ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ RAMONES, ΤΟΥΣ BLONDIE ΚΑΙ ΤΟΥΣ TELEVISION ΗΤΑΝ ΟΙ NEW YORK DOLLS

Στο σημερινό “Ποιος θυμάται” θα ανατρέξουμε στην ιστορία των νεουρκέζων New York Dolls που δικαιολογημένα χαρακτηρίστηκε σαν ένα από τα σημαντικότερα και επιδραστικότερα συγκροτήματα της εποχής του. Η αξία τους δεν φάνηκε εκείνη την εποχή αλλά πολλά χρόνια αργότερα όταν ξέσπασε στη Νέα Υόρκη το κίνημα του punk. Η επιδραστηκότητά τους φάνηκε στον ήχο συγκροτημάτων  όπως Blondie, Ramones, αλλά και στα αγγλικά αντίστοιχα των Pistols, Damed κ.α. Σχηματίστηκαν στην Νέα Υόρκη το 1971 και μαζί με τους Velvet Underground και τους Stooges αποτέλεσαν τα πρώτα punk συγκροτήματα, ενώ τα τότε μουσικά περιοδικά τους κατέταξαν στο glam rock λόγω της εμφάνισής τους. Ανδρόγυνη εμφάνιση με βαμμένα νύχια, μεικ απ και στρας, κολλητές φόρμες και χρωματιστές μπότες συνέθεταν μια πολύ διαφορετική εικόνα απ’ όλα τα συγκροτήματα της εποχής. Γι αυτό κι οι φωτογραφήσεις τους ήταν περιζήτητες στα περιοδικά που ζητούσαν το εξεζητημένο.
 Κυρίαρχη μορφή ήταν ο τραγουδιστής David Johansen κι οι δύο κιθαρίστες Sylvain Sylvain και Johnny Thunders. Μαζί τους ο ντράμερ Rick Rivets κι ο μπασίστας Arthur Kane.
Τα μέλη τους πριν σχηματίσουν τους New York Dolls πέρασαν από πολλά μικρά συγκροτήματα. Όπως δήλωσε πολλά χρόνια αργότερα o Sylvain, ένα μαγαζί που επιδιόρθωνε κούκλες με το όνομα New York Doll Hospitalτου έδωσε την ιδέα για το όνομα του συγκροτήματος!
Την πρώτη συναυλία τους σαν New York Dolls την έδωσαν την πρωτοχρονιά του 1971 σε ένα κέντρο άστεγων(!) το Endicott Hotel. Γρήγορα έκανα όνομα στα clubs της Νέας Υόρκης και ξαφνικά βρέθηκαν να ανοίγουν τη συναυλία του Rod Stewart στο Λονδίνο! Εκεί βρίσκουν νεκρό τον ντράμερ Billy Murcia εξ αιτίας υπερβολικής δόσης. Ήταν μόλις 21 ετών! 

ΠΟΙΟΙ ΕΚΑΝΑΝ AUDITION ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΤΡΑΜΕΡ
Αμέσως ξεκινούν audition για τη θέση του με τους Marc Bell (αργότερα άλλαξε το όνομά του σε Marc Ramone), Peter Criscuola (που κι αυτός άλλαξε το όνομά του σε Peter Criss κι έπαιξε με τους Kiss) κι ο Jerry Nolan που τελικά πήρε…τη δουλειά. To 1973 κυκλοφόρησαν το πρώτο άλμπουμ τους με τίτλο το όνομά τους (Νο116 Αμερική) που μπορεί να μην έκανε ιδιαίτερη εμπορική επιτυχία αλλά έφθανε να τους κάνει κεντρικό πρόσωπο στην τότε μουσική σκηνή της Νέας Υόρκης. Και το δεύτερο άλμπουμ τους Too Much Too Soon (Νο 167 Αμερική 1974) είχε ενδιαφέρον και κυρίως είχε καταφέρει να αποτυπώσει την ενέργεια του συγκροτήματος. Πρόσκαιρα το συγκρότημα διαλύεται κι οι Thunders και Nolan σχηματίζου ν τους Heartbreakers (καμία σχέση με το συγκρότημα του Tom Petty) ενώ οThunders κάνει και προσωπική καριέρα για να πεθάνει το 1991 στην Ν. Ορλεάνη από υπερβολική δόση ναρκωτικών, ενώ ο Nolan πέθανε ένα χρόνο αργότερα από μηνιγγίτιδα. Ο Kane σχημάτισε τους Killer Kane Band in Los Angeles ενώ ο τραγουδιστής Johansen ξεκίνησε προσωπική καριέρα που ήταν κι η πλέον επιτυχημένη από όλα τα μέλη του συγκροτήματος. Σαν David Johansen ηχογράφησε 6 προσωπικούς δίσκους ενώ στα τέλη της δεκαετίας του ’80 άλλαξε το όνομά του σε Buster Poindexter κι ηχογράφησε άλλα 4 άλμπουμ. Ο Sylvain σχημάτισε τους The Criminals.
Το 2006 το συγκρότημα επανήλθε δισκογραφικά με την κυκλοφορία του άλμπουμ One Day It Will Please Us to Remember Even This και με σύνθεση David Johansen τραγούδι, Steve Konte κιθάρα, Brian Delaney ντραμς, Brian Koonin πιάνο, Sylvain Sylvain κιθάρα και Sami Yafa μπάσο, δηλαδή μόνο δύο μέλη από το αρχικό σχήμα. Στο άλμπουμ  συμμετέχουν σαν καλεσμένοι κι οι Bo Diddley κι Iggy Pop. Τελευταίο studio άλμπουμ τους είναι το Dancing Backward in High Heels (2011). Στη μεγάλη κληρονομία τους περιλαμβάνονται τα άλμπουμ New York Dolls και Too Much Too Soon αλλά και κομματάρες σαν τα "Personality Crisis", "Trash" και "Babylon".
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ MORRISSEY ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ NEW YORK DOLLS
O Steven Patrick Morrissey που έκανε μεγάλη καριέρα μόνο με το όνομα Morrissey στους Smiths, πριν γίνει γνωστός ήταν ο ιδρυτής των βρετανικού fan club των New York Dolls. Το 2004 οργάνωσε μια επανασύσταση του συγκροτήματος  με τη συμμετοχή των Johansen, Sylvain και Kane. Εμφανίστηκαν στο Meltdown Festival και ηχογράφησαν το live LP/DVD Morrissey Presents: The Return Of New York Dolls Live From Royal Festival Hall που κυκλοφόρησε στο προσωπικό label του Morrissey, Attack.
TRIVIA
  • To 2011 επανήλθαν παίζοντας με τον Alice Cooper σε παναμερικανική περιοδεία.
  • O Sylvain εκτός από τους The Criminals δούλεψε και με τον Johansen ενώ ένα διάστημα δούλεψε και σαν οδηγός ταξί.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
New York Dolls (1973)
One Day It Will Please Us to Remember Even This(2006)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
10/12/17/



Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου