

Τον Νοέμβριο του 1971 κυκλοφόρησε ένα από τα καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών. Το τέταρτο άλμπουμ των Led Zeppelin, γνωστό και σαν Untitled album, 4 Symbols αλλά και σαν Led Zeppelin IV όπως το ξέρουμε και το αποκαλούμε όλοι.
Το τι έχει προσφέρει στη μουσική το συγκεκριμένο άλμπουμ των 37.000.000 αντιτύπων μόνο στην Αμερική, είναι γνωστό. Στο παρόν άρθρο θα διαβάσετε την ιστορία του εξώφυλλου, γιατί το άλμπουμ δεν έχει τίτλο αλλά και πως τα 4 μέλη του συγκροτήματος επέλεξαν και γιατί τα σύμβολα τους.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ
Με υπόκρουση των “Black Dog” και “Going to California” ξεκινώ να γράφω την ιστορία του εξώφυλλο που εξ ολοκλήρου βασίστηκε στις ιδέες του Jimmy Page! 
Η εικόνα του γέρου που μεταφέρει ξύλα στην πλάτη είναι από έναν πίνακα ζωγραφικής του 19ου αιώνα που είδαν οι Plant/Plant σε μια επίσκεψή τους σε ένα παλαιοπωλείο στο Reading. Η περιοχή που φαίνεται στο βάθος είναι το Eve Hill στο Duddley και το πάντρεμα του καινούργιου ουρανοξύστη με τον γέροντα που κουβαλάει ξύλα, του  άρεσε πολύ. Σημειωτέον ότι σήμερα ο ουρανοξύστης αλλά κι όλη η περιοχή έχει απαλλοτριωθεί!  Η εικόνα του γέρου που μεταφέρει ξύλα στην πλάτη είναι από έναν πίνακα ζωγραφικής του 19ου αιώνα που είδαν οι Plant/Plant σε μια επίσκεψή τους σε ένα παλαιοπωλείο στο Reading.  Έγιναν κάποιες προσπάθειες να ταυτοποιηθεί ο γέροντας της φωτογραφίας αλλά καμία προσπάθεια δεν είχε σοβαρή βάση. Τo μυστήριο(!) λύθηκε από τον Brian Edwards, Ερευνητή στο Περιφερειακό Κέντρο Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αγγλίας, ο οποίος, ως οπαδός των Led Zeppelin, είδε την εικόνα κατά τη διάρκεια έρευνας για μια επερχόμενη έκθεση στο Μουσείο Wiltshire στο Devizes και την αναγνώρισε! Ο άνθρωπος πίσω από την κάμερα ήταν ο δάσκαλος φωτογραφίας Ernest Howard Farmer (1856-1944), ενώ η σκυμμένη φιγούρα είναι πιθανό να είναι ο Lot Long – επίσης γνωστός ως Lot Longyear – ένας τεχνίτης που εγκαθιστά παραδοσιακή αχυρένια στέγη (σ.σ. στα αγγλικά Thatcher), από τη μικρή πόλη Mere στο νοτιοδυτικό Wiltshire. Ο Λωτ γεννήθηκε το 1823 και πέθανε το 1893. Η φωτογραφία του Farmer θα συμπεριληφθεί σε μια έκθεση, Wiltshire Thatcher: a Photographic Journey through Victorian Wessex, η οποία έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Wiltshire την άνοιξη του 2024.
Η ζωγραφιά στο εσώφυλλο με τον γέροντα να είναι ανεβασμένος σε ένα βουνό και να κρατά ένα φανάρι ήταν επίσης ιδέα του Page. Αναπαραστά τη φιγούρα του Hermit (ερημίτη) στα χαρτιά ταρώ που συμβολίζει την αυτοπεποίθηση και τη σοφία και το σχέδιο ανήκει στο φίλο του Page, Barrington Colby, όπως και το lettering στο εσώφυλλο του δίσκου (στην ελληνική αγορά κυκλοφόρησε με διπλό εξώφυλλο αλλά χωρίς εσώφυλλο).  Βέβαια στις εκδόσεις που ήλθαν εισαγωγής κατά περιόδους, το εσώφυλλο υπήρχε. Αργότερα ο Page διατήρησε τη φιγούρα και στην ταινία The Song remains the Same.
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΙΤΛΟΣ ΣΤΟ ΑΛΜΠΟΥΜ
Ο Page ήταν δυσαρεστημένος με τις κριτικές που είχε λάβει το Led Zeppelin ΙΙΙ και σκέφτηκε το επόμενο άλμπουμ τους να είναι…ανώνυμο! Έτσι στη διάρκεια του χρόνου απέκτησε διάφορα ονόματα με επικρατέστερο το Led Zeppelin IV αφού ήταν το τέταρτο άλμπουμ της καριέρας τους. Όμως οι τίτλοι έγιναν περισσότεροι από τους δημοσιογράφους που το ονόμασαν Untitled Album, Zozo (από το σύμβολο του Page που θα διαβάσετε πιο κάτω) και Four Symbols Album.
"Αποφασίσαμε να μην έχουμε όνομα συγκροτήματος αλλά και τίτλο στο εξώφυλλο του καινούργιου άλμπουμ» δήλωσε τότε ο Page "γιατί ονόματα και τίτλοι δεν σημαίνουν τίποτε απολύτως»! Δεν είπε -ευτυχώς- ότι η αρχική ιδέα του ήταν το εξώφυλλο/εσώφυλλο να μην έχει απολύτως ΚΑΜΙΑ πληροφορία, παρά μόνο τους τίτλους των τραγουδιών! Ευτυχώς πείστηκε ότι αυτό θα ήταν αυτοκτονία κι έτσι μεταπείστηκε το εσώφυλλο να έχει τους στίχους του Stairway to Heaven , τα τραγούδια και τα 4 σύμβολα. Κι όλα αυτά γιατί είχε πικραθεί από τις αρνητικές κριτικές των δημοσιογράφων για το προηγούμενο άλμπουμ τους. Φυσικά όταν στην Atlantic Records έμαθαν την απόφασή του να μην έχει τίτλο και όνομα συγκροτήματος στο εξώφυλλο, έγιναν έξω φρενών. Πως είναι δυνατόν ένας δίσκος να τον προσεγγίσει το αγοραστικό κοινό και να πουλήσει και, όταν δεν υπάρχει καμία πληροφορία στο εξώφυλλο; Το…κακό το είχαν ξεκινήσει οι Beatles το 1967 με το White Album (σ.σ. αργότερα κυκλοφόρησε με όνομα αλλά και τίτλο) και το συνέχισαν οι Beatles με το Abbey Road (1969) και ακολούθησαν οι Canned Heat – Future Blues (1970), οι Pink Floyd με δύο άλμπουμ, τα Atom Heart Mother (1970) και Meddle (1971), οι Derek and the Dominos με το Layla and Other assorted Stories (1970),  ο Bob Dylan - New Morining (1970) και πάρα πολλοί άλλοι. Το 2010 όταν ο Page ρωτήθηκε από τους The Times δήλωσε ότι το κάναμε επειδή "είχαμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας". Η Atlantic Rec τους είπε ότι δεν πρόκειται κυκλοφορήσει το δίσκο χωρίς τίτλο και όνομα καλλιτέχνη κι οι Led Zeppelin απάντησαν ότι δεν θα τους δώσουν τα tapes!!!!! Τελικά η εταιρεία υποχώρησε και η συνέχεια  είναι γνωστή.
Το εξώφυλλο σε όλο το άνοιγμά του με την περιοχή του Eve Hill.
Και πάλι ο Page ήταν αυτός που είχε την ιδέα των 4 συμβόλων, ένα για κάθε μέλος. «Αρχικά ήθελα να επιλέξω μόνο ένα σύμβολο για το άλμπουμ, αλλά επειδή  ήταν το τέταρτο άλμπουμ μας κι είμαστε τέσσερεις κατέλήξα στην απόφαση ένα σύμβολο για κάθε μέλος» δήλωσε αργότερα ο  Page. «Σχεδίασα το δικό μου κι τους έδωσα το βιβλίο του Rudolph Koch, Book of Signs να διαλέξουν» .
Το σύμβολο του Page ήταν το Zozo που ποτέ δεν δημοσιοποίησε τι σημαίνει, αλλά όσοι ασχολούνται με αυτού του είδους τη γραφή γνωρίζουν ότι προέρχεται από το 1557 και συμβολίζει τον Κρόνο. Συναντάται ακόμα και με την ονομασία "ZoSo" και σύμφωνα με τον ίδιο, δεν σημαίνει τίποτε! Όμως είναι γνωστό ότι ο σπουδαίος κιθαρίστας είχε μυηθεί στη διδασκαλία του Aleister Crowley και γνώριζε όλους τους συμβολισμούς του και το συγκεκριμένο είναι σύμβολο μαγείας, Τα πρώτα τρία γράμματα της λέξης δηλ."Zos" μεταφράζονται σαν 'Zos vel Thanatos'!
Το σύμβολο του Robert Plant ήταν το φτερό μέσα σε ένα κύκλο. Γενικά το φτερό σαν σύμβολο συναντάται σε όλες τις φιλοσοφίες αυτού του είδους και στους ινδιάνους δηλώνει αυτόν που έχει δύναμη και υπομονή. Το επέλεξα γιατί μου αρέσουν οι ειλικρινείς κι ευθείς άνθρωποι» δήλωσε αργότερα ο Plant.
O μπασίστας John Paul Jones εξέφρασε την ενόχλησή του για τον τρόπο που αυτός κι ο John Bonham επέλεξαν το σύμβολό τους.
«Ο Page μας έδωσε το βιβλίο του Rudolph Koch και μας είπε να διαλέξουμε όποιο σύμβολο θέλουμε. Αργότερα μάθαμε ότι αυτός κι ο  Plant είχαν σχεδιάσει τα δικά τους σύμβολα». Το δικό του σύμβολο αντιπροσωπεύει τον άνθρωπο που μπορείς να εμπιστευθείς. O Bonham δεν ήταν απόλυτα σύμφωνος με την όλη διαδικασία και τελικά επέλεξε τους τρεις εφαπτόμενους κύκλους που αντιπροσωπεύουν τον άνδρα, τη γυναίκα και το παιδί. Συμπωματικά το ίδιο σύμβολο χρησιμοποιείται από την μπύρα Ballantine, όπως κι από το χαμένο πολιτισμό των MU!
Η ετικέτα της μπύρας Ballantine με τους τρεις κύκλους

Τα σύμβολα έγιναν συνώνυμα με το συγκρότημα αλλά και τους ίδιους. Οι Page/Plant τα χρησιμοποίησαν στην περιοδεία που έκαναν το 1995/6, ενώ ο Jones το εμφάνισε στο εξώφυλλο του προσωπικού του άλμπουμ Zooma (1999).
Όμως κι η προσκελημμένη του Robert Plant, Sandy Denny, τραγουδίστρια του folk συγκροτήματος των Fairport Convention που τραγουδάει μαζί του το "The Battle of Evermore" έχει κι αυτή το δικό της σύμβολο που είναι τα τρία ίσια τρίγωνα. 
 
Σχεδόν αμέσως τα σύμβολα έγιναν συνώνυμα με το συγκρότημα και τα χρησιμοποιήσαν και στις προσωπικές δουλειές τους.
Τέλος, λίγες εβδομάδες πριν την κυκλοφορία του άλμπουμ, άαρχισαν να εμφανίζονται διαφημίσεις με τα 4 σύμβολα για να καταλήξουν στην εμφάνσιη ητου εξώφυλλου και στη γενική διαφήμιση.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
2/2/18/

Γράψτε στην Αναζήτηση, πάνω δεξά στην πρώτη σελίδα Led Zeppelin και θα εμφανιστούν όλα τα σχετικά άρθρα.

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου