DAVID KNOPFLER: ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ MARK

Ο David Knopfler (συνθέτης, τραγουδιστής, κιθαρίστας, πιανίστας, παραγωγός δίσκων, ποιητής και συγγραφέας) γεννήθηκε το 1952 στη Γλασκόβη αλλά μεγάλωσε στο Newcastle . Είναι ο μικρότερος αδελφός του Mark, στου οποίου τη σκιά έχει παραμείνει αναφορικά με τη συμμετοχή του στους Dire Straits. Στην ηλικία των ένδεκα ετών είχε αρχίσει να μαθαίνει κιθάρα, πιάνο και τύμπανα ενώ στα δεκατέσσερα έπαιζε και τραγουδούσε δικές του συνθέσεις σε folk κλαμπ. Αφού φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Bristol, εργάσθηκε ως κοινωνικός λειτουργός  στο Λονδίνο, όπου διέμενε στο ίδιο διαμέρισμα με τον John Illsley. Τον τελευταίο έφερε σε επαφή με τον αδελφό του Mark και κάπου εκεί ξεκίνησε η ιστορία των Dire Straits. Στην μπάντα, ο David έπαιζε ρυθμική κιθάρα. Η προσπάθεια του παραγωγού Muff Winwood να συμπεριλάβουν και συνθέσεις του David στις ηχογραφήσεις για τον πρώτο δίσκο προσέκρουσε στον ‘’τοίχο’’ Mark Knopfler. Μετά την αποχώρησή του από τους Dire Straits τα αδέλφια δεν έχουν καμία επικοινωνία σχέση και τα παιδιά τους δεν έχουν γνωριστεί μεταξύ τους!
 
O David Knofpler σήμερα.
Σύμφωνα με τον Winwood αλλά και τον μάνατζερ του συγκροτήματος Ed Bicknell, ο David ήταν και καλός μουσικός  και καλές οι συνθέσεις που είχε να προσφέρει. Ο ίδιος έχει δηλώσει για την εποχή των Straits: ‘’ήμουν καλός μουσικός, όχι εξαιρετικός’’. Οι εξαντλητικές περιοδείες τα πρώτα τρία χρόνια, η πίεση και η προσωπική σχέση - όχι η μουσική - με τον αδελφό του, η οποία είχε διαρραγεί, τον οδήγησαν σε αποχώρηση από το σχήμα, μετά από τρεις δίσκους (Dire Straits, Communiqué και σε 2 τραγούδια του Making Movies) .
Ο ίδιος αναφέρει στο βιογραφικό του τρεις δίσκους με τους Dire Straits διότι είχε ολοκληρώσει τις δικές του ηχογραφήσεις για το ‘’Making Movies’’ (1980) πριν την αποχώρησή του. Άρα, είτε επανηχογράφησε ο Mark τα μέρη του αδελφού του είτε δεν το έκανε αλλά δεν συμπεριέλαβε τ’ όνομα του David στους συντελεστές (σ.σ. μάλλον το πρώτο).
Μετά τους Dire Straits ακολούθησε προσωπική καριέρα. Κυκλοφόρησε 4 δίσκους τη δεκαετία των ‘80’s, από τους οποίους στον πρώτο (‘’Release’’, 1983) είχαν μικρή συμμετοχή οι Mark Knopfler & John Illsley, ενώ συνέθεσε τη μουσική σε τρεις ταινίες (η μία ήταν γερμανικής παραγωγής) και σε άλλη μία - επίσης  γερμανική – τηλεταινία το 1992. Συνολικά έχει κυκλοφορήσει δεκατρείς δίσκους, με τελευταίο χρονικά το ‘’Grace’’ (2015), ενώ δεν έχει σταματήσει να περιοδεύει ανά την υφήλιο, είτε με πλήρη μπάντα, είτε μόνος του, είτε με τον στενό συνεργάτη του Harry Bogdanovs.  Το 1996 κυκλοφόρησε το βιβλίο του ‘’ Bluffers Guide to the Rock Music Business’’ και το 2005  η ανθολογία του με ποίηση (‘’Blood Stones and Rhythmic Beasts’’). Σύμφωνα με το βιογραφικό του: ‘’έκανε πάντα ασυμβίβαστες επιλογές στη ζωή του. Η χαλαρή και πειθαρχημένη προσέγγιση τόσο στην εργασία όσο και στη ζωή είναι ενδεικτική της φιλοσοφίας του. Έχει πίστη στις αληθινές/πραγματικές φιλίες. Είναι δια βίου μέλος οργανώσεων όπως η Greenpaece, η Διεθνής Αμνηστεία και η Adopt-A-Minefield (εκκαθάριση ναρκοπεδίων).


TRIVIA:
• Έχει δηλώσει ότι τ’ όνομα Dire Straits δεν είχε να κάνει με τη φημολογούμενη οικονομική τους κατάσταση στο ξεκίνημά τους διότι όλοι τους είχαν σταθερές δουλειές  πριν λάβουν τη γενναιόδωρη προκαταβολή από την εταιρία Polygram.
• To 1984 εμφανίστηκε (playback) στο φεστιβάλ του San Remo. Μαζί του στη σκηνή ήταν τα μέλη των Dire Straits: Mark Knopfler, John Illsley & Terry Williams. Στη στούντιο ηχογράφηση του ‘’Madonna’s Daughter’’ (δίσκος ‘’Release’’ 1983) o Mark παίζει τη ρυθμική κιθάρα.
• Έχει συνεργαστεί σε δύο δίσκους του με τον Chris Rea. Ακούστε το κομμάτι ‘’Sometimes There Are No Words’’από τον δίσκο ‘’Ship of Dreams (2004).
ΓΙΑΝΝΗΣ 602

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου