TICKET TO RIDE: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΛΙΜΠΑΪΚΟΣ: “ΣΤΟΝ ULI JON ROTH ΕΚΤΙΜΩ ΤΟΝ ΗΧΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ»

Με τον σημερινό καλεσμένο του Ticket to Ride, Δημήτρη Μπιλιμπάικο γνωριστήκαμε πριν αρκετά χρόνια. Ήταν Παρασκευή βράδυ στο Le Roi Χαλανδρίου, όταν ερχόταν για πρώτη φορά στο μαγαζί κι αρχίζει να μου ζητάει τραγούδια από την αφρόκρεμα του classic rock: Scorpions (εποχής Uli Jon Roth), Deep Purple, UFO κλπ. Από τότε συνέχισε να έρχεται τις Παρασκευές και να μου κρατάει παρέα με εξαίρεση την εποχή που γεννήθηκαν τα δύο παιδιά του και μια Παρασκευή, το καλοκαίρι του 2016, που βρεθήκαμε στην ταβέρνα της κεντρικής πλατείας του χωριού της γυναίκα του, στα Λαζαράτα Λευκάδας (σ.σ. ακόμα θυμάμαι τα παϊδάκια!). Super fan του Uli Jon Roth, ο Δημήτρης μας ανοίγει την καρδιά του!  
Πότε άκουσες για πρώτη φόρα Scorpions με Uli Jon Roth;
Περίπου 10 ετών με το In Trance. Αρχικά είχα γνωρίσει τους Scorpions με το Wind of Change και έτσι ήθελα να μάθω όλη τους την ιστορία. Αργότερα εκτίμησα τον ήχο και την ποιότητα της εποχής του Uli Jon Roth. Διαμάντια όπως το Catch your train, The Sails of Charon, Streamrock Fever, InT rance έμειναν χαραγμένα στο μυαλό μου.
Τι είναι αυτό στον ήχο του που σε κάνει να τον ξεχωρίζεις;
Έχει τον δικό του ξεχωριστό ήχο που τον αναγνωρίζεις ακόμα και αν δεν έχεις ξανακούσει το κομμάτι. Αν για παράδειγμα μου ζητούσε κάποιος να του περιγράψω τον ήχο του θα του έλεγα ότι υπάρχουν στιγμές που καταλαβαίνεις την επιρροή του Jimi Hendrix και άλλες που νιώθεις την έντονη επιρροή της κλασσικής μουσικής. Επιπλέον οι συνθέσεις των τραγουδιών του την εποχή των Scorpions άφησαν το στίγμα τους στην ιστορία του Rock επηρεάζοντας την επόμενη γενιά μουσικών (Maiden, Metallica, Testament κλπ).

Πως σου φαίνεται η προσωπική καριέρα του;
Αν με ρωτούσες να σου την περιγράψω με μια λέξη θα έλεγα πολυδιάστατη, λόγω του ότι ασχολείται με πολύπλευρα projects.  Από το Tribute στον Hendrix, το Metamorphosis Of Vivaldi's Four Seasons, είτε τα αλμπουμ ως Electric Sun. Είναι διαφορετικά πράγματα μεταξύ τους, παιγμένα με το εξαιρετικό παίξιμο του Uli Jon Roth. Αξίζει να αναφερθεί πως ο Uli είχε την καινοτόμο ιδέα της Sky Guitar, όπου δημιούργησε μια κιθάρα με περισσότερα τάστα και ιδιαίτερο σχήμα που του επιτρέπει να έχει νότες υψηλής συχνότητας  παρόμοιες με αυτές του βιολιού.
Ποιές είναι κατά τη γνώμη σου οι διαφορές με το παίξιμο του Mattias Jabs;
O Uli έχει παντρέψει τον ήχο του Hendrix με το παίξιμο Κλασικής Μουσικής (αν μου επιτρέπεται ο όρος). Αυτοί που  γνωρίζουν την μουσική του καταλαβαίνουν το τι εννοώ.
Ο Matthias από την άλλη έχει και εκείνος με την σειρά του την δική του (σεβαστή) ιστορία στο συγκρότημα. Το παίξιμο του είναι καθαρά πιο hard rock, πιο εμπορικό σε σχέση με αυτό του Uli. Το σίγουρο είναι πως και οι 2 είναι ξεχωριστοί και χαρισματικοί.

Ποια ήταν η πρώτη φορά που είδες σε συναυλία τον Uli Jon Roth και Scorpions;

Τον είδα το 2004 στην πρώτη συναυλία στο Ρόδον (μοναδική εμπειρία)! Ήταν η πρώτη φορά που ήρθε Ελλάδα και έπαιξε το Metamorphosis Of Vivaldi's Four Seasons και πολλά τραγούδια της εποχής των Scorpions. Μαζί του ήταν μόνο ένας μουσικός που έπαιζε πλήκτρα. Εκεί ο Uli υποσχέθηκε πως θα ξαναρχόταν Ελλάδα με μια κανονική μπάντα (ένα χρόνο μετά εκπλήρωσε την υπόσχεση του έχοντας μαζί του και τον Francis Bucholz μπασίστα των Scorpions)
Και Scorpions έχω δει πολλές φορές, σε Ελλάδα, Τουρκία, Αγγλία Γερμανία. Μία από τις καλύτερες στιγμές ήταν στο Royal Albert Hall όπου την ίδια μέρα έπαιζαν Gillan/Glover μετά οι Scorpions και τέλος οι Judas Priest !!!
To show ήταν για φιλανθρωπικό σκοπό στην μνήμη του Tommy Vance (σπουδαίος Ραδιοφωνικός Παραγωγός) και παρουσιαστής της βραδιάς ήταν ο Bruce Dickinson!!!
Μια ακόμα δυνατή στιγμή ήταν φυσικά το Reunion στο Wacken όπου είχαμε την δυνατότητα να δούμε όλα τα μέλη (εκτός του Francis Bucholz) επί σκηνής! Αξίζει να αναφερθεί πως support νωρίτερα ήταν ο Michael Schenker! Φοβερή βραδιά ! Παίζανε ασταμάτητα επί 3 ώρες!

Ποια θεωρείς ότι ήταν η καλύτερη;
Σαν Scorpions to Wacken, σαν Uli Roth τo Rodon το 2004 (επειδή ήταν η πρώτη φορά). Πολύ καλή ήταν κι εμφάνισή που έκανε στην Αθήνα μαζί με τον Francis Bucholz το 2005.

Πολλοί θεωρούν το Tokyo Tapes σαν ένα από τα καλύτερα Live. Ποιες πιστεύεις ότι είναι οι διαφορές  του σε σχέση με το World Wide Live.
Διαφορετικές εποχές και διαφορετικός ο ήχος! Μιλάμε για τη δεκαετία του 70'  που ο ήχος τους ήταν διαφορετικός. Το Tokyo Tapes είναι η καλύτερη ζωντανή αποτύπωση της πρώτης περιόδου των Scorpions, ένα live Best of θα λέγαμε. Υπάρχουν ύμνοι όπως το We'll Burn the Sky, Fly to the Rainbow, In Trance, Kojo No Tsuki όπου κυριολεκτικά ανατριχιάζεις όταν το ακούς! Από την άλλη το World Wide Live ήταν τη δεκαετία του 80 όπου υπήρξε η χρυσή εποχή του Hard Rock - Heavy Metal. Είναι ένας τελείως διαφορετικός δίσκος σε σχέση με το Tokyo Tapes, όπου οι Scorpions ακολούθησαν διαφορετική μουσική κατεύθυνση. Εδώ θα βρει κανείς διαμάντια όπως Holiday, Blackout, Rock you like a hurricane, δηλαδή ένα Best of της αντίστοιχης εποχής.
Κείμενο: Αλέξανδρος Ριχάρδος
Φωτό: Δημήτρης Μπιλιμπάϊκος

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου