Η ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ WHISKEY IN THE JAR (THIN LIZZY/DUBLINERS)

Το "Whiskey in the Jar" είναι  ένα παραδοσιακό τραγούδι  της Ιρλανδίας  που έγινε ευρύτερα γνωστό από την πετυχημένη διασκευή των Thin Lizzy. Όμως η διασκευή των Dubliners ήταν αυτή που έκανε γνωστό το τραγούδι κι πολύ αργότερα αυτή των Thin Lizzy. Στη χώρα μας το τραγούδι έγινε γνωστό αλλά και επιτυχία από το 1987 και μετά (!) πάντα στην εκτέλεση των Thin Lizzy κι η επιτυχία του κορυφώθηκε προς τα τέλη της δεκαετίας του ’90! Οι βρετανοί αλλά και οι ιρλανδοί μουσικολόγοι θεωρούν ότι το τραγούδι γεννήθηκε στα ορεινά της Ιρλανδίας, ειδικά στις περιοχές του Cork, Kerry και Fenit. Οι στίχοι του μιλούν για έναν άνθρωπο της υπαίθρου που ήταν κλέφτης ταξιδιωτών και η σύντροφός του τον απατά.
Η μελωδία του βασίζεται σε ένα άλλο παραδοσιακό τραγούδι, το "The Highwayman and the Captain", γνωστό στην περιοχή του Εδιμβούργου από το τοπικό συγκρότημα των The Beasley Brothers να το διασκευάζει και να του δίνει μια πιο σύγχρονη μορφή, πολύ κοντά σε αυτή που ξέρουμε σήμερα.

Όμως το ιρλανδέζικο παραδοσιακό συγκρότημα των Dubliners στις αρχές της δεκαετίας του ’60 ήταν αυτό που το έκανε γνωστό σε όλη την Ιρλανδία, ενώ στην Αμερική έγινε γνωστό στην εκτέλεση των The Highwaymen (1962).
Οι Thin Lizzy το διασκεύασαν και κυκλοφόρησαν σε single τον Νοέμβριο του 1972  και τον Ιανουάριο του 1973 έφθασε έως το Νο 6 του βρετανικού chart. Όπως διαβάσατε λίγες γραμμές πιο πάνω, η πρώτη κυκλοφορία του single έγινε το Νοέμβριο αλλά απέτυχε εμπορικά. Έτσι ο manager του συγκροτήματος πίεσε την εταιρεία να το ξανακυκλοφορήσει λίγο μετά τις γιορτές τον Ιανουαρίου αλλά αυτή τη φορά μαζί με το single παρέλαβαν κι ένα μικρό μπουκάλι whiskey. Αποτέλεσμα: όλοι έδωσαν σημασία στο δέμα που βρήκαν στο γραφείο τους κι έπαιξαν το τραγούδι στο ραδιόφωνο πηγαίνοντας το στο Νο1 του ιρλανδέζικου chart και στο Νο6 του βρετανικού, ενώ προσκλήθηκαν στη δημοφιλέστατη τηλεοπτική εκπομπή του BBC, Top of the Pops όπου πραγματοποίησαν την πρώτη εμφάνισή τους.
Το παράδοξο είναι ότι το συγκρότημα δεν ήθελε να ταυτιστεί (!) με το τραγούδι γιατί θεωρούσε ότι δεν το αντιπροσώπευε στον ήχο αλλά και στο ύφος τους!
Η σύνθεση του συγκροτήματος εκείνη την εποχή ήταν Eric Bell κιθάρα, Phil Lynott μπάσο/τραγούδι και Brian Downey ντραμς. Διαβάστε εδώ την ιστορία του The boys are back in town.
ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟ ΠΑΙΞΙΜΟ ΤΟΥ ERIC BELL
Καλό το τραγούδι, καλή η εισαγωγή με την κιθάρα, καλή η μελωδία, αλλά όλη η μαγεία του τραγουδιού βρίσκεται στο παίξιμο της κιθάρας του Eric Bell. Γλυκός, ζεστός ήχος και εξαίρετο παίξιμο από ένα μεγάλο κιθαρίστα που δεν έκανε την αναμενόμενη πορεία. Το σόλο του είναι δεμένο με τη μελωδία διατηρώντας όλη τη παραδοσιακή καταγωγή του τραγουδιού.   
Ο Bell έφυγε από το συγκρότημα μετά την εμφάνισή τους στο Queen’s University Belfast την Πρωτοχρονιά του 1973 εξ αιτίας αυξανόμενων προβλημάτων υγείας αλλά και προσωπικής απογοήτευσης από την κατάσταση της μουσικής βιομηχανίας. Αντικαταστάθηκε προσωρινά από ένα άλλο ιρλανδό κιθαρίστα, τον νεαρό τότε, Gary Moore (πρώην Skid Fow, προσοχή τους ιρλανδούς όχι τους Αμερικάνους Skid Row)o οποίος παρέμεινε στο συγκρότημα έως και τον Απρίλιο του 1974. Μαζί του ηχογράφησαν 3 τραγούδια μεταξύ αυτών και το Still in Love with you που συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ τους Nightlife!

TRIVIA
  • Το επόμενο single που κυκλοφόρησαν μετά το "Whiskey in the Jar” ήταν το  "Randolph's Tango" που απέτυχε εμπορικά.
  • Και το επόμενο single τους απέτυχε. Ήταν το The Rocker (No11 Ιρλανδία) που απέτυχε να μπεις το Top 75 του βρετανικού chart και συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ τους Vagabonds of the Western World.
  • Στη χώρα μας η πρώτη μεγάλη επιτυχία των Thin Lizzy ήταν το "The Boys Are Back in Town"  από το άλμπουμ τους Jailbreak (1976)
  • Το τραγούδι δεν συμπεριλήφθηκε σε καμία αυθεντική κυκλοφορία άλμπουμ τους, ούτε στο Vagabonds of the Western World που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 1973. Βέβαια τότε πολλά singles που σημείωναν επιτυχία δεν ήταν απαραίτητο να συμπεριληφθούν στα άλμπουμ των καλλιτεχνών.
ΠΟΙΟΙ ΤΟ ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΑΝ
Το τραγούδι έχει διασκευαστεί πολλές φορές και μάλιστα με επιτυχία. Εκτός των δύο γνωστών διασκευών από τους Dubliners και τους Thin Lizzy, το 1990 και πάλι οι Dubliners  το επαναδιασκεύασαν με τη συμμετοχή των Pogues και το ξαναέκαναν επιτυχία στη χώρα τους (Νο 4 Ιρλανδία, No 63 Μ.Βρετανία)  αλλά και την Ευρώπη. Άλλες διασκευές είναι του Joe Dasssin το 1965, των Peter, Paul and Mary (1965) με τίτλο "Gilgarra Mountain", των Metallica το 1998 στο άλμπουμ Garage Inc. και των Smokie (2000).
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου