ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ROCK: POP FESTIVAL 1973


Ο Κώστας “Elton” Κοντογιάννης, συλλέκτης δίσκων ελληνικού και ξένου rock, παρουσιάζει ένα σπάνιο δίσκο-συλλογή με ελληνικά συγκροτήματα του 1973. Το Pop Festival ’73 είχε αφήσει εποχή τόσο με τον τρόπο που συγκεντρώθηκαν τα συγκροτήματα όσο και με την ποιότητά του. Διαβάστε από πού ξεκίνησαν την καριέρα τους ο Γιάννης Γιοκαρίνης, Κώστας Μπίγαλης, Βασίλης Σπυρόπουλος και πολλοί άλλοι που έκαναν καριέρα αργότερα.

Το 1973 κυκλοφόρησε απ την Ελληνική ΕΜΙ ένας αξιόλογος δίσκος με διάφορα Ελληνικά νέα συγκροτήματα της εποχής. Η ιστορία τους δίσκου αυτού είναι η εξής…

Η δισκογραφική εταιρεία COLUMBIA είχε διοργανώσει ένα διαγωνισμό νέων συγκροτημάτων, σε συνεργασία με το περιοδικό ΦΑΝΤΑΖΙΟ, ένα εγχείρημα εντελώς πρωτοποριακό για την εποχή και τα τότε δεδομενα της Ελληνικής δισκογραφίας.
Βραβείο για τα 13 ονόματα που θα προκρίνονταν στην τελική φάση θα ήταν η συμμετοχή σ’ ένα LP που θα κυκλοφορούσε η εταιρεία και η εμφάνισή τους στην τηλεόραση. Την εκπομπή εκείνη είχε παρουσιάσει η Γωγώ Ατζολετάκη. Το LP πήρε τον τίτλο «Pop Festival ’73» και συμμετείχαν ονόματα που ανέδειξαν σημαντικούς καλλιτέχνες στο Ελληνικό μουσικό στερέωμα. Στους ΣΚΟΡΠΙΟΣ έκανε την πρώτη παρουσία του ο γνωστός keyboard-ίστας Γιάννης Γιοκαρίνης. Το τραγούδι τους ήταν απ’ τα καλύτερα του δίσκου. Στους LIVE έπαιζε ο Κώστας Μπίγαλης που είχε γράψει μουσική και στίχους στο συγκεκριμένο κομμάτι. Οι ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ απετέλεσαν τη μουσική αφετηρία του Μιχάλη Ρακιντζή.
Απ’ τα καλύτερα τραγούδια του LP ήταν σίγουρα και το «Τι μπορείς να κάνεις στη ζωή σου» των ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ που κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά και σε single. Λιγες ακόμα πληροφορίες για τους συμμετέχοντες τότε, είναι και οι εξης..

Ο πρωτοεμφανιζόμενος Κων/νος Μπιγάκης, (στο «Θα ’θελα να Φωνάξω»), είναι ο γνωστός μας Κώστας Μπίγαλης,
Tο τραγούδι του Μιχάλη και της Λένας Ρακιντζή "Αόρατη θεά", αρκετά χρόνια μετά, με άλλους στίχους, έγινε επιτυχία από τον Γιάννη Κατέβα με τίτλο "Ασπρα τα χεράκια σου τα γιασεμάκια σου".

Υπεύθυνος της όλης διοργάνωσης ήταν ο Κώστας Γιαννίκος, ο γνωστός μελλοντικός μουσικός εταιριάρχης και τηλεοπτικός επιχειρηματίας. Στους Nirvana, συμμετείχε ο Βασίλης Σπυρόπουλος, ο μετέπειτα ηγέτης των Σπυριδούλα, παρέα με τον Δημήτρη Κατσαρό που πολύ αργότερα συμμετείχε στους …Ζιγκ Ζαγκ. Ακούστε το τραγούδι δεξιά.
Στους Πεταλούδα, των οποίων το τραγούδι ήταν από τα πλέον αξιόλογα, προσέξτε την ιδιάζουσα φωνή του Χρήστου Κουλουμπή, ενός ικανότατου κιθαρίστα και τραγουδιστή, που είχε την τύχη πολλών άλλων ταλαντούχων δημιουργών. Αργότερα κυκλοφόρησε ένα σπάνιο 45άρι, ενώ συμμετείχε και στο «Σε άλλους κόσμους» του Ηρακλή. Το audio του τραγουδιού υπάρχει χαμηλά στη σελίδα που βρίσκεστε.
Οι Sweetness, ήταν αμιγώς γυναικείο σχήμα, χίππικης ιδεολογίας με τραγουδίστρια την Ολυμπία Φιλίππου, βοηθούμενη από τουλάχιστον μία από τις αδελφές της.

Στους Σκορπιός, συμμετείχε ακόμη ο Γιάννης Χατζησόγλου, αργότερα βασικό μέλος των 2002 GR.

Στους Θαρσείν Χρει, όχι όμως στον παρόντα δίσκο, συμμετείχε ο Δημήτρης Δημητράκας, με έντονη παρουσία στο χώρο (TVC, Schmeterling, Panx Romana κλπ, αλλά και στους πετυχημένους Ριφιφί). Το συγκρότημα παρέμεινε αδισκογράφητο, ώσπου αίφνης, πριν από καιρό, κυκλοφόρησε ένας εξαιρετικής αισθητικής δίσκος (με διπλό εξώφυλλο, πολύχρωμο βινύλιο, πόστερ κλπ) με τις αυθεντικές τους ηχογραφήσεις, της τότε εποχής.

Ίδια περίπτωση και οι Κάστορες. Αν και το τραγούδι τους ήταν υψηλής ποιότητας για τα τότε δεδομένα, παρέμειναν και αυτοί αδισκογράφητοι μέχρι πριν μερικά χρονια, όπου στη συλλογή Swirling Echoes, συμπεριελήφθη ένα 7'' σινγκλ με τέσσερα τραγούδια τους.

Τέλος οι Βύρωνες ευτύχησαν να διαθέτουν τον Δήμη Παπαχρήστου, επίλεκτο μέλος του Εξαδάκτυλου και των Ακρίτας, αλλά και τον Τζίμη Βατικιώτη, εμπνευστή των εξαιρετικών Sultans of swing (SOS) - που παρά την πανθομολογούμενη δεινότητά τους ατύχησαν δισκογραφικά - που πέρασε και από τους Αγάπανθος.
Τα συγκροτήματα και οι τίτλοι των τραγουδιών είναι οι εξής :

1. Νιρβάνα – Ο Δειλός
2. Πεταλούδα – Τι Μπορείς Να Κάνεις Στη Ζωή Σου
3. Sweetness - Μέρες
4. Liga – Φέρε Μου Τύχη
5. Σκορπιός – Δέκα Εντολές
6. Πρωτόγονοι – Μανία Καταδιώξεως
7. Boomerang – Το Αυτοκίνητο
8. Live – Θά’ θελα Να Φωνάξω
9. Ηλεκτρικός Αργοναύτης – Αόρατη Θεά
10.Κορυφαίοι – Απ’ το Παράθυρό Μου
11.Θαρσείν Χρει – Μέρα Βροχερή


12.Κάστορες – Βρήκαμε τη Λύση
13.Βύρωνες – Άκου και Μένα
 


Το οπισθόφυλλο του βινυλίου με τους τίτλους τραγουδιών αλλά και τα συγκροτήματα με ελληνικά αλλά και μεταφρασμένα στα αγγλικά!

ΚΩΣΤΑΣ "ELTON" ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Να και οι Νιρβάνα λοιπόν, που τους είχαμε και για πιο σύγχρονους! Προφανώς δεν είχε έρθει ακόμα στο συγκρότημα ο Kurt Cobain!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απίστευτα τραγούδια! Τα έψαχνα χρόνια και τα βρήκα τελείως τυχαία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή