BAKER GURVITZ ARMY: ΟΤΑΝ ΗΧΟΥΝ ΤΑ ΝΤΡΑΜΣ ΤΟΥ GINGER BAKER!

Ο μεγάλος ντράμερ Ginger Baker (πρώην Cream, Blind Faith, Ginger Baker’s Air Force) συναντήθηκε με τους αδελφούς  Adrian & Paul Gurvitz (πρώην The Gun & Three Man Army) ένα βράδυ του 1974 στο Speakeasy κλαμπ του Λονδίνου.
Τα αδέλφια ανακάλεσαν από τη μνήμη τους ένα επεισόδιο φιλονικίας το οποίο είχε λάβει χώρα σε κάποια εμφάνιση των Ginger Baker’s Air Force στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας.
Στη συνέχεια προσκάλεσαν τον Baker να συμμετάσχει σε κάποια πρόβα τους, όπου του σύστησαν τον εκπρόσωπό τους (manager), τον Σκωτσέζο Bill Fehilly, ο οποίος είχε υπό την αιγίδα του τους Nazareth και τον Alex Harvey.
Στο πρόσωπο του Fehilly, ο Baker βρήκε έναν καινούργιο φίλο και υποστηρικτή στα διάφορα προβλήματα που αντιμετώπιζε. Επίσης τον ενθάρρυνε να συμπράξει με τους αδελφούς Gurvitz στην ηχογράφηση ενός δίσκου και σε ενδεχόμενη περιοδεία. Έτσι σχηματίσθηκαν οι Baker Gurvitz Army με την προσθήκη του Peter Lemer (πλήκτρα) και
ηχογράφησαν τον ομώνυμο πρώτο δίσκο στο στούντιο των Who στο Λονδίνο, ο οποίος πήρε καλές κριτικές (Νο. 22 Ηνωμένο Βασίλειο, Νο. 140 Η.Π.Α.). Με ένα καταπληκτικό πολεμικό εξώφυλλο, όπου τα τρία βασικά μέλη του συγκροτήματος στέκονται πάνω στα άλογά τους μπροστά από ένα καταστραμμένο χωριό, ένα εξώφυλλο που η θεματολογία του παραπέμπει σε τάταρους ή κάτι σχετικό, το άλμπουμ βρίθει δυναμιτών! Το Help me με τα καταιγιστικά ντραμς του Baker,  το ράθυμο κι αφηγηματικό "Mad Jack" ή το "Love Is" είναι ικανά να στοιχειώσουν τον ακροατή. 
Το πρώτο άλμπουμ τους.
Τον Ιανουάριο του 1975 κυκλοφόρησε και ο δεύτερος δίσκος με τίτλο ‘Elysian Encounter‘ με νέο μέλος στην μπάντα τον Steve ‘Mr Snips’ Parsons (φωνητικά, πρώην Shark). Παρεμφερές εξώφυλλο, το περιεχόμενο υστερεί σε σχέση με το άφθαστο πρώτο, αν και διαθέτει τραγούδια σαν τα "People" και  "The Gambler", αλλά ειδικά το πρώτο είναι ένα «χαμένο» hard rock τραγούδι.   
Το συγκρότημα βγήκε σε περιοδεία το 1975, κυρίως στην Βρετανία, ενώ εμφανίστηκαν και σε Σουηδία, Η.Π.Α., Γαλλία και Γερμανία.
Η συναυλία τους στο Derby (21/10) ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε με τον τίτλο ‘Live in Derby ‘75’.
Ο τρίτος και τελευταίος στούντιο δίσκος ‘Hearts of Fire’ κυκλοφόρησε to 1976 που δεν είχε την σπιρτάδα των δύο πρώτων. Στις 28 Αυγούστου της ίδιας χρονιάς έδωσαν την τελευταία τους συναυλία στην Γερμανία, λίγες εβδομάδες μετά τον θάνατο του μάνατζερ Bill Fehilly σε αεροπορικό δυστύχημα. Λόγω των διαφωνιών με την εταιρεία τους, και της απώλειας του μάνατζερ τους, ο Ginger Baker αποχώρησε και το συγκρότημα διαλύθηκε. Δίσκοι με ζωντανά ηχογραφημένο υλικό και συλλογές κυκλοφόρησαν τόσο τη δεκαετία των ‘90’s όσο και την πρώτη δεκαετία της νέας χιλιετίας.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ:

The Baker Gurvitz Army (1974)
ΓΙΑΝΝΗΣ 602
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου