ROCK INCIDENT 12: O PHIL COLLINS ΠΑΙΖΕΙ CONGAS ΣΤΟ ΑΛΜΠΟΥΜ ALL THINGS MUST PASS ΤΟΥ GEORGE HARRISON ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ¨

Όλοι γνωρίζουμε τον Phil Collins σαν ντράμερ/τραγουδιστή των Genesis, αλλά και μέσα από τις πολλές pop-mainstream  επιτυχίες της προσωπικής του καριέρας. Μιας καριέρας που ξεκίνησε παίζοντας σαν παιδάκι – ηθοποιός στο θεατρικό έργο Oliver (Twist) ενώ το 1964 εμφανίστηκε σε ένα μικρό ρόλο στην κινηματογραφική ταινία των Beatles, A Hard Day’s Night για να ακολουθήσουν κι άλλοι ρόλοι στις ταινίες Calamity the Cow (1967) και Chitty Chitty Chitty Bang Bang (1968 τεράστια επιτυχία και στη χώρα μας). Παράλληλα με την κινηματογραφική – θεατρική καριέρα του άρχισε να παίζει τύμπανα  και πρώτο του συγκρότημα ήταν οι Flaming Youth. To 1970 μαθαίνει ότι ο παραγωγός Phil Spector ψάχνει για ένα μουσικό που να παίζει περκάσσιον και παρουσιάζεται στο studio. Ήταν 19 ετών κι ο Spector ήθελε να προσθέσει περκάσιον στο κομμάτι ‘Art of Dying’ του George Harrison για το άλμπουμ All Things Must Pass. Όλα  ήταν υπέροχα. Ο παραγωγός τεράστιος και  ο καλλιτέχνης, εξ’ ίσου. Παρουσιάστηκε στο studio της Abbey Road και η πρώτη εικόνα που βλέπει ήταν τον George Harrison να φωτογραφίζεται στη μέση του studio με άλλους μουσικούς. Συστήθηκε στον παραγωγό και του έδειξαν τα περκάσιον για να παίξει.
Το session ξεκινά με τον Phil Spector να λέει “Να παίξουν τα ντραμς” και ο Collins άρχισε να παίζει. Αυτό συνέβη πολλές φορές ώσπου τα χέρια του άρχισαν να πονούν. Και ξανά ο Spector φωνάζει: “ας ακούσουμε τα congas.” Και ξανά ο Collins δίνει τον καλύτερο εαυτό του. Το κακό είναι ότι ο Collins έπαιζε χωρίς να ξέρει ότι τα μικρόφωνα είναι κλειστά! Αφού τελείωσαν οι session ηχογραφήσεις, οι μουσικοί σταμάτησαν να παίζουν κι παρακολούθησαν στην τηλεόραση  ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι κι ο  Collins φεύγει.
Τον Νοέμβριο του 1970 το άλμπουμ All Things Must Pass κυκλοφορεί και αμέσως ο Phil Collins το αγοράζει ψάχνοντας, μάταια, να βρει το όνομά του.
Πουθενά! Τόσος κόπος χαμένος. Η ζωή συνεχίστηκε για να φθάσουμε στο 1971 και τον βρίσκουμε πίσω από τα ντραμς του Nursery Crime των Genesis. H μεγάλη καριέρα του ξεκινά. Τα χρόνια περνούν και το 2000 συναντά στη Γερμανία ένα φίλο του George Harrison που τον πληροφορεί ότι το All Things Must Pass θα κυκλοφορήσει remastered. Αμέσως ο Collins σκέφτεται μήπως στη νέα έκδοση του άλμπουμ έχουν συμπεριληφθεί τα περκάσιον/congas που έπαιζε για τόσες ώρες. Ο φίλος του, τού
 έστειλε ταχυδρομικά το DAT από τις ηχογραφήσεις όπου στο κομμάτι ‘Art of Dying’ ακούγονται τα  conga μιξαρισμένα πολύ δυνατά και στο τέλος ακουγόταν ο George Harrison να λέει στον Phil Spector: “Ας το δοκιμάσουμε χωρίς τα congas”. Η απορία που τον έτρωγε τόσα χρόνια, μετά από τόσες πλατινένιες επιτυχίες είχε λυθεί. Είχαν ηχογραφηθεί τα congas αλλά δεν τα είχαν συμπεριλάβει στην ηχογράφηση. Λίγο αργότερα του τηλεφώνησε ο φίλος του και θρυλικός οδηγός ταχύτητας της  Formula 1, Jackie Stewart. ‘Κάποιος θέλει να σου μιλήσει του είπε και στο τηλέφωνο ακούστηκε η φωνή του George Harrison. ‘Δεν ήξερα ότι εσύ έπαιζες, νόμιζα ότι ήταν ο Ray Cooper (σ.σ. σπουδαίος περκασιονίστας). Τελικά λίγο πριν ο George Harrison πεθάνει  από καρκίνο φρόντισε να συμπεριλάβει στη remastered έκδοση του άλμπουμ τα congas του Collin που επιτέλους μετά από 31 χρόνια, είδε τα όνομά του γραμμένο στα credits του δίσκου.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
4/1/18
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου