KISS ALIVE II: ΘΕΡΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΟΜΑΤΙ

Όταν κυκλοφόρησε το Alive II των Kiss, δεν ήξερα το συγκρότημα καλά. Ήταν ήδη γνωστοί στη χώρα μας, κυρίως λόγω της εμφάνισής  τους και μάλλον λιγότερο λόγω του ήχου τους.  Στο εφηβικό/νεανικό μυαλό μου οι Kiss ήταν καταχωρημένοι σαν ένα συγκρότημα του hard rock τους οποίους όμως δεν εκτιμούσα (τότε) λόγω της εμφάνισής τους, προτιμώντας συγκροτήματα του straight hard rock (σ.σ. κι ακόμα 4 δεκαετίες μετά, το ίδιο σκέπτομαι).  Τότε, στην γωνία Τενέδου και Πατησίων υπήρχε ένα πολύ μικρό μαγαζί που έφερνε ξένα περιοδικά και μεταξύ αυτών τη Melody Maker που αγόραζα κάθε φορά, κι ας ήταν τα αγγλικά μου φτωχά. Όμως διαβάζοντας την 15νθήμερη μουσική εφημερίδα Melody Maker που ερχόταν στην Ελλάδα με μόλις 2 εβδομάδες καθυστέρηση από την κυκλοφορία της στην Μ.Βρετανία,  είδα τη διαφήμιση του Kiss Alive II κι εκείνο που με εντυπωσίασε ήταν η φωτογραφία του ματωμένου Gene Simmons.  Αποφάσισα να αγοράσω το άλμπουμ που βέβαια δεν είχε κυκλοφορήσει στη χώρα μας  κι ούτε κυκλοφόρησε ποτέ σε ελληνική εγγραφή, παρά μόνο εισαγωγής και πολύ αργότερα από την αρχική κυκλοφορία του. Στις τελευταίες σελίδες της Melody Maker υπήρχαν κάποιες διαφημίσεις mail order αλλά μόνο για τη Μ.Βρετανία  και σκέφτηκα να αποταθώ σε αυτούς και συγκεκριμένα στην εταιρεία COB. Πιστωτικές κάρτες δεν υπήρχαν, εξαγωγή συναλλάγματος από ιδιώτη δεν επιτρεπόταν κι έτσι τους πρότεινα να τους στείλω μέσα σε ένα φάκελο ελληνικά χαρτονομίσματα (100ρικα, 500αρικα, 1000άρικο) αντίστοιχα της λίρας. Δέχτηκαν, κι άρχισα να τους στέλνω χρήματα κι αυτοί να μου στέλνουν δίσκους. Για ρέστα βέβαια δεν γεννάται θέμα!!! Έτσι ένα μεσημέρι ο ταχυδρόμος μου έφερε το πολύτιμο δέμα με το αγγλικό βινύλιο του Kiss Alive II! Στην ουσία τότε ανακάλυψα τους Kiss. Ένα live που μετέδιδε την ένταση και το πάθος που είχε το συγκρότημα πάνω στη σκηνή, εξ΄άλλου αυτό είναι και το πρώτιστο σε ένα live δίσκο. Από το πρώτο κομμάτι , το "Detroit Rock City" που ανοίγει επιθετικά το άλμπουμ, στα “King of the Night World”, “Love Gun”, “Calling Dr. Love”, “Christine Sixteen”, “God of Thunder” και στα αγαπημένα μου “I stole your love” και “I want you” Σ’ αυτόν τον καταιγισμό, το “Beth” χάνεται. Το Kiss Alive II εκπληρώνει στο έπακρο τον προορισμό του αφού και παρουσιάζει το συγκρότημα όπως πραγματικά είναι στη σκηνή και περιέχει τα καλύτερα τραγούδια τους έως εκείνη την εποχή, με εξαίρεσηντο “Black Diamond” που είχε συμπεριληφθεί στο Kiss Alive I.
Το εσώφυλλο με όλο του το άνοιγμα.

TRIVIA
  • Το συγκρότημα μόλις πριν 2 χρόνια είχε κυκλοφορήσει το πρώτο του live με τίτλο Kiss Alive I (No9 Αμερική, Νο 49 Μ.Βρετανία).
    • Η ιδέα της κυκλοφορίας του Alive II ανήκει στον manager τους Bill Aucoin όταν σε συζήτηση που είχε με τον παραγωγό Eddie Kramer, πρότεινε την ηχογράφηση της εμφάνισής τους στο Budokan Hall του Τόκιο το 1977. Μάλιστα η ιδέα ήταν να κυκλοφορήσει πριν την κυκλοφορία του άλμπουμ Love Gun αλλά επειδή ο Kramer είχε αναλάβει τις μίξεις και των 2 άλμπουμ, καθυστέρησε και δόθηκε προτεραιότητα στο studio άλμπουμ. Το Love Gun κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 1977 και το Alive II τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς!
    • Τα περισσότερα κομμάτια του ηχογραφήθηκαν κατά τη διάρκεια της Love Gun tour στις 26, 27 και 28 Αυγούστου στο Forum του Inglewood στην Καλιφόρνια. Το "I Stole Your Love" ηχογραφήθηκε κατά τη διάρκεια soundcheck και τα χειροκροτήματα κι οι φωνές του κόσμου προστέθηκαν στο studio ενώ τα “Beth” και "I Want You" ηχογραφήθηκαν live στην Ιαπωνία.
    • Το συγκρότημα δεν ήθελα να υπάρχει κανένα κοινό τραγούδι μεταξύ των Alive I και Alive II γι αυτό και μόνο οι τρεις πλευρές του διπλού βινυλίου περιέχουν  live τραγούδια. Η 4η περιέχει 5 studio καινούργια τραγούδια τους. Κανένα από αυτά δεν έγινε επιτυχία, ενώ το "Any Way You Want It" είναι διασκευή της παλιάς επιτυχίας των The Dave Clark Five  από το 1964.
    • Όλα τα τραγούδια του Alive II είναι επιλεγμένα από τα studio άλμπουμ τους Destroyer, Rock’n’Roll και Love Gun.
    • Αν και στα credit του άλμπουμ ο Ace Frehley εμφανίζεται να παίζει lead κιθάρα, στην remastered έκδοση του cd, εμφανίζεται το όνομα του Bob Kulick να παίζει lead κιθάρα στα "All American Man", "Rockin' in the U.S.A." και "Larger Than Life" και τα τρία studio κομμάτια της 4ης πλευράς. 
To Forum της Καλιφόρνια
Το αντίτυπο που είχα παραλάβει ταχυδρομικά, περιείχε ένα φύλλο με τατουάζ σε μορφή καρτούν που κολλάνε στο δέρμα με νερό αλλά δυστυχώς το έχασα. Περιείχε και ένα πλούσιο φωτογραφικό δισέλιδο με τίτλο "The Evolution of Kiss" που τόσα χρόνια μετά εξακολουθεί να βρίσκεται στο δίσκο.
ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ

Χρειάστηκε να περάσουν 16 χρόνια για να κυκλοφορήσουν το Alive III(1993). Το 1978 αφιερώθηκε κι από τα 4 μέλη στην κυκλοφορία των προσωπικών τους δίσκων, ενώ το 1979 κυκλοφόρησαν το Dynasty (Νο 9 Αμερική, Νο 50 Μ.Βρετανία) όπου έβγαλε την hitάρα "I Was Made for Lovin' You" αλλά και το "Sure Know Something".
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ 
 5/8/18
 
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου