Η VOLKSWAGEN, ΟΙ MILLI VANILLI ΚΑΙ ΟΙ BONEY M

Με αφορμή το πραγματικά μεγάλο αλλά και φριχτό σκάνδαλο που προκάλεσε η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία με θέμα τις εκπομπές ρύπων της Volkswagen, έρχομαι να σας θυμίσω ακόμα δύο παρόμοιου τύπου σκάνδαλα. Και τα δύο γερμανικής προέλευσης και ευρεσιτεχνίας. Μπορεί ο χώρος του αυτοκινήτου και της περιβαλλοντικής μόλυνσης να είναι σημαντικότερος για τον πλανήτη (για αυτό έγραψα τη λέξη φριχτό) αλλά εξ’ ίσου σημαντικός είναι κι οποιοσδήποτε άλλος χώρος με επαγγελματική υπόσταση. Αναφέρομαι στη βιομηχανία του δίσκου και στους Boney M όπου όλοι πιστεύαμε ότι ο ολλανδός Roberto "Bobby" Alfonso Farrell (με καταγωγή από την Aruba, πέθανε το 2010) εκτός από χορευτής ήταν και τραγουδιστής. Αρκετά χρόνια αργότερα ο παραγωγός και ιθύνων νους των Boney M, γερμανός Frank Farian, αποκάλυψε ότι ίδιος(!) τραγουδούσε στους δίσκους κι όχι ο Farrell, ο οποίος χόρευε και δεν τραγουδούσε, όπως αναγραφόταν στους δίσκους τους αλλά και φαινόταν στα video και στις συναυλίες τους. Το παραπάνω γεγονός επιβεβαίωσε και μια από τις τρεις μαύρες τραγουδίστριες του συγκροτήματος, η Liz Mitchell. Το 1988 στη Γερμανία παρουσιάστηκαν οι Milli Vanilli που απαρτιζόντουσαν από τους Rob Pilatus και Fab Morvanki, κι οι δύο έγχρωμοι (στους Boney M κι οι 4 ήταν έγχρωμοι). Οποία η σύμπτωσης! Παραγωγός σύνθετης κι ιθύνων νους ο Fran Farian που το ‘σκάνδαλο’ με τον Farrell δεν τον άγγιξε γιατί αντιμετωπίστηκε περισσότερο σαν «χαριτωμένο» παρά σαν απάτη. Κι αφού οι Milli Vanilli γνωρίζουν την μια επιτυχία μετά την άλλη και πωλούν εκατομμύρια δίσκους και στην Αμερική και φθάνουν να κερδίσουν Grammy για το πρώτο άλμπουμ τους, ξεσπάει ένα καινούργιο σκάνδαλο άπατης με αφορμή την εμφάνιση των Milli Vanilli σε εκπομπή του MTV, όπου η παρουσιάστρια Beth McCarthy Miller «ανακαλύπτει» ότι τύποι ξέρουν ελάχιστα αγγλικά και αμφισβητεί ότι τραγουδούν στους δίσκους. Η καταστροφή για τους Milli Vanilli και τον Farian ήλθε στις 12 Ιουλίου 1989, όταν είχαν κυκλοφορήσει το δεύτερο άλμπουμ τους Girl You Know It's True. Την παραπάνω ημερομηνία εμφανίστηκαν στο Connecticut, όταν  κατά τη διάρκεια της συναυλίας τους και συγκεκριμένα όταν ερμήνευαν το τραγούδι "Girl You Know It's True» ο δίσκος άρχισε να πηδάει και να κολλάει!!! Το συγκρότημα(;) συνέχισε να υποκρίνεται  ότι τραγουδάει και χορεύει επάνω στη σκηνή, (ενώ ο δίσκος είχε κολλήσει!) για να φύγουν λίγο αργότερα τρέχοντας από τη σκηνή, ενώ ο κόσμος δεν έδειξε να ενοχλείται από το γεγονός!!! Μετά την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους, και μετά από μια σειρά αποκαλύψεων, το Νοέμβριο του 1990 ο Farian αποκάλυψε ότι οι Pilatus και  Morvanki δεν τραγουδούν, αλλά πίσω τους κρύβονται τρεις επαγγελματικές τραγουδιστές! Τέσσερεις ημέρες μετά την ομολογία του Farian, υποχρεώνονται να επιστρέψουν το βραβείο Grammy ενώ αρχίζουν να πέφτουν μηνύσεις για εξαπάτηση, κάτι που δεν είχε συμβεί στην περίπτωση των Boney M.
Επανέρχομαι στο πρόσφατο σκάνδαλο της Volkswagen, όπου όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις η μια αποκάλυψη διαδέχεται την άλλη. Την Παρασκευή με δημοσίευμα των Financial Times πληροφορούμαστε ότι Κομισιόν είχε συντάξει έκθεση για τα πετρελαιοκίνητα οχήματα από το 2013, στην οποία αναφέρονταν οι αυξημένες εκπομπές ρύπων και το ειδικό λογισμικό της Volkswagen. Δηλαδή ήξεραν και δεν έκακαν τίποτε, ούτε η Κομισιόν ούτε η Volkswagen! Προσέξτε τώρα αντίδραση των κορυφαίων στελεχών της Volkswagen που αντί να βρουν μ ια τρύπα να κρυφτούν αρνούνται να παραιτηθούν όπως θα έκανε κάθε αξιοπρεπής άνδρας, αλλά το παλεύουν μέχρι την τελευταία στιγμή. Οι αποκαλύψεις είναι τέτοιες που το βάρος τους δεν σηκώνεται και μετά από λίγες ημέρες αντίστασης(!) παραιτούνται. Στελέχη που η ετήσια αμοιβή τους ξεπερνά τα 25-30.000.000€! Εκείνο που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη αηδία είναι ότι τόσο ο Πρόεδρος όσο και τα υψηλόβαθμα στελέχη αρχικά έδειξαν έκπληξη για την αποκάλυψη και προσπάθησαν να ρίξουν τις ευθύνες σε χαμηλόβαθμα στελέχη προσποιούμενοι ότι δεν γνώριζαν!!! Δηλαδή δεν γνώριζαν ότι συστηματικά στα αυτοκίνητα έμπαινε ένα λογισμικό παραποίησης των ελέγχων εκπομπής ρύπων, με το οποίο ήταν εξοπλισμένα αυτοκίνητα του ομίλου με κινητήρες ντίζελ. Το ήξερε το τεχνικό τμήμα και οι παρά αυτώ, αλλά όχι οι διευθυντές!
Προσέξτε μια άλλη σύμπτωση; Να δούμε μια ακόμα σύμπτωση(;). Οι δίσκοι των Boney M κυκλοφορούσαν από τη γερμανική δισκογραφική εταιρεία Hansa, των Milli Vanilli  επίσης από τη Hansa και λόγω της μεγάλης επιτυχίας στην Αμερική κυκλοφόρησαν από την Arista. Όλες ανήκαν στο γερμανικό  εκδοτικό γίγαντα Bertelsmann (BMG) που αργότερα αγοράστηκε από τη Sony Music. Τότε εργαζόμουν σαν Υπεύθυνος Ξένου Ρεπερτορίου στην BMG Ελλάδας και να σας πω ότι οι δίσκοι των Milli Vanilli πουλούσαν «τρελά», δυστυχώς δεν θυμάμαι αν το πρώτο είχε γίνει χρυσό ξεπερνώντας τα 50.000 αντίτυπα αλλά οι πωλήσεις του ήταν εκεί κοντά! Για τους δίσκους των Boney M, δεν έχω άποψη γιατί τότε που είχαν κυκλοφορήσει τους διένεμε η Music Box, αλλά θυμάμαι ότι τα πρώτα δύο άλμπουμ τους είχαν κερδίσει χρυσό δίσκο, ξεπερνώντας το καθ’ ένα τα 50.000 αντίτυπα. Γιατί σας τα γράφω αυτά: Τότε δεν υπήρχε internet κι η ενημέρωση γινόταν μέσω telex κι από τα επαγγελματικά περιοδικά του χώρου (Billboard).Τα υψηλά στελέχη (Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος) με το που αποκαλύφθηκε η απάτη των Milli Vanilli, αντέδρασαν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που αντέδρασαν οι αντίστοιχοι της VW.»Δεν ξέρω, δεν γνωρίζω». Δηλαδή οι Milli Vanilli πήγαιναν στο studio να ηχογραφήσουν και κανείς δεν ήταν παρών, κανείς δεν έβλεπε ποιος τραγουδούσε! Η Hansa είχε υπογράψει ένα συγκρότημα που πούλαγε σ’ όλο τον κόσμο κι οι διευθυντές της εταιρείας δεν πήγαιναν καν στο studio. Τελικά, με τα χίλια ζόρια παραιτήθηκαν, όχι από το θόρυβο που είχε ξεσπάσει στην Ευρώπη αλλά λόγω της πίεσης από την αμερικάνικη εταιρεία που δεν σηκώνουν κουβέντα. Διαβάζοντας τα παραπάνω κατάλαβα ακόμα μια φορά ότι ο ευρωπαϊκός νότος είναι γεμάτος διεφθαρμένους!!
Α.Ρ.
29/9/15/
 
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου