ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΣΚΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ “Elton” ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ: «ΤΑ ΑΠΕΡΑΝΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ» ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΟΥΡΝΑ

Ο Κώστας Τουρνάς από πολύ μικρός είχε δείξει δείγματα του μεγάλου ταλέντου που διέθετε όταν έπαιζε με τους Teenagers και αργότερα βέβαια με τους Poll. Aλλά το γεγονός ότι το 1972 ηχογράφησε ένα άλμπουμ σαν τα “Απέραντα Χωράφια”, ήταν κάτι που τάραξε τότε τα νερά της δισκογραφίας και ακόμη και μέχρι σήμερα συνεχίζει να εκπλήσσει όσους ακούν τον δίσκο για πρώτη φορά.
Αμέσως μετά την διάλυση των Poll, και στην αρχή μιας εκπληκτικής καριέρας σαν σόλο τραγουδιστής, συνθέτης, ενορχηστρωτής και παραγωγός, ο Κώστας Τουρνάς συνεργάζεται με συμφωνική ορχήστρα και με το ροκ συγκρότημα των Ρουθ, δημιουργώντας ένα δίσκο ορόσημο την Ελληνική ροκ σκηνή, έναν απ' τους καλύτερους δίσκους που κυκλοφόρησαν ποτέ, σύμφωνα με το περιοδικό Ποπ & Ροκ. Ο συνδυασμός στοιχείων από την Ελληνική παράδοση, την κλασσική μουσική και το ροκ με αμέτρητες αλλαγές, ευρηματικό και πλούσιο μουσικά ακόμα και σήμερα 46 χρόνια μετά, προηγήθηκε κατά πολύ από άλλες παρόμοιες προσπάθειες άλλων καλλιτεχνών καθιστώντας τα “Απέραντα Χωράφια” έναν από τους καλύτερους δίσκους της ελληνικής δισκογραφίας.
Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, όπως αυτή της δικτατορίας, ο Τουρνάς επιχειρεί να γράψει ένα “κόνσεπτ” άλμπουμ, με δικούς τους στίχους βασισμένους σε προσωπικές εμπειρίες. Το αποτέλεσμα είναι οι στίχοι αυτοί ν' ακούγονται τόσο επίκαιροι και άμεσοι, ακόμα μέχρι και σήμερα. Ο δίσκος ηχογραφήθηκε στο Polysound Studio το 1972, με διεύθυνση ορχήστρας από τον Κώστα Κλάβα, ηλεκτρονικά εφέ του Γιάννη Σμυρναίου και παραγωγή του Κώστα Φασόλα.
Το 1994 επανεκδόθηκε σε cd από την Polydor, όπως και το 2009 από την Anazitisi Rec σε βινύλιο.Την επόμενη χρονιά, το 1973 κυκλοφόρησε ακόμα ένα πολύ καλό δίσκο, ξεχωριστό στην ελληνική δισκογραφία, τα «Αστρόνειρα». Ο Τουρνάς συνέχισε για όλη την δεκαετία του '70 να κυκλοφορεί σπουδαίους δίσκους με κύριο χαρακτηριστικό τους ξεχωριστούς στίχους ενώ έδωσε και πολλά τραγούδια του και σε άλλους καλλιτέχνες. Σήμερα εμφανίζεται περιστασιακά στο Ζοο, στο Χαλάνδρι.

Κώστας Elton Κοντογιάννης
Διαβάστε ακόμα την ιστορία των Νοστράδαμος και για το μοναδικό άλμπουμ των Ακρίτας.


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου