ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑΤΙ ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ ΤΟΥ STARGAZER ΤΩΝ RAINBOW;

Μετά την κυκλοφορία του πρώτου κι ιστορικού άλμπουμ των Ritchie Blackmore’s Rainbow, ο μεγάλος κιθαρίστας αλλάζει σχεδόν όλα τα μέλη του συγκροτήματος του εκτός του χαρισματικού τραγουδιστή Ronnie James Dio. Οι νεοφερμένοι είναι Cozy Powell στα ντραμς, Jimmy Bain στο μπάσο και Tony Carey στα πλήκτρα. Το μείγμα έδεσε καταπληκτικά και από τη συνεργασία αυτή γεννήθηκε το ιστορικό άλμπουμ ‘Rising’, το οποίο ηχογραφήθηκε μέσα σ’ ένα μήνα στο Μόναχο υπό την επίβλεψη του rock παραγωγού Martin Birch.
  • Κεντρικό τραγούδι του άλμπουμ ήταν το ‘Stargazer’, η ιστορία του οποίου γραμμένη από τον Dio, εξιστορείται μέσα από τα χείλη ενός σκλάβου στην αρχαία Αίγυπτο. Διηγείται πώς ένας αστρονόμος μάγος διακατέχεται από την εμμονή του να πετάξει και επανδρώνει έναν τεράστιο στρατό ανθρώπων προκειμένου να χτιστεί ένας πύργος από όπου θα μπορέσει ο ίδιος να απογειωθεί. Οι σκλάβοι εξαντλημένοι και απελπισμένοι εύχονται μόνο να ολοκληρωθεί το υπεράνθρωπο αυτό έργο, αφού εργάζονται  νυχθημερόν και κάτω από σκληρές συνθήκες. Στο τέλος, κι ενώ ο θεόρατος πύργος έχει κατασκευασθεί, ο μάγος επιχειρεί το άλμα όμως αντί να πετάξει καταβαραθρώνεται. Ο Dio πραγματεύεται κάποια από τα αρχαιότερα θέματα που έχουν απασχολήσει τον άνθρωπο, όπως η επιθυμία του (και η αδυναμία του) να πετάξει, ή η υπέρμετρη αλαζονεία (ύβρις) και η τιμωρία της. Είναι, ως εκ τούτου, σαφώς επηρεασμένος από την αρχαία μυθολογία (Ίκαρος – ομηρικά έπη – τραγωδίες), παρότι τοποθετεί το θέμα του στην αρχαία Αίγυπτο.
Όπως αντιλαμβανόμαστε, ένα τέτοιο μεγαλόπνοο και επικό θέμα είναι ανάγκη να είναι ντυμένο από μια μουσική αντίστοιχου επιπέδου τόσο στη σύνθεση όσο και στην εκτέλεση. Μιλάμε λοιπόν για ένα στοίχημα που αν δεν κερδιζόταν, θα οδηγούσε, στην καλύτερη των περιπτώσεων, σε μέτρια αποτελέσματα.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η σύνθεση από τον Blackmore είναι από μόνη της ένα συμφωνικό έπος τόσο σε διάρκεια (8.26’) όσο και σε ποιότητα. Με τα κατακλυσμιαία τύμπανα του Powell να κατεβάζουν τη σημαία της αφετηρίας, οι Blackmore και Dio ξεδιπλώνουν τον ταλέντο τους μέσα σε ένα ταξίδι ανατολίτικων επιρροών ενώ,  η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Μονάχου που συνοδεύει το τραγούδι, προσφέρει επιπλέον βάθος και πλούσιο ηχόχρωμα.
Όμως ένα ασυνήθιστο στις metal συνθέσεις μουσικό όργανο που ξεχωρίζει στο ‘Stargazer’ –και κανείς δεν το καταλαβαίνει -είναι το τσέλο. Μάλιστα, ο Blackmore έχει αναφέρει ότι συνέλαβε την ιδέα για το βασικό τέμπο του τραγουδιού όταν μάθαινε να παίζει το συγκεκριμένο όργανο και γι’ αυτό το λόγο χρησιμοποιείται εκτενώς εδώ.
Σαν άλμπουμ το Rising έφτασε στο Νο.48 του Billboard, ενώ στη Μ. Βρετανία έφτασε στο Νο.11. Το 2014 κυκλοφόρησε το άλμπουμ σε deluxe edition, με το ‘Stargazer’σε μίξη με εισαγωγή από τα keyboards του Tony Carey.
Στα live του συγκροτήματος το τραγούδι ήταν από τις πρώτες επιλογές, ενώ συγκαταλέγεται και στις πρόσφατες επανεμφανίσεις του Blackmore με ηλεκτρικό ήχο.
Αυτό το απόλυτα επιτυχημένο πάντρεμα λυρισμού και δυναμικότητας, αποτέλεσε κομβικό σημείο στις μετέπειτα καριέρες όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, ιδιαίτερα όμως για τους Ritchie Blackmore και Dio. Εκτόξευσε τους Rainbow σε hard rock μπάντα πρώτης κλάσης και τον Dio σε παραδειγματικό metal frontman της εποχής. Χωρίς υπερβολή, οτιδήποτε έκανε στη συνέχεια ο τραγουδιστής βασίζεται στο αποτύπωμα που άφησε αυτό το τραγούδι, αλλά και το άλμπουμ ‘Rising’ συνολικότερα, τόσο όσον αφορά τη θεματολογία όσο και το τραγουδιστικό του στυλ.
Η παρακαταθήκη του στα νεότερα συγκροτήματα του metal ήταν τεράστια (φανερή η επιρροή του στα πιο progressive άλμπουμ των Maiden), ενώ έχουν ακολουθήσει πολυάριθμες δεύτερες εκτελέσεις. Να θυμίσουμε εδώ και το medley – φόρο τιμής στο Dio και το ‘Rising’ (‘Ronny Rising Medley’) από τους Metallica που κυκλοφόρησε το 2016 και το συμπεριλαμβάνει. Φόρο τιμής στο άλμπουμ απέτισαν και ο Halford όπως και ο Snowy Show.
Χωρίς υπερβολή θα έλεγε κανείς ότι το τραγούδι αυτό τα έχει όλα, ενώ, ακόμη πιο σημαντικό, για κάποιους είναι ο λόγος που επέλεξαν να ακούν heavy metal μουσική.
ZIGGY STARDUST


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Hταν ενα τεραστιο τραγουδι με ερμηνεια απο ενα γιγαντα της μουσικης.Μονο ο Dio θα μπορουσε να το ερμηνευσει ετσι.Για μενα ενα απο τα καλυτερα κομματια ολων των εποχων της συγχρονης μουσικης,οχι μονο της ροκ.DIO ΑΘΑΝΑΤΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για μενα ειναι το καλυτερο κομματι ολων των εποχων.Τα εχει ολα,τα αξεπεραστα φωνητικα του ημιθεου DIO,τα απιστευτα σολα του BLACKMORE,τα καταιγιστικα ντραμς του COZY,τη φοβερη ενορχηστρωση,ενα επος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΟΜΜΑΤΑΡΑ! Μόνο ανατριχίλα και δέος στο άκουσμα της…

    ΑπάντησηΔιαγραφή