SAVOY BROWN: ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥΣ BLUES

Από τα σημαντικότερα συγκροτήματα της βρεατνικής σχολής του blues, οι Savoy Brown Blues Band, όπως το συγκρότημα ονομαζόταν αρχικά, σχηματίστηκαν από τον Kim Simmonds στο Λονδίνο το 1965.
Ο Kim Simmonds αγάπησε τα blues ακούγοντας τους δίσκους που αγόραζε ο μεγαλύτερος αδελφός του, Harry. Σε ηλικία 13 ετών απέκτησε την πρώτη του κιθάρα. Αργότερα παράτησε το σχολείο και βρήκε δουλειά ως υπάλληλος στο Υπουργείο Άμυνας.
Γείτονας του Simmonds, ο John O’Leary, εργαζόταν σε εταιρεία χημικών. Αγαπούσε, επίσης, τα blues και ασχολήθηκε με τη φυσαρμόνικα αφού παρακολούθησε συναυλία του Alexis Corner και της μπάντας του. Οι δυο τους (Simmonds & O’Leary) συναντήθηκαν σε κατάστημα δίσκων, έγιναν φίλοι και άρχισαν να κάνουν πρόβες. Με την ενθάρρυνση του Harry Simmonds, ο οποίος ανέλαβε την εκπροσώπησή τους (manager), σχημάτισαν συγκρότημα το φθινόπωρο του 1965 στο Λονδίνο.
Στην αρχική σύνθεση συμμετείχαν δύο έγχρωμοι μουσικοί (ο μπασίστας Ray Chappell & ο τραγουδιστής Brice Portious), καθιστώντας την μπάντα μία από τις πρώτες διαφυλετικές που έπαιζαν στα Βρετανικά clubs.
Το πρώτο όνομα τους, Savoy Brown Blues Band το επέλεξαν για να δώσουν έμφαση στο ρεπερτόριό τους, το οποίο βασιζόταν στα blues του Chicago. Η αμερικάνικη εταιρεία blues δίσκων Savoy Records έδωσε το πρώτο συνθετικό για τ’ όνομα της μπάντας. Ο συνδυασμός με τη λέξη ‘’Brown’’ τους φάνηκε ιδανικός.
Live 1968
Ο παραγωγός Mike Vernom εντόπισε την μπάντα και πρότεινε να ηχογραφήσουν έναν μικρό δίσκο που θα κυκλοφορούσε από τη δική του εταιρεία δίσκων. Ο ίδιος αργότερα σύστησε το συγκρότημα στην Decca Records με την οποία υπέγραψαν συμβόλαιο.
O John O’Leary αποχώρησε από τη σύνθεση της μπάντας και δεν αντικαταστάθηκε.
Ο πρώτος δίσκος ‘’Shake Down’’ περιείχε διασκευές blues τραγουδιών των Freddy King, Albert King και Willie Dixon μεταξύ άλλων και δεν κυκλοφόρησε στις Η.Π.Α., παρά μόνον ως εισαγωγής.
Με εξαίρεση τον Simmonds και τον πιανίστα Bob Hall, τα υπόλοιπα μέλη αντικαθίστανται.
Από εδώ χρονικά, ξεκινά η δημιουργική εποχή των Savoy Brown (1968-1972) στην οποία κομβικό ρόλο έχουν ο νέος τραγουδιστής Chris Youlden και η σταθερή σύνθεση της μπάντας για τα επόμενα δύο χρόνια.
Ο Youlden, εκτός από την ιδιαίτερη και χαρισματική φωνή του, βοήθησε συνθετικά με πολύ καλά τραγούδια ενώ ξεχώριζε και για την σκηνική του παρουσία με το ημίψηλο καπέλο και το μονόκλ.
Μετά την κυκλοφορία του δίσκου ‘’Raw Sienna’’ (1970), ο Youlden αποχώρησε από το συγκρότημα για μία ανεπιτυχή σόλο καριέρα. Τα φωνητικά ανέλαβε ο δεύτερος κιθαρίστας Dave Peverett για το επιτυχημένο ‘’Looking In’’ (1970), ο οποίος αποχώρησε με τη σειρά του παίρνοντας μαζί τον ντράμερ Roger Earl και τον μπασίστα Tony Stevens για να σχηματίσει τους Foghat.
Από τη στιγμή που ο Simmonds έμεινε ο μοναδικός από την αυθεντική/κλασική σύνθεση των Savoy Brown και μέχρι το τέλος της δεκαετίας του’70, κυκλοφόρησαν οχτώ στούντιο δίσκοι, με πολλές αλλαγές μελών και μόνο τον οργανίστα/κιθαρίστα Paul Raymond (μετέπειτα UFO) να παραμένει συνοδοιπόρος του Simmonds σε έξι από αυτούς.
Με κυκλοφορίες στούντιο δίσκων σε όλες τις επόμενες δεκαετίες και με συνεχείς περιοδείες ο Kim Simmonds συνεχίζει να φέρνει τη μουσική των Savoy Brown και στις νεώτερες γενιές.
Από το 2007 έως σήμερα, με εξαίρεση την τριετία 2009-2012, η μπάντα είναι τριμελής με τον Simmonds να έχει και τον ρόλο του τραγουδιστή.
Η τελευταία στούντιο κυκλοφορία τιτλοφορείται Witchy Feelin(2017) και είναι πολύ καλή δουλειά.
TRIVIA:
•    Οι Savoy Brown έκαναν επιτυχία μόνο στις Η.Π.Α. και σχεδόν καθόλου στη γενέτειρά τους,  με εξαίρεση τον δίσκο ‘’Looking In’’.
•    Περισσότεροι από εξήντα μουσικοί έχουν υπάρξει μέλη της μπάντας έστω και για πολύ σύντομο διάστημα. Μεταξύ αυτών οι: Stan Webb (Chicken Shack), Miller Anderson, Andy Pyle (Blodwyn Pig/Kinks), Bill Bruford (Yes/ U.K.) & Dave Walker (Fleetwood Mac & για πολύ λίγο Black Sabbath).
•    Ο Kim Simmonds είχε απολυθεί δύο φορές από το συγκρότημα μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ‘60 από τον αδελφό του. Επανήλθε και τις δύο φορές μετά από σύντομο διάστημα.
•    Από τα πιο γνωστά τους τραγούδια, το ‘’Train to Nowhere’’ χρησιμοποιήθηκε σε επεισόδιο του τέταρτου κύκλου της τηλεοπτικής σειράς CSI:NY.
•    Η μουσική επένδυση της ταινίας ‘’Kickboxer 2’’ (1991) περιλαμβάνει και τους Savoy Brown με το κομμάτι ‘’A Man Alone’’. Η εξαιρετική ερμηνεία είναι από τον Dave Walker.
•    Η μεγαλύτερη επιτυχία τους στους μικρούς δίσκους (πάντα στις Η.Π.Α.) ήταν η διασκευή τους στο ‘Run to Me’’ (Smokie). Ερμηνευτής ο Ralph Morman, τραγουδιστής στο συγκρότημα του Joe Perry.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ:

•  Raw Sienna (1970)
•  Looking In (1970)
•  Street Corner Talking (1971)
•  Hellbound Train (1972)
ΓΙΑΝΝΗΣ 602 
11/10/17/


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου