ΠΟΣΟ ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ CACTUS;


Οι  Cactus σχηματίσθηκαν στα τέλη του 1969 από τους Carmine Appice (τύμπανα) και Tim Bogert (μπάσο), αμφότεροι μέλη των Vanilla Fudge, όταν τα σχέδια τους για συνεργασία με τους Jeff Beck και Rod Stewart δεν ευοδώθηκαν, λόγω σοβαρού ατυχήματος του κιθαρίστα με μοτοσυκλέτα, το οποίο τον κράτησε μακριά από κάθε μουσική δραστηριότητα για διάστημα δεκαοχτώ μηνών. Ο δε Stewart εντάχθηκε στους Faces του Ronnie Wood.
Συνοδοιπόροι των Appice & Bogert στο νέο σχήμα υπήρξαν ο κιθαρίστας Jim McCarty, με προϋπηρεσία σε συγκροτήματα των Mitch Ryder και Buddy Miles, και ο Rusty Day (τραγούδι/φυσαρμόνικα) από τους Amboy Dukes του Ted Nugent.
Το όνομα της μπάντας προήλθε από από τον κάκτο πεγιότ, ο οποίος παρέχει τη μεσκαλίνη,
ψυχοδηλωτικό αλκαλοειδές που επηρεάζει το μυαλό.

 Η αυθεντική σύνθεση κυκλοφόρησε τρεις δίσκους στο διάστημα 1970-1971, τα Cactus (1970), One Way… or Another (1971) και Restrictions (1971), με τον πρώτο ομότιτλο να είναι ο καλύτερος και εμπορικότερος. Από τις χαρακτηριστικότερες στιγμές των τριών δίσκων είναι οι πολύ καλές διασκευές τους σε κλασικά blues και Rock ’n’ Roll κομμάτια των Mose Allison, Willie Dixon & Little Richard.
Εξαιτίας διαφωνιών, ο κιθαρίστας Jim McCarty αποχώρησε στα τέλη του 1971 ενώ ο Rusty Day απολύθηκε. Με τις προσθήκες τριών νέων μελών, μεταξύ των οποίων και ο τραγουδιστής Peter French, με προϋπηρεσία σε Leaf Hound & Atomic Rooster, οι Cactus κυκλοφόρησαν τον επόμενο δίσκο του με τίτλο ‘Ot ‘n’ Sweaty’ (1972) πριν διαλυθούν λόγω και της ελλιπούς υποστήριξης από  την εταιρεία τους.
Το εξώφυλλο του πρώτου τους άλμπουμ. Οι συνειρμοί δικοί σας.
Μετά τη διάλυση των Cactus:
• Οι Appice & Bogert συνέπραξαν επιτέλους με τον Jeff Beck. Κυκλοφόρησαν δύο δίσκους, στούντιο & live (1973) ενώ ο δεύτερος στούντιο παραμένει ακυκλοφόρητος έως σήμερα.
• Ο Rusty Day, έχοντας καλή φήμη στη μουσική σκηνή του Detroit, προσπάθησε, χωρίς επιτυχία, να δημιουργήσει τους The Band Detroit με πρώην μέλη των Detroit Wheels, μεταξύ των οποίων και ο μετέπειτα αδικοχαμένος κιθαρίστας των Lynyrd Skynyrd, Steve Gaines. Το 1976 σχημάτισε τη δική του εκδοχή των Cactus στην περιοχή της Florida όπου διέμενε. Το σχήμα έμεινε μαζί για τρία χρόνια. Το τέλος του ήταν τραγικό, καθώς ο ίδιος και ο υιός του δολοφονήθηκαν στο σπίτι του από πυροβολισμούς. Η υπόθεση παραμένει ανοιχτή μέχρι σήμερα.
• Ο κιθαρίστας στον τελευταίο στούντιο δίσκο, Duane Hitchings, δημιούργησε τους The New Cactus Band, χωρίς κάποιο αυθεντικό μέλος μαζί του. Κυκλοφόρησαν το δίσκο Son of Cactus (1973) πριν διαλυθούν σε σύντομο διάστημα. Μέλη της μπάντας του υπήρξαν οι Mike Pinera ( Iron Butterfly διάβασε εδώ) και ο ντράμερ Bobby Caldwell, αμφότεροι ιδρυτικά μέλη των Captain Beyond (διάβασε εδώ).
  • Η επανασύνδεση των Cactus έλαβε χώρα το 2006 για δύο εμφανίσεις στη Νέα Υόρκη, οι οποίες αποτέλεσαν το ‘ζέσταμα’ για την εμφάνισή τους στο Sweden Rock Festival τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς.
Η σύνθεση που αποτελούνταν από τα τρία εν ζωή αυθεντικά μέλη, τον Jimmy Kunes στο τραγούδι (πρώην Savoy Brown για μικρό διάστημα στα ‘80’s) και τον Randy Pratt στη φυσαρμόνικα κυκλοφόρησε και τον δίσκο ‘Cactus V’.
O κιθαρίστας Jim McCarty αποχώρησε ξανά το 2008 για να επανέλθει το 2011.
Ο Tim Bogert αποσύρθηκε από τις περιοδείες εξαιτίας σοβαρού ατυχήματος με μοτοσυκλέτα και αποχώρησε τόσο από τους Cactus όσοκαι από τους Vanilla Fudge.
Ο τελευταίος (καλός) στούντιο δίσκος Black Dawn κυκλοφόρησε το 2016 με νέο υλικό καθώς και δύο κομμάτια με την αυθεντική σύνθεση, τα οποία ανακάλυψε ο Appice.
TRIVIA:
• Οι Cactus έχουν χαρακτηρισθεί από τους κριτικούς ως οι Αμερικάνοι Led Zeppelin.
• Ο Carmine Appice, παράλληλα με τους Cactus, περιοδεύει και με τους Vanilla Fudge.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ:
Cactus  (1970)
ΓΙΑΝΝΗΣ 602

13/12/17/
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου